40Khz 'lik Demodülatör

Başlatan mcihangir, 02 Eylül 2004, 21:16:49

mcihangir

40KHz'lik bir işaret ile lazer pointer'ı sürüyorum. Lazerin karşısında LDR ' den yapılmış bir alıcı var. Bu alıcı lazer varken lojik1 (5V), lazer kesildiğinde lojik0 (0V) üretiyor ve bu alıcı bir mikrodenetleyicinin interrupt bacağına bağlı. Alıcı mikrodenetleyiciye, lazer varken 40KHz'lik bir işaret gönderiyor ve mikrodenetleyici her 1-0 geçişinde bir interrupt üretecektir acak ben bunun böyle çalışmasını istemiyorum, lazer varken alıcı mikrodenetleyiciye sürekli lojik1 göndermeli yani verici 40KHz lik lazer işaretini yolladığı müddetce alıcı sürekli 5V seviyesinde kalmalı. Demodülatör işlemini yazılımsal olarak yapabilirim ama mikrodenetleyici bunun dışında başka işlerde yaptığı için boş yere mikrodenetleyiciyi meşgul etmiş olurum. Bunun dışında donanımsal olarak nasıl yapabilirim. Bu iş için hazır entegreler varmıdır, yani entegreye 40KHz ' lik bir işaret geldiği müddetce 5V çıkış verebilen bir eleman.

NOt: Lazeri 40Khz ile sürmemin sebebi, sürekli bir işarette lazerin bozulabilme riskidir

fsan

Alıntı yapılan: "mcihangir"lazer varken alıcı mikrodenetleyiciye sürekli lojik1 göndermeli yani verici 40KHz lik lazer işaretini yolladığı müddetce alıcı sürekli 5V seviyesinde kalmalı.

merhaba,
alici cikisndaki sinyal yine 40khz midir bilmiyorum ama eger öyle ise sanirim asagidaki gibi bir yöntem uygulanabilir.
 


Proteus kullanmasini biliyorsan asagidaki linkten dosyalari indirip bir de sen test edebilirsin.
http://home.no/picproje/members/

kolay gelsin

mcihangir

evet alıcı çıkışı sürekli 40KHz. verdiğin devre oldukca pratik gözüküyor kesinlikle deniyeceğim.  proteus  daha önce hiçi kullanmadım ama sanırım bu bir simulasyon programı burada denemeye çalışıcam yapamazsam donanımsal olarak bu devreyi kurup öyle  denerim. teşekkürler.

mcihangir

devreyi denedim çok iyi sonuç veriyor. bu devrenin teorisinide açıklayabilirmisin, yani işaret farklı frekanslarda olsa yine aynı direnç ve kapasite değerleri kullanılabilirmi yoksa bunun bir formülü varmıdır.
bu iş op-amp 'larala da yapalabilirmi yani yüksek geçiren, alçak geçiren yada band geçiren (veya durduran) filtreler bu iş için kullanılabilirmi.

birumher

Yapılabilir ama o zaman 40 khz i elde eden herkes devreni çalıştırır. Bence kendine bir protokol yaratmalısın. Örneğin 2 ms boyunca bir start biti sonra 5 ve 10 ar milisaniyelik data bitleri gibi. Aynı TV IR kumandalarında olduğu gibi. Hatta buralarda bir yerde bu konu ile ilgili bilgiler vardı. Yıldırım Ak ın akıl defteri diye bir pdf dosyası var orada detaylı bilgi var hatta uğraşıp kendi protokolunu bile yaratmış...
Birkan.Herguner

fsan

Alıntı yapılan: "mcihangir"devreyi denedim çok iyi sonuç veriyor. bu devrenin teorisinide açıklayabilirmisin, yani işaret farklı frekanslarda olsa yine aynı direnç ve kapasite değerleri kullanılabilirmi yoksa bunun bir formülü varmıdır.

mcihangir,
burada önemli olan RB0 veya R//C üzerindeki gerilimi 40khz sinyal "0" araliklarinda 1.5V nin üzerinde tutmak. yani RC degeri yeterince büyük olmasi lazim.. Bunun bir formülü tabiki var ama suan aklimda yok.  

          --------          --------
          |        |        |        |
40Khz     |        |        |        |
          |        |        |        |
        --         --------           ----

           --------          --------
          |         \       |         \
URC       |           \     |           \
          |             \   |             \ 
          |               \ |               \
          |                 \
1.5V ----------------------------------- >  RB0                 
          |
          |
          |
          |
0V  ------------------------------------- >  

555

Sevgili arkadaşlar,

Eğer lazım olurda 40Khz de analog bilgi (mesela FM ile ses) iletip sonra bunu demodule etmek isterseniz LM567 kullanabilirsiniz.

z

Şeması verilen devrenin hiç bir seçiciliği yok. Frekans çok düşük olmamak şartıyla  DC de dahil bütün giriş sinyallerinde çalışır.

Eğer laserinin dalga boyu IR Alıcı çiplerini harekete geçiriyorsa 30Khz de çalışan hazır alıcı IC ler var. Üstelik frekans seçiciliğinede sahip.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

rr

Mc145026  Mc145027  Ozel cmos  seri iletişimde kullanılıyor işini görürmü

fsan

tabiki amac lazer ile hizli bir sekilde devamli serial data göndermek ise baska yöntemlerle yapmak daha uygundur.

birkac laser link:
--------------------------

http://www.geocities.com/SiliconValley/Lakes/7156/laser.htm


http://captain.haddock.8m.com/laser/laser1.html

http://www.alphalink.com.au/~derekw/upntcvr.htm

sevgiler, saygilar

mcihangir

amacım lazer ile bilgi iletmek değil, sadece alıcı ile verici (lazer) arasına bir cisin girdiği zaman yani alıcıya düşen lazer kesildiğinde sürekli bir 5V çıkış elde etemek. bunun içinde yukardaki şemanın yeterli olacağını düşünüyorum.
bunun dışında ankarada, gönderdiğin resimlerdeki gibi bir lazer aradım ama bulamadım ve işportacıda satılan adi lazer pointer aldım ancak bu oyuncak lazer pointerlar çabuk bozuluyor resimdekiler gibi bir lazeri türkiyede nerde bulabilirim.

fsan

Alıntı yapılan: "fsan"Selam arkadaslar
(Resim gizlendi görmek için tıklayın.)
ELFA reseller olarak Türkiyedeki CANELSAN sirketini gösteriyor oraya bir sorun, belki onlar yardimci olurlar

http://www.canelsan.com.tr/tr/elektronikmalzistekformu.htm


z

Şekilde görülen lazer diodu (yada benzerini) pahalı sayılabilecek bir laser pointerlerden söktüm. Ancak bendeki (resimdekinin aynı görünüşte) elektronik devre de barındırıyor (laser akımını sabit tutuyor) ve malesef anahtarlama yapmaya izin vermiyor. (İçeride kapasiteler vs var)

Anladığım kadarıyla sen alıcı ve vericiyi biribirinden uzağa koymak istiyorsun. Optik uygulamalarda bozucu etkilerden etkilenmemek için DC yerine AC sinyal gönderilir. Alıcıda sensörde elde edilen sinyal
ortamdaki tüm sinyalleri barındırır. (Güneş ışığı, fluorasant lamba ışığı vs vs) Sensör ardına vericiden gönderilen sinyalin frekansını seçen bir amplifikatör konur ve böylece bozucu etkiler yerine vericiden gönderilen sinyal yükseltilmiş olur.

Sen data iletmeyecek bile olsan alıcı çıkışına AC bir amplifikatör koy.
Amlifikatör çıkışını doğrult ve bir komparatöre gir. Vericiden sinyal yolladığında amplifikatör çıkışında yüksek genlikte sinyal oluşur doğrultulduğunda elde edilen DC komparatör tarafından algılanır ve çıkışını aktif eder.

Bu yapıyı 2 opamp (tek paketde) ile yapabilirsin.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

fsan

Modulatable laser



http://www.elfa.se/elfa-bin/thumbs.pl?Lasers&2011676&2011677&2011678&2015533&7294&2011679&2011680&7295&7297&7298&2015537&2011682&2011683&2011684



@bunalmis
hocam merhaba,
yukarida linkte "amplitude-modulated to frequencies up to 100 kHz" yaziyor. Yukarida arkadasin bahsettigi 40khz modulation olayida bu mu?

z

On - Off tipi modülasyon AM (amplitude modulation) nin çok özel halidir.

Taşıyıcı sinyalin genliğini modüle eden sinyale göre değiştirirsek AM modülasyonu yapmış oluruz.

Örneğin 1v genlikteki taşıyıcı, modüle eden sinyal ile 0.5 ile  1.5 v arasında değişir. (Modülasyonu aşırı yaparsanız on-off modülasyona dönüşür.)

On-Off modülasyonu, Maniple ile mors alfabesi yollama örneğindeki gibi,
1 yada sıfır bilgisini göre taşıyıcı ya gönderirilir yada gönderilmez. (Arkadaşın yaptığı bu)

Taşıyıcı sinyalin frekansı modüle eden sinyale göre değişirse FM (frekans) modülasyonu yapılmış olur. FM radyolar vs bu modülasyondaki yayınları alabilir. FSK (Frequency shift key) frekans kaydırma yada zıplatma denen bu modülasyon tipinde 1 ve 0 bilgilerinin iki farklı frekansda gönderilmesini sağlayan modülasyondur ve FM modülasyonun sınıfına girer. Analog sinyalleri FM modülasyon ile digital sinyalleri de FSK ile yollarız dersek daha iyi anlaşılır.

Aynı şekilde analog sinyalleri AM ile digital sinyalleri On-Off modülasyonla göndeririz. (Ancak Digital bilgiyi istersek AM ile de yolayabiliriz. Bu durumda ortamda sürekli  taşıyıcı olur sadece genliği değişir.)

Bunların dışında taşıyıcı sinyalin fazıyla yada genişliği ile oynanmasını sağlayan değişik modülasyon teknikleri de var.

AM modülasyonuna izin veren bir laser diod ile örneğin sesi optik olarak gönderebilirsiniz. Bu adamlar bunu vurgulamak için 100Kz frekans ve AM modülasyondan söz etmişler.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com