Akbil-ibutton yardım litfen...

Başlatan vitoe, 13 Eylül 2004, 12:52:37

vitoe

Arkadaşlar;

Akbil ibutton ile bir personel takip sistemi yapmak istiyorum PicBasicPro kullanıyorum 1-wire  destekliyor. Personel ID lerini Ibutton taşıyor (Çalıştığım firmanın 400' e yakın personeli var...) . Tüm personele birer Ibutton verip giriş çıkışı PIC ile kontrol etmek istiyorum .(Seneryoma göre PIC ID' yi okuyacak PC ye Ahmet gibi bir isim gönderecek) Ancak PIC öğrenmeye yeni başladığım için biraz yavaş yol alıyorum. Burda aklıma şöyle bir sorun geliyor. Personellerin ID lerini PIC li sistememi koymalıyım (EEproma mı yazılmalı) yoksa Ibutton okuma yaptığında bu kimliği direk olarak PC ye aktarmalımı_?

Bu konuda bir öngörüsü olan arkadaşlarımın cevaplarını bekliyorum.

Saygılarımla :)

birumher

Bence pic de birşey tutmamalısın butonların ID si direk PC ye gidip orada eşleşmeli böylece değişiklikleri çok daha kolay yaparsın...
Birkan.Herguner

DumrulBey

Merhaba,

Arkadaşın önerdiği gibi madem bir bilgisayar var kısıtlı PIC kaynaklarını boşuna kullanma. Hatta PIC sadece iletişim için arabirim olarak ve LCD'yi süren bir cihaz gibi görürsen çok daha pratik olur. PIC'in tek yapacağı personele verilen kimlikten veriyi okumak. Bu tuşlama şeklinde olabileceği gibi RF ID'de olabilir. Tavsiyem RF ID kullanmanız. Bu sistem çok daha ucuza gelir. Bir iButton kaç kuruş? RF ID bir kaç cent...:)

Başarılar...
Bilgi paylaştıkça bir bakmışız; kar topu olmuş ve çığ gibi üzerimize geliyor...:)

vitoe

RF Id ile ilgili hiç bilgim yok. Akbilin RF imidir?

DumrulBey

Hayır, Akbil RF kullanmaz. Bildiğim kadarıyla besleme gerilimi üzerinden veri aktarıyor. Aslında RF ID'ler de aynı mantıkla çalışıyor. Besleme gerilimini RF işaretlerden alıyor. Altı üstü küçük bir yonga (chip) ama kullanım alanları çok fazla.

(-bkz. Sokymat Site/RFID TAGS - Data Sheets)

http://www.sokymat-usa.com
Bilgi paylaştıkça bir bakmışız; kar topu olmuş ve çığ gibi üzerimize geliyor...:)

Ersin

:D  :D  :D
konu biraz dallanmis galiba .
Tabii ki rfid kullanman cok daha kullanisli ve avantajli.

vitoe

Arkadaşlar RF ID ler ile ilgili şema link kod vs.. bulabileceğim bir yer varm ı_?

cozturk

Alıntı yapılan: "DumrulBey"Bildiğim kadarıyla besleme gerilimi üzerinden veri aktarıyor.
Akilin içinde pil var.

diot

akbilin içerisinde pil yok. akbin iki bacaklıdır. besleme gerilimi üzerinden seri haberleşir. 1k-4.7k arası bir dirençle 5 v beslemeye bağlanmalıdır.(aktif uç) , diğer uç şaseye bağlanır. gerekli bilgiyi  http://www.ibutton.com den elde edebilirsiniz.
her ibutton un  bir seri nosu bulunur. bu serino hiçbiri birbir ile aynı olmamaktadır.

beraber çalıştığımız volkan arkadaşım bu sistemi tasarladı ve şu an kurulum aşamasında. çalışmasına gelince :

1. ibuttondan aldığı seri noyu timer dan aldığı tarih bilgisi ile birlikte bir seri eproma yazıyor. bilgisayar ile bağlantı kurulunca bu bilgileri delphiden yazılmış bir program kontrol devresinden alınıp dada base ye aktarılıyor.

cozturk

Alıntı yapılan: "diot"akbilin içerisinde pil yok
Emin misin? Ben açtım baktım. Fakat bu belki de eski tip pilli versiyon olabilir? direnç ile 5V'a bağlanması ise I2C de olduğu gibi iki tarafın da aynı hattı 1-0 yapabilmesi için, kısadevreyi önlemek için olabilir.

diot

nvram tipi ibuttonlarda  ram i tutmak için var.
ama şu an bu tipler pek rağbet görmüyor piyasada genelde secure id rom lar veya eeprom tipleri kullanılıyor. http://pdfserv.maxim-ic.com/en/ds/DS1982-F3-DS1982-F5.pdf

artık pisiz tipler üretiliyor.

vitoe

Alıntı yapılan: "diot"

1. ibuttondan aldığı seri noyu timer dan aldığı tarih bilgisi ile birlikte bir seri eproma yazıyor. bilgisayar ile bağlantı kurulunca bu bilgileri delphiden yazılmış bir program kontrol devresinden alınıp dada base ye aktarılıyor.

Peki Seri eproma yüzlerce veri geliyor bunlar nasıl adresleniyor. PC okuma yapınca belli peryolar ile silme işlemi yAPIlıyormu.

Şema link önerebilirmisiniz.

Saygılarımla...

DumrulBey

Alıntı yapılan: "diot"nvram tipi ibuttonlarda  ram i tutmak için var.
ama şu an bu tipler pek rağbet görmüyor piyasada genelde secure id rom lar veya eeprom tipleri kullanılıyor. artık pisiz tipler üretiliyor.
Evet, ben de 3-4 sene önce bir tanesinin içini açmıştım. Gerçekten de pil vardı. Aslında pil olup olması haberleşme tekniğini değiştirmiyor. Yine tek hat (1 wire) üzerinden GND ortak bir şekilde iletişim kuruluyor. Diot'un bahsettiği gibi uçucu belleklerde gerekirken yeni üretilen ve gözde (popular) olan tiplerde gerekmiyor.

Hatırlarmısınız; İETT'nin (İneklik Etme Taksi Tut...muhaha) eski Akbil'leri bir süre sonra değiştirilirdi. Hatta öyle bir dönem hatırlarım ki bu iki tip birbirleriyle devrim niteliğinde uygulamalarla değiştirilmişti. Görevli seri numarasına bakar değiştirmesi gerekiyorsa hiç acımaz eskisini postalardı. Aslında bu tür tekniklerin tartışılıp konuşulmasından çok, bence RF ID'ler üzerinde durulmalı. Tamam, altı üstü bir yonga (chip) ama aynı tekniği sizce bir PIC üzerine uygulayabilir miyiz?

Ben, BROWN-OUT Reset 2 volta ayarlıyken, yani iki adet 1.2 voltluk şarjlı pille yaklaşık 2.1 voltta kadar bir PIC'i çalıştırdım. Acaba kısa süreliğine RF sinyallerde bu gerilim elde edip kendi çapımızda RF haberleşme yapacak bir devre inşaa edilebilir mi? Sanırım onlarca tur bobin sarılı ve diyotlu bir güç katı gerekecek. Acaba RF ustaları ne derler?

Sevgiler, saygılar...
Bilgi paylaştıkça bir bakmışız; kar topu olmuş ve çığ gibi üzerimize geliyor...:)

vitoe

Alıntı yapılan: "DumrulBey"Merhaba,

PIC'in tek yapacağı personele verilen kimlikten veriyi okumak. Bu tuşlama şeklinde olabileceği gibi RF ID'de olabilir. Tavsiyem RF ID kullanmanız. Bu sistem çok daha ucuza gelir. Bir iButton kaç kuruş? RF ID bir kaç cent...:)

Başarılar...

DumrulBey;

PIC Ibutton (DS1990A -F5 var elimde)' dan kimliği nasıl okuyor bu konuda yardımcı olabilrmisiniz. Şema vs.. gibi nereden nasıl ulaşabilirim.
Teşekkürr ederim

vitoe@mynet.com.tr

james

şemaya gerk yok.zaten one  wire bağlantısı klasiktir.
64 bitlik rom kodunu da read_rom komutu göndererek okuyabilirsin.
ARAMIYORUM , BULUYORUM