hız kontrol cihazı

Başlatan kemaho, 03 Ekim 2004, 12:32:16

kemaho

selam  arkadaşlar.
   
     fabrikada  kulandığımız  hız  kontrollerle  ilgili  bir  sorunumuz  var.
belki de  sorun  burda  değil  ama......
      bu  hız  kontrolleri  motor  boşta  iken  
çalıştırdığımızda    bir  sorun  çıkmıyor. fakat
üzerinde  bir  yük  olduğunda  ilk  kalkınma  
yapamıyor.yani  motoru  dönderemiyor  ve  motor
titriyor.
   bunları  siloların  altındaki  helezonları
döndürmek  için  kullanıyoruz.
   sorun  bunlara  uygulanan  basınçtan
kaynaklandığını  tahmin  ediyoruz.
 4kw lık  hız  kontrole  2.2  ve 5.5 kw lık
motorlarda  bağladık  ama  bir  şey  farketmedi. motor
kalkmıyor. kalktığı  zaman  devam  edebiliyor.

 bununla  ilgili  bir  öneriniz  varmı.
yardımlarınızı  bekliyoruz.
 acil  olursa  seviniriz  çünkü  fabrikayı  açma
aşamasındayız.

  teşekkürler
" HOŞGÖRÜLÜKTE  DENİZ  GİBİ  OL".....MEVLANA

z

Yol alma zamanını uzatmayı denedinizmi. Bunun için kontrol ünitesinde, motorun hızlanma profilini tanımlayabileceğiniz bir menü olması lazım.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

aster

sürücü ne markaydı belirtmemişsin
bunalmışın dediği gibi menüde ACC (acceleration-yol alma rampası) yani kalkma anından verilen max hıza erişme anına kadarki süre yi arttırman gerekir nedeni, asenkron motorlar ilk kalkış anında nominal akımlarının 4-6 kat fazlasını isterler ve senin bunu bu yolla karşılaman gerekir

yıldırım ak

Bu tip problemlerin çözümü genelde program ayarları ile giderilebilir. Çogu otomasyon sistemlerinde hareketli mekanizmaların yüklü ve boş olmak üzere iki seçenek halinde max hız, kalkıştan max hıza erişme süresi, duruş noktasına yaklaşımda fren mesafesi gibi ayarlar operatör panelleri veya PC ler ile ayarlanabilir durumdadır.

Probleminizin yüklü durumdaki kalkış ve hız ayarları ile alakalı olduğu gibi bir kanaatim var. Ancak program boş ve yüklü ayarları aynı yapmak üzere yazılmış olabilir. Bu durumda tek ayar probleminizi giderebilir. Bazı yük taşıyıcı sistemlerde ( asansörlerde olduğu gibi ) yük miktarını ölçümleyebilirler. Bu ölçüm sonucu taşınacak yük max değerini aşıyorsa hareket gerçekleşmeyebilir.

Ayrıca hareketli mekanizmaların kalite düşüklüğü nedeni ile encoder sayıcılara, sensörlere düşen yük artışı nedeni ile (metal aksamda kasılma, balans problemleri gibi) encoder sayıcı hatası, sensör okuma problemleri gibi problemlerde doğabilir. Hareket mekanizmalarında bir diğer problemde hareket gücünü sağlayan motorların yeniden sarılması, hidrolik sistemlerin basınç değerlerinin değişmesi şeklindede olabilir.

Bu tip sistemlerde ayarlar, otomasyonda ünitelerin birbirini yavaşlatmayacak, durdurmayacak kadar yavaş yapılmalıdır ki bu kullanım hareketli aksamlardaki özellikle ilk kalkış ve duruşlarında oluşan darbelemeleri minumum seviyede tutar ve kullanım ömürlerini artırır.

Saygı ve Sevgiler...
"... Bana kulluk et; Beni anmak için namaz kıl" (Taha 14)

salim ALTIN

merhaba.
Öncelikle sürücünün markası ve modelini belirtirseniz, parametre numarası ile yapmanız gereken değişikliği yazmak bu borddaki birçok arkadaşın bilgisi dahilindedir.
Anlattığınız problem, motorun ilk kalkış momentinin yetersiz olduğunu düşündürüyor. Sanırım vektör kontrollü bir cihaza sahip değilsiniz.Motorun ilk kalkış anında torkunu arttırmak gerekecek.(V/F oranını)
O zaman çözüm;
cihazın kitapçığı varsa, parametrelere bakın IR kompanzasyonu veya V/F torque characteristic  benzeri bir parametreniz olmalı. bu parametreyi değiştirerek cihazın başlangıç anında motoru daha yüksek tork ile başlatmasını sağlayın. Hızlanma süresi 10 sn yeterli bir süredir.(acc time).
Bazı cihazlarda V/F oranları numara ile belirlenmiş tablodan seçilirler. Kitapçığında V/F tablosu varsa bu tablodan V voltaj oranını şu anda seçilenden yavaş yavaş artırarak motorun kalkış yaptığı yeri bulmak üzere arttırın. Fazla tork motoru ısıtır. F otanı ise 50 veya 60 hz için düzenlenir genelde. siz 50hz için olan tabloları seçin.Çünki türkiyede motorlar 50 hz göre dizayn edilir.
İnsanlar 3 guruba ayrılırlar. 1- Birşeyler yapıp üretmeye çalışan küçük bir gurup. 2- Birşeyler yapanları hayranlıkla ve takdirle izleyen büyük bir gurup. 3- Hiç birşeyden haberi olmadan yaşayan devasa yığınlar....

epolat

Salim Altın'ında  belirtiği gibi  çok büyük ihtimalle motor kalkarken uygulanan voltaj yetersiz kalıyor.Bunun için katalogdan bulabileceğin boost voltajını yükseltmen gerekiyor.Ve başlangıç olarak sürücüyü resetle
ardından motoru tanıt (buna otomatik ayar deniyor,kullandığın motor sürücüye uygun olmalı)daha sonra motor etiket akımını sürücüye gir.Kalkış rampasını 5yada10sn yapabilirsin.Bu değerlerle kalkan motor mak. hıza bu rampayla ulaşır ancak boost voltajı 0 ise ,0 voltan başlayarak frekans artırılır.Sen boost voltajını yükseltmelisin bunu deneme yanılmayla yap başta yüksek voltaj verme sürücüye zarar verirsin.

kemaho

Katkılarınızdan  dolayı hepinize teşekkür  ederim.

Hız  kontrolün  markası  moller. df5-322-075. burdaki 075; kw   gösteriyor  onun  için  değişebilir.

               Evet  hepinizin  dediği  ayarlar  verdikleri  cd  de  var. gönderilen  cihaza  program  önceden  yüklenmiş    durumda. tabiki  bu  ayarlar  üzerinde  oynanabiliniyor.
          Biz  ayarlarla  oynamadan  önce   dedikki  bir  zaman  rolesi  koyalım   ve   motora  ilk  başta  kısa  bir  süre   düz   yolverelim  sonrada   kontrol   sürücüye  geçsin. evet  bunu  denedik. bunun  sonucunda   motor  ilk  kalkınma  aldı  ve  çektiyi  akım  8-9  arası  idi  sürücüye  geçince  2-3  arasına  düştü. fakat  burdaki  hızı  fazla  düşüremedik,   düşürünce  motor  duruyor  ve  aşırıyüklenme  hatası  veriyordu.  ayrıca  sonra  farkettikki  hızı  düşürmesek  bile  bir  müddet  sonra  motor  yine  duruyor  ve  yine  aşırıyüklenme  hatası  veriyor.

       Evet   programdada   bazı   oynamalar  yaptık  ama    bunlar  bilinçsizceydi. inşallah  önerdiyiniz  yolları  deneyerek   sonuca  ulaşırız.  vede  ulaşacağımı   sanıyorum   çünkü  hepiniz  sorunu  kesinlikle  tam   anlamışssınız.
       
         Denedikten  sonra  hepinizi  haberdar  ederim.  Tekrar  teşekkürler.
        Hepinize  iyi çalışmalar.
" HOŞGÖRÜLÜKTE  DENİZ  GİBİ  OL".....MEVLANA

asm_Coder

MOLLERin df5 değilde dv5 serisini kullan.dv5 ler vektör kontrollüdür.düşük hızlarda moment düşmez ve kalkış anındaki voltaj ve frekans boost yüzdesini ayarlarsan sorun kalmaz. A-41 A-42 A-43 nolu parametreler.
y=f(x);

salim ALTIN

merhaba.
Arkadaşlar bu moller veya benzer markaların fiyatlarımı cazip veya nedir bunları cazip kılan.? yada kafama takılanı tam izah edeyim:Nedir  bu kadar değişik marka ve model cihazı ( hemde üzerinde çok fazla tecrübeli olunmadığı halde) aldıktan sonra servis, tamirci, ve parçasını bulabilirmiyim diye düşünmeden alıp kullanmayı düşündüren.? Piyasada bir sürü marka cihaz var. bazılarının basit ama türkiyede bulunmayan parçaları arıza yapınca kaldırıp atmak zorunda kalınıyor.!!!!
İnsanlar 3 guruba ayrılırlar. 1- Birşeyler yapıp üretmeye çalışan küçük bir gurup. 2- Birşeyler yapanları hayranlıkla ve takdirle izleyen büyük bir gurup. 3- Hiç birşeyden haberi olmadan yaşayan devasa yığınlar....

epolat

Hız kontrol gibi yüzlerce euro yada dolarlık(0.37-4kw) bir cihaz alınıyorsa bence ilk başta bakılması gereken Türkiye'deki servis durumu,verilen teknik destek.

aster

eğer ayarlarla sorunu çözemiyorsan, cihaz seçimi yanlış olabilir
kimi cihazlar ucuz olması yanında verdiğ performans isteklerinize cevap vermez, bir de yük durumu nasıl iyi cihazda koysan zorlama varsa sorun devam eder, bu sistem daha önce sorunsuz çalışıyordu da yer değiştirincemi problem oldu ? neyse haber bekliyoruz inşallah halledersin  :)

geçenlerde benzer durum benim başıma gelmişti, motor normalde boşta fakat yük olarak motor miline bağlı bir kepçe fana kanalla kum geliyor ve bunu fırlatıyor ilk çalıştırmada kum birden boşaldığında motor aşırı yükleniyor (11kW) ve aşırı yük hatası veriyor ACC yi ve DEC arttırdım (55 sn) öyle bir kaç ay çalıştı sonra baktım arada arızaya geçiyor bu sefer çareyi motor devreye girdikten 10sn sonra kumu vermeyle çözdüm, anlattığım sistemde drv yoktu özel bir çalışma gerektiği için koydum ve benim seçimim atv28 daha ucuz olmasına ragmen atv58 idi

Erol YILMAZ

Düşük hızda AC motorlar büyük ölçüde başarısız oluyor.
Fakat iyi özellikli Vektör kontrollü sürücülerle düşük hızlarda dahi motorun torku yüksek tork veriyor. Siemens buna dahil değil.
Benim tecrübe ettiğim sürücü Hitachi. Sonuçları çok iyi.
Nedenini de en hızlı işlemci bunda diye özetliyorlar.
Fiyatları 300$ gibi.
Vektör kontrollü olduğu söylenen her sürücü iyi sonuç vermiyor.

epolat

Düşük devirde maksimum tork için en iyi çözüm bence,motor miline bağlanan enkoder ile geri besleme almak.Kapalı çevrimi destekleyen üniversal sürücüler var.Yada redüktör kullanıp redüksiyonu değiştirmek.

Erol YILMAZ

Evet sürekli düşük hızda çalışılacak ise redüksiyon işlemi en iyisi.

yıldırım ak

Dün Kayseri ye gittiğimde Telemecanique ürünlerine bakmak için gittiğim bir firmada Hyundai marka olanı inceledim. Oldukça opsiyonel bir tasarım yapmışlar. PLC PC bağlantı portu hazır. Kataloğunda 0,5 Hz de (200 tork verebildiğini iddia ediyorlar. Bana göre en büyük avantajı ise devre plaketi üzerinde smd olmaması ve elemanların hepsinin Türkiyede bulunabilir olması. Yani arıza yaptığında  tamiri olmaz kaldır at tipte değil. Ayrıca fiyatlarıda diğer markalara göre çok düşük öyle yüzlerce euro falan değil. Katalog bir tane kaldığı için alamadım. İlgilenen olursa Kayseri de Ruhbaş Elektromarkette değişik güçlerde var. Sahibi Bekir Yurt bey. Gelenden gidenden, telefondan vakit bulursa bilgi vermeyi seven bir insan öğrenmek istediğiniz bir şey olursa arayın sorun. 15 dakikalığına girdiğim 5 katlı işyerinden 3 saatte çıkabildim. Otomasyon üzerine oldukça fazla çeşidi var. Telefonu 0.352.3363210

Bu yazımı reklam olarakda algılamayın. Firma ile bir bağım yok. Ankara da bulamadığım çeşidi bu firmada görünce hayret ettim. Alacağım sadece bir kaç parça idi ama gözüme çarpan şeylerden bayağı birşey aldım.

Bu arada Telemecanique sensörlerinede bir bakın adamlar işi iyice abartmışlar. Siteleri de Türkçe, Türkçe katalog sayısıda oldukça fazla. Bir çok konuda bilgi bulabilirsiniz. Küçük otomasyon sistemleri bu firmanın ürünleri ile çok kolay bir şekilde çözülebilir diye düşünüyorum.

http://www.schneiderelectric.com.tr/

Saygı ve Sevgiler...
"... Bana kulluk et; Beni anmak için namaz kıl" (Taha 14)