Uzaklık Sensörü hakkında

Başlatan emre1512, 29 Eylül 2012, 16:35:41

polleme

Motorun sürekli dönmeden bilgi geldikçe istendiği kadar dönmesi isteniyorsa adım motor kullanmak daha mantıklı. Gelen bilgiye göre belirlenecek adımda motorun döneceği bir tasarım yapılabilir.

XX_CİHAN_XX

Eğer Pid li bir sistem yapmayacaksan gayet basit.
Mesafe bilgisini ölç.
Cm cinsinden tanımla.
Motorun yük altındaki devrini ölç.
Tekerleğin çapına ve devir/dakika oranına göre 1cm yi ne kadar sürede aldığını hesapla yada tespit et.
Cm cinsinden elde ettiğin mesafe bilgisine göre yeteri sürede motorları enerjide tut.

Eğer sensörün robotun hareketinden daha hızlı tepkime verebiliyorsa sürekli ölçüm yapıp sensör sonucu mesafe 1-2cm ye düşene kadar motorlara enerji ver diyebilirsin ancak sharp sensörleri için bu yöntem uygun değil ultrasonik kullanman gerekebilir.
Yukarıdaki işlem sırası eğer pid kontrol yapmayacaksan ki yapılmayacağını varsayıyorum o zaman algoritmayı bu şekilde oluşturabilirsin.
Yirmi yaşındaki bir insan, dünyayı değiştirmek ister . Yetmiş yaşına gelince , yine dünyayı değiştirmek ister, ama yapamayacağını bilir.

emre1512

Yok PID kullanmayı düşünmüyorum.Cihan hocam eğer mesafe bilgisini ölçmeyi başarabilirsem sizin dediğiniz gibi yapmaya çalışacağım.

Sharp sensörlerden kullanmayı düşünüyorum ama hala mesafe ölçme algoritmasını tam olarak anlamış değilim.Benim yazdığım kod büyük ihtimalle 25 cm deki cisimle 45 cm deki cisim için aynı sonucu vericek :D

XX_CİHAN_XX

Sharp sensörü için netten örnek kodlar var hatta sharpın bazı datasheet lerinde bile var.

Hiç bişey bulamazsan başvuracağın tek kaynak yine sensörün datasheet idir. (Aslında başvurman gerek ilk kaynak budur :) )

Ek olarak bu sensörün 10cm den aşağısını ölçemediğini ve çözünürlüğünün çok mükemmel olmadığını belirtmek iseterim.
Yirmi yaşındaki bir insan, dünyayı değiştirmek ister . Yetmiş yaşına gelince , yine dünyayı değiştirmek ister, ama yapamayacağını bilir.

emre1512

Teşekkürler hocam.Şu örnek kodları bulmaya çalışayım bir :D