Negatif Gelirim üretici entegreler

Başlatan Mucit23, 17 Eylül 2012, 15:35:09

Mucit23

Arkadaşlar Bir proje için +9V gelirimi -9V gelirime çevirmem gerekiyor. Benim Elimde Sadece +12V gelirim var. Bu gelirimi +-9V A çevireceğim. Ne önerebilirsiniz. 500ma gibi bir akıma ihtiyacım var.

Tagli

ICL7660 var ama 500 mA verebileceğini sanmıyorum. Çalışma aralığı da 10 volta kadar. yani önce 12'den 9'a düşmen gerekiyor.

Ekleme: Datasheet'te yazılanları yanlış yorumlamadıysam, taş çatlasa 20 mA alabilirsin bu entegreden.
Gökçe Tağlıoğlu

ErsinErce

girişin 7V un altına düşmüyorsa lm2575, lm2574 kullanabilirsin

bu seviyeyi 4.5V a düşürmek için lm2594

Tagli

Bunlarla gerilim tersleme yapılabildiğini bilmiyordum. Örnek devre şeması vermen mümkün mü?
Gökçe Tağlıoğlu

Mucit23

400ma i biraz fazla söyledim aslında normalde en fazla 300ma akıma ihtiyacım var. Biraz devremi inceledimde ufak tefek değişikliklerle ICL7660 ı kullanabilirim. Bakayım olmazsa  Veyahut Ersin Ercenin dediği gibi yaparım

Ayrıca LM2575 gibi enteğrelerin negatif gelirim ürettiğini açıkçası hiç bilmiyordum. @ErsinErce Teşekkür etmek isterim. Bu konuda birşey Daha sorayım

Bana Yine tasarlamakta olduğumuz bir elektronik cihaz için +24V,+12V, -12V, +5v ve+3.3V Gerekiyor. 24V ile Röle Besleyeceğim. Bu yüzden Trafomu 18V olarak sardırırsam eğer Doğrulttuğumda yaklaşık olarak 24V gelirim elde ederim. Röleler için İyi bir Regülasyon gerekeceğini düşünmüyorum. Ayrıca bu 24V gelirimi alıp  LM2575-5i besleyip +5V ve buna seri bağlı LD1117 tarzı bir enteğre ilede 3.3V ihtiyacımı karşılarım.  Ayrıca bu 24V gelirimi iki adet LM2575-12 ile +-12 V olarak dönüştürebilirmiyim bunu merak ettim. (Trafo orta uclu olmayacak) +-12V ile Sadece opamp ve 4 adet loadcelli besleyeceğim. -12V ilede Sadece kullanmış olduğum opamp ın negatif beslemesini sağlayacağım. Bu yüzden - Besleme için Fiyatı çok daha ucuz düşük güçlü enteğreler kullanılabilirim.

Çokmu karışık oldu ne :D İsterseniz yazdıklarımı şemaya dökeyim..

ErsinErce

24V u sadece röle için kullancaksanız rölelerinizi 12V yapın, hem ısı, hem trafo boyutu kazancınız olur
12V girerekte -12V oluşturabilirsiniz
negatif voltaj için simetrik takıntınız olmasın -3V üretmeniz GND seviyesine inmeniz için yeterli (kullandığınız opampa göre bunu daha aşağı çekmeniz gerekebilir)

bir de ne olur düzeltin, onun ismi enteğre değil entegre

Mucit23

Mucit23

Arkadaşlar bir problemle karşı karşıyayım.
LM2575 i datasheet sayfa 20 deki gibi bağlayarak negatif gelirim üretmesini sağlamaya çalışıyorum. Bağlantıyı kurup çıkışa hiç yük bağlamadan enerji veriyorum.  Çıkışta osiloskop var. Sürekli çıkan gelirimi izliyorum. Enerjiyi verdiğim anda hemen gelirim negatife iniyor fakat çıkışta yük olmamasına rağmen git gide akım artıyor ve bir süre sonra lm2575 bozuluyor. Bu sırada çıkışda çok fazla ripple gelirimler görmeye başlıyorum. LM2575 i pozitif gelirim üretecek şekilde bağlarken datasheetinde bobin olarak 330uH verilmiş. Negatifde ise 100uH yazıyor. Benim şuanda en görünür hatam 100uH yerine 330uH bobin kullanmam. Elimde yoktu.

İşlerin bu şekilde yürümesinin sebebi nedir. Bana açıklayabilirmisiniz?

ErsinErce

voltaj seviyesinden bahsetmemişsiniz fakat bağlantılarınızda büyük ihtimalle bir sorun var,
eğer adj kullanıyorsanız şu an kullandığınız şemayı çizebilirseniz belki başka bir sorun yakalanabilir
ekstra not çıkış kondansatörünü olabildiğince büyük kullanın

Mucit23

Aslında ilk başta ucuz diye Icl7660 aldım.Fakat alırken Hiç besleme aralığına bakmak aklıma gelmedi. Bana 12 Hatta 15v luk bir gelirim lazım fakat bu entegre max. 10v ile çalışıyormuş. Denedim çalışıyor ama işimi görmüyor.

12 v luk lm2575ile çalışıyorum. Lm2575 in girisine  12v veriyorum. Enerji verdiğimde hemen cikistaki gelirim negatife iniyor. Ama çıkışta yük olmamasına rağmen akım giderek artıyor. Belli bir süre sonra enerjiyi kesmezsem 2575 yanıyor. Elimde 100uh lik bobin yoktu diye 330uh takmıştım. Yanlız çıkışta kondansatorde pek büyük değil. 1000uf lık bir kondansator bağladım. Yarın birde daha büyük değerler le deneyeceğim.

Arka planda geçen senaryoları merak ediyorum.
Bobinin burada ne gibi etkileri olabilir?

Opamp besliyorum.Lm2575 işimi görebilir fakat bana maliyeti çok artıyor. Daha ucuz çözümlerde olabilir.

Tagli

555 ile de gerilim tersleyici yapılabiliyor. O sanırım 15 volta kadar beslenebilir ama çıkışta tam 15 göreceğini sanmıyorum, herhalde 13-14 volt gibi birşey görürsün. Zamanında yapmıştım ama tam değerleri hatırlamıyorum.

Bu sitede bir örneği var. Elbette çekebileceğin akım çok düşük, ama sadece op-amp besleyeceksen pek fazla akıma ihtiyacın olacağını sanmıyorum.
Gökçe Tağlıoğlu

Mucit23

Bobinle alakalıymış. Bobinin 100uH yapınca sorun düzeldi.