Ac Gerilimi Düşey Eksende Nasıl Kaydırabilirim?

Başlatan mavikaplan, 21 Temmuz 2012, 12:29:13

mavikaplan

Arkadaşlar Ac sinyali düşey eksende nasıl kaydırabilirim mesela, Vmax=30 , Vmin=-30 olsun ben bu gerilimi düşey eksende 10 birim aşağı kaydırmak istiyorum yani Vmax=20Volt, Vmin=-40Volt olacak bunu nasıl yapabilirm?

SpeedyX

mavikaplan

-10 dc yi nasıl ekleyeceğim peki ac 'nin üzerine?

mufitsozen

Alıntı yapılan: mavikaplan - 21 Temmuz 2012, 13:00:34
-10 dc yi nasıl ekleyeceğim peki ac 'nin üzerine?

Sayin @mavikaplan, ozur dileyerek size birsey soylemek istiyorum. Eger amator bir elektronikci iseniz, bu sorunun cevabini kendi basiniza bulmadan daha karisik projelere kalkismayiniz.

Eger elektronik ogrencisi yada bilfiil bu konuda calisan bir elemansaniz, bu sordugunuz soruya en az 3 cevap veremiyen birisini, elektronikten anlayan hickimse ciddiye almaz.

Dikkatli olun, acik forumlarda bilgi duzeyinizin bu derece az oldugunu gosteren sorular sizin icin kotu intiba uyandirir.
Aptalca bir soru yoktur ve hiç kimse soru sormayı bırakana kadar aptal olmaz.

LukeSkywalker

Seri dc kaynak bağlayacaksınız.
@Müfit
Sizden ricam insanlara kırıcı olmadan yol göstermeniz.

arm-beginner

mufitsozen yazdıklarında hiç birşey kırıcı değil. Ve yazdıklarına 1:1 katılıyorum.

mufitsozen

Alıntı yapılan: maytere - 21 Temmuz 2012, 15:56:28
Seri dc kaynak bağlayacaksınız.
@Müfit
Sizden ricam insanlara kırıcı olmadan yol göstermeniz.

emin olunuz, mesajimi yazmadan once 15dk dusundum, ve en nazik bir sekilde yazmaya gayret gosterdim. Hatta iki kere yazmaktan vazgectim ama sonra bu mesaji yazmazsam kendisine fayda yerine zarar verecegimi dusundum. temel 3-4 kuraldan biri olan Kirchhoff kanunlari tam anlamadan daha ileri devam etmesi dogru olmaz.

Eger kirici oldugunu dusunduyse, kendisinden ozur dilerim.

mavikaplan

Alıntı yapılan: mufitsozen - 21 Temmuz 2012, 16:21:26
emin olunuz, mesajimi yazmadan once 15dk dusundum, ve en nazik bir sekilde yazmaya gayret gosterdim. Hatta iki kere yazmaktan vazgectim ama sonra bu mesaji yazmazsam kendisine fayda yerine zarar verecegimi dusundum. temel 3-4 kuraldan biri olan Kirchhoff kanunlari tam anlamadan daha ileri devam etmesi dogru olmaz.

Eger kirici oldugunu dusunduyse, kendisinden ozur dilerim.

Krichhoff kurallarını v.b. biliyorum onda sorun yokta bian kafam karıştı :D

mufitsozen

Alıntı yapılan: mavikaplan - 21 Temmuz 2012, 16:27:10
Krichhoff kurallarını v.b. biliyorum onda sorun yokta bian kafam karıştı :D

kein problem, no problem, problem degil. Hepimizin kafasi zaman zaman karisiyor!  :)

Benim kafam son 5 senedir karisik!  :P

FUNKY

sanal ground kullanaraktan en basit yolu bu... ac sinyalin üretildiği   devrenin   artı ve ksisi arasına +20 0 -40 volt okuyacak gerilim bölücülerle  sanal şase oluşturup artık şaseyi orası kabul ederek   devreni devametmelisin ..

mavikaplan

Alıntı yapılan: FUNKY - 21 Temmuz 2012, 21:34:17
sanal ground kullanaraktan en basit yolu bu... ac sinyalin üretildiği   devrenin   artı ve ksisi arasına +20 0 -40 volt okuyacak gerilim bölücülerle  sanal şase oluşturup artık şaseyi orası kabul ederek   devreni devametmelisin ..

Dediğinizi tam anlayamadım devresi varsa paylaşabilirmisiniz?

mufitsozen

buradan sonrasini senin kendi basina bulman lazim.

basarilar

mavikaplan

Alıntı yapılan: mufitsozen - 21 Temmuz 2012, 22:49:10
(Resim gizlendi görmek için tıklayın.)

(Resim gizlendi görmek için tıklayın.)

buradan sonrasini senin kendi basina bulman lazim.

basarilar

Ama bu devreyi kullanmak çok saçma değilmi?

Vmax=30 volt olan bir sinyali 10 birim yukarı kaydırmak için V1=AC Voltaj , V2=-10 vermemiz gerekiyor. Opampın beslemesine de 30 volt vermemiz lazım. Halbuki direk sinyale seri 10volt bağlayarak bu işi halledebilecekken neden 1 opamp, 1 adet DC 30volt, 1 adetde -10 volt kullanayım. Çok saçma değil mi?

Yuunus

Tabiki İstiyorsan DC bir kaynakta bağlayabilirsin, sana kalmış fakat, sinyal'e offset uygulama işi genelde böyle yapılır. Her yiğidin yoğurt yiyişi farklıdır.

yasinkir55

En kolay yöntemi bana göre Yükseltici kullanarak yapmanı tavsiye ederim. Transistörler yardımıyla NPN ve PNP yükseltici transistör kullanırsan 180 derecelik faz farkı vemektedir. ikisi arasında ki distorsiyonların oluşumunu engellemen gerekmektedir. Benim düşüncem böyle. Kolay gelsin.
Üniversite'de Benden Yardımını Esirgemeyen Sn. Serdar ÇİÇEK Hocama Çok Teşekkür Ederim. Bu Seviyeye Gelmemde Yardımları Kişisel Olarak Gelişmemde Hocama Tekrardan Çok Teşekkürlerimi Sunarım :)