Ynt: elektronik tamiratını öğrenmek istiyorum

Başlatan ahmet_ozk, 18 Ağustos 2012, 02:37:17

ahmet_ozk

selam arkadaşlar ben yeni üye oldum konuyu nerde açacağımı bilemediğim için burayı uygun buldum 
elektronik tamiratını öğrenmek istiyorum çok  merakım var nasıl ve nerden başlayacağımı usta arkadaşlardan
öğrene bilme imkanım olabilirmi kendim imamım ses sistemlerini satmaktayım  bazen müdahele etmek istiyorum
ama malesef neyi kontrol edeceğimi bilemediğim için başka bi tamirciye göndermek zorunda kalıyorum tamir ile ilgili yenibaşlayanlar için videolar yokmu elim çok yatkındır 




mesaj birleştirme:: 18 Ağustos 2012, 13:55:50

örneğin elimde bir cami amfisi bulunmaktadır çıt ses yoktu içini açtım baktımki  3 tane direnç yanmış durumda resimde görüldüğü gibi acaba üçüsün ü değiştirsem problem hal olunurmu


mesaj birleştirme:: 18 Ağustos 2012, 17:15:09

ilgilenen yokmu acaba konuyu yanlış yeremi açtım  veya bi usta bi kaç cümle yazsın

asma

Merhaba Ahmet hoca
Öncelikle o tip anfilerden çok tamir etmişliğim var. (olmazsada içine yeni kartı takar yollardım) Dahası bu işten az çok anlayanlara iyi kötü yardımım dokunmuştur. (sana yardımcı olamasam da bunu bilmeni isterim)
Resimde görünen 100 ohm dirençler normal çalışmada ısınmaz bile. Bunları değiştirmelisin elbette ama yine yanacak ve devren çalışmayacaktır. Muhtemel arıza yanık dirençlerin üst kısmındaki soğutucuya bağlı A1943 yazan (2SA1943) transistörlerin biri veya ikisi bozulmuştur. Bu transistörler aşırı ısı vs. sebeplerden bozulunca dirençler yanar ve bunları süren (yanık dirençlerin altında) A940(2SA940 yazısı plakette mevcut) transistör de bozulmuş olabilir. Ve yine muhtemelen bu elemanları değiştirdiğinde amfi çalışacaktır.
Sen bunları söküp ölçmeyi biliyormusun. (transistör sağlamlık testi yazıp nette arayabilirsin) Her transistörün önünde sigorta var bunları da söküp ölçmen gerekir.
Çıkış transistörleri soğutucuya ısısını iletirken elektriksel anlamda iletimin olmaması gerekir. Söküp takarken mika izolatörleri yerine takmayı unutmayın.  ;)
Ayrıca yapı 2+2 dediğimiz eşlenik düzene benziyor. Bu durumda sağdaki iki transistör (soğutucuya bağlı olanlar) 2SC5200 dür. Bir ihtimal o bölümdeki arıza dengeyi bozup zarara sebep olmuştur. Sonuç olarak tüm çıkış transistörlerini (soğutucuya vidalı olanları) ve sigortaları ölçmen , gerekli değişiklikleri yapmadan voltaj vermemen gerekir.  ;)
Resimde dikkatimi çeken soldan ikinci çıkış transistörünün ayağında lehim topağı. Bu üretim hatası veya aşırı ısıdan eriyen lehimi gösterir.
Soğutucuya yakın plastik kılıflı bir transistör var. (tam ortada ve eğilmiş) Bu transistör (MPSA42) soğutucuya doğru yaklaşmalı (hatta temas etmeli)
Kart bir yüksek modeli ile aynı yapıda ve boş bırakılan yerler güçlü modelinde ilave edilerek kullanılıyordur.
Kartın genelinde ve özellikle mavi büyük kondansatörlerin orada karta akıp kurumuş sıvı izleri var. Bu ise kartın üzerine dışarıdan birşeyler döküldüğünde veya kondansatörün şişip sızdırarak patladında olur. Birden patlasaydı boş fişek gibi bulurdunuz ve sıvıdan başka hamur olmuş samanlı kağıt parçaları gibi  etrafa yapışmış parçacıklar bulurdunuz.)
Kartın altınıda üstünüde alkolle temizlemete fayda var. Büyük mavi kondasatörler silikonla sabitlenmiş, öyle olmasa patlayan kondansatör kendini belli ederdi. Emin olamıyorum. Sökerseniz altında lastik bir tıpa vardır, yerinden çıkış, yan dönmüş ise mutlaka iki kondansatörüde değiştirin. Sağlam gözüküyorsa gerek yok. Ayrıca yanık direnç kokusu veya kondansatörden çıkan yağın kokusu uzun zaman kartta kalır ve ayırt edilebilir. (farkı siz anlarmısınız bilmem)

Bir de elinizin yatkın olduğunu yazmışsınız, benim için ölçü aletinizin olup olmadığı ve kullanmayı bilip bilmediğiniz önemli. Havya ve lehim herkeste vardır diye düşünüyorum. (herkes = elektronik karta ben bunu tamir edebilirmiyim diyerek bakan herkes)
Şunları ölçün bunları diğeriyle kıyaslayın desem ne kadar yardımcı olurum bilemiyorum. Sizin neler yapabileceğinizi bilmiyorum.
Bulduğunuz zarar görmüş elemanları mutlaka yazın, değiştirmekte sorun yok ama çalıştırmakta acele etmeyin. Mesela kondansatörler aşırı gerilim yada ters gerilim uygulandığında patlar. Sizi kondansatörü değiştirecekseniz sağında bulunan 4 büyük diyotu kontrol emeniz gerekir. Kondansatör tekrar patlarsa muhtemelen açık olan üst kapaktan içeri bakarken olur. Tehlikeli bir durumdur, size zarar vermezse ahlakınızı veya abdestinizi bozabilir. (başıma geldi, onun için uyarıyorum)  :P

Sizin cevabınıza göre yardım etmek için burada hazırım.  :) Her gün foruma bakarım ama gözümden kaçarsa özel mesaj da yollayabilirsiniz. (hatırlatmak amaçlı)

Kolay gelsin.

diot

#2
Bulunduğun yerde halk eğitim merkezlerinde radyo televizyon tamir kursları varmı? Öncelikle bunu kotrol et. (Halk eğitim merkezine gidebilirsin) Temelsiz bu işler olmaz ( yani elim yatkındır ile olmuyor) Öncelikle malzemeleri tanıyıp, nasıl çalıştıklarını öğreneceksin. Sonra basıt devre teorisi, DC ve AC devre analizi gibi konularda temelin olması lazım. Önce teori, sonra pratik. Sadece pratikle olmaz bir yerde tıkanır kalırsın.
Not: Bende lise 1  e giderken bu Halk eğitim kurslarıyla başlamıştım. çok faydası oldu. Önerebileceğim tek başlangış kaynağı Sönmez AKBAY ın pratik temel elektronik kitabı. Bu kitabı bul ve okumaya başla Çok faydasını görürsün.


mesaj birleştirme:: 24 Ağustos 2012, 17:31:22

İşte sana link:
http://urun.gittigidiyor.com/kitap-dergiler/pratik-temel-elektronik-sonmez-akbay-50304833

ayhani


Acizan kendim hazırladığım megep temel elektronik modülünün geliştirilmi hali olan e-kitabımı öneririm.

http://www.1amper.com/kolayplc-kolaypic.html
En iyi bildiğim şey hiçbir şey bilmediğimdir.

yildizelektronik

Ahmet hoca Çanakkale de mi ikamet ediyorsunuz acaba? Bende kablosuz haberleşme sistemleri üzerine çalışıyorum. Çanakkale civarında bir hoca hergün arayıp arıza soruyordu siz olabilirmisiniz diye merak ettim. :)

asma

@yıldızelektronik
Ben sizi Gebze -İstanbul taraflarındansınız diye tahmin ediyordum. Avatarınızdan Toyotada çalışıyor olabilir mi diye aklımdan geçirmiştim.  ???
Çanakkale ve ve kablosuz haberleşme (telsiz anons) terimleri geçince yazmaya başladım.  :)  Çanakkale kısmını yanlış anlamışım.
Ben de bir zamanlar seslendirme ve telsiz anons sistemleri imalatı yapan bir yerde çalışmıştım. (MC145151 li sistemlerdi)
İzmite yakınsanız nerede çalışıyorsunuz öğrenebilirmiyim. (Profilde İstanbul yazıyor  ::)  )

Kolay gelsin.

yildizelektronik

Merhaba,
Profilde gördüğünüz gibi İstanbulda yasıyorum. Tuzla taraflarında da bir telsiz distribütörü var belki onunla karıştırıyor olabilirsiniz. Ben Avrupa yakasindayim.

ahmet_ozk

şimdi bir elektronikçiye gittim cihazı götürdüm ve gösterdim bana dediki nesi var bende çıt ses çıkmıyo dedim  adamda  sigortaları kontrol et  atmış ise tansistörleri kontrol et muhtemelen bu ikisindendir ve evime geldim daha mudahele etmedim

gevv

#8
@ahmet_ozk 


@asma hocam transistörlerden bahsetmiş  bozuk olabileceğini söylemiş kontrolleri yapıp bilgi vereceksiniz sizin vediğiniz cevaba görede yeni cevaplar gelecek  @asma   hocam kitap gibi yazmış  dikkate alıp bir kelime bile yazmıyor elektronikciye gittim....... vs vs  diyorsunuz o kadar yorum gelmiş hiç birini görmemiş gibi davranıyorsunuz

@asma  hocam  bilgiler için teşekkürler

 

ahmet_ozk


asma

@gevv
Teşekkürler.

@ahmet_ozk
Teşekkürün en güzeli verilen bilginin kullanıldığını, işe yaradığını bildirmekle olur.
Burada bir sorun için bir çok çözüm yolu paylaşılabilir. Birini deneyip çözüme ulaştığınızda bunu bizlere yazarsanız bizlerde memnun oluruz.
Şunu değiştim, bunu yaptım ve sorun bundaymış, devre çalıştı. Herkese teşekkürler. 
İşte teşekkür, sizi mutlu eden sonucu öğrenmemizdir. Çalıştırdığınızı bildirmeniz bizim için kıymetlidir.  ;)

İstersen, ölçü aletin var mı? transistör sağlamlık testini biliyormusun? Şeklinde sorulara cevap vererek devam edelim.
İlk amaç arızalı amfiyi çalıştırmak mı (veya ilk adım) yoksa arıza tespiti, giderilmesini öğrenmek mi önemli.
Diye devam edebiliriz.

Kolay gelsin.