akım kontrol

Başlatan cann, 14 Ekim 2012, 17:20:49

cann

eklediğim devrede R22 nin 10K olması yanlış baskı mı?
böyle yerlerde 0.01 gibi değerler kellanılmaz mı?
ayrıca -12 V olmak zorunda mı?

Teşekkürler

pea

10K direnç tabii ki yanlış.Dediğiniz gibi çok düşük bir değer olması gerekir.
-12V opamp ile alakalı.Asimetrik besleme ile çalışan opamplar da var.Mesela Lm358.
Ancak genellikle simetrik beslemeli opamplar daha kaliteli çalışmakta.Gürültü, güç hatlarına yaklaşabilme vs gibi özelliklerden dolayı.

cann

teşekkürler
bu R22 için
E=I*R den
24= 50A*0.5
0.5 ohm olacak gibi ama bu da yüksek.
hesap başka şekilde mi yapılıyor?

Klein

Hayır hesap doğru. Ancak değerler yanlış.
Akım direncinde düşen gerilim önce fark amplifikatöründe 4 kat yükseltilmiş.
daha sonra başka bir amplifikatöre girmiş ama değerler okunmadığı için kaç kat yükseltilmiş bilmiyorum.
Burada da 4 kat yükseltildiğini varsayarsak toplamda 16 kat yükseltilmiş.

Bu gerilimi ADC'ye gireceğini varsayarsak ve ADC referansının da 5V olduğunu varsayarsak, max akımda 5V göreceksin demektir.
Max akımın 50A  ve gerilimin 5V olduğuna göre, akım direncinin uçlarında 50Amperde  5/16 = 0.3125V olacak.

şimdi yeniden hesaplayalım.

R=E/I  = 0.3125/50 = 0.00625 Ohm. olur.  Direnç üzerinde harcanan güç de 16W olur.

Ekleme:
Şimdi farkettim. 1. yükselteç çıkışındaki gerilimin 0.7V üzerine çıkması istenmemiş. Bu yüzden 1n4148 ile sınırlanmış.
Bu durumda 2. amplifikatörün kazancı daha yüksek olacaktır. Direnç üzerinde düşmesi istenen gerilim de daha az olacaktır.
Ama bu hesaplama yöntemini değiştirmez. Çıkışta kaç V istediğini biliyorsundur. Buna göre yeniden hesaplayabilirsin.

cann

resim üzerindeki açıklama yazısına tıklayınca büyüyor ve değerler okunabiliyor.

şimdi R22 direnci 10K yanlış, 16 watt lık 0,00625 ohm olmalı. doğru anladım mı?

teşekkürler

Klein

ben yaşlı adamım. Resmi büyütünce de okuyamıyorum.
Direncin değeri , çıkışta kaç V görmek istediğine ve  son amplifikatördeki potansiyometre ve geri besleme direncinin değerine bağlı.
Ben sadece örnek hesaplama yaptım.  Senin değerlerine göre yeniden hesaplanması gerek.

cann

teşekkürler Klein

bende tabiki 5 volt çıkış istiyorum.
potansiyometre nin değeri ni vermemiş;
potansiyometreyi opsiyon ölçüsünde R22 direnci bulunabilirlik açısından daha büyük değer ve watt ı daha düşük olan değere kaydırmak lazım;
benim bunu hesaplamam bilgimin ötesinde. deneme yanılmaylada kaç motor yanar bilmiyorum:))

sadece şönt direnç kullansam bu devre olaksızın; onunda kararlılığı az diyorlar.

Klein

Hesaplamayı verdim. Artık bilginin ötesinde değil.
Direncin değerini yükseltirsen gücünü de yükseltmen gerekir.
1. amplifikatörün  yükseltme katsayısı belli. 4.
2. amplifikatörün kazancını da  KAzanç = 1+(Geribesleme direnci/bölücü direnç) formülü ile hesaplayabilrsin.
Eğer 5V istiyorsan 0.003Ohm direnç kullanabilirsin. ya da  daha büyük ve daha güçlü bir direnç kullanıp amplifikatörün kazancını düşürebilirsin. 1. amplifikatördeki 40K dirençlerin değerini düşürerek kazancı düşürebilirsin.

5V için 0.1R şönt direnç kullanıp hiç amplifikatör de kullanmayabilirsin. Kararlılık konusu çok takılacak bir konu değil. Ama senin asıl sorunun bu değil. Senin asıl sorunun yüksek akım.  50A çok yüksek bir değer. 0.1R direnç kullandığında 250W güç harcanır bu direnç üzerinde.

Akım , direnç, güç  ilişkisi :

E=I*R  ,

P=I*E,

Şimdi E yerine I*R koyalım

P= I* ( I*R)

yani P=I^2*R

akımın 1A direncin 2 Ohm olsun.  P=I^2*R = 1*1*2 = 2W

Şimdi direnci 3 Ohm yapalım P=I*I*R = 1*1*3 = 3W

Yani direnç yükselirse, aynı akımda üzerinde harcanan güç de yükselir. 

mesaj birleştirme:: 14 Ekim 2012, 20:01:49

Akımı dirençele ölçmek yerine DC akım sensörü kullanmanı öneririm. Lem marka akım sensörlerine bakabilirsin.

cann

teşekkürler
0.03 ohm için 50 amperde

50*50*0.03=75 watt
75 watt direnç??

kazancı artırarak 0.01 ohm luk dirençle çözebilirmiym.
o zaman hangi aralıkta potansiyometre  kullanmalıyım?

R11 ve R12 560K orjinalinden baktım, orada biraz daha rahat okunuyor.

mesaj birleştirme:: 14 Ekim 2012, 21:34:38

anladığım kadarıyla bu devre güzel ama
10 amp gibi kontroller için
daha büyük değerlerde, direnç değeri çok düşüyor,bulunması çok zor
0.01 e kadar çıkınca da watı çok yükseliyor yine bulunmaz.

Klein

0.01 Ohm kullanırsan 50Amperde direnç üzerinde düşen gerilim 0.5V olur. Çıkışta 5V istediğine göre toplam kazancın 10 olacak.

ilk amplifikatörü 2 , 2. amplifikatörü 5 kazançla çalıştırırsan olur.
1. amplifikatördeki 40 K dirençler  20K'ya düşecek. Çıkışındaki diyota 1 tane daha seri diyot bağlayacaksın.
Pot 20K  , 560K olan direnç de 40K.
Pot ortada iken 50Amperde 5V görürsün.   

pwm.c

devredeki 10k dirençlerin hepsi hatalı. yani hatalı değer kullanılmış.
bence adam akıllı daha güvenilir bir devre bul.
_/\/\/\_ -[ı- -ı>|- -|ı|ı|ı- -ı< -||- -l[]l-

cann

bütün interneti hatmettim :)
bulamadım
ama bir yolu olmalı
üretim yapanların devrelerini açtım baktım kimseninkinde 5-10 wattlık dev dirençler yok.
bir yolu olmalı???

Klein

ya direnç değerini düşüreceksin , ya direnç gücünü yükselteceksin ya da akımı düşüreceksin. Eğer direnç üzerinden akım ölçeceksen başka yolu yok.

Diğer bir yol akım sensörü kullanmak olur.

Ya da  mosfetlerin Rds direncinden faydalanacaksın ama bunu yapmak devreyi ve yazılımı oldukça karmaşık hale getirir.

ayrıca @pwm.c  haklı. 10K dirençlerin hepsi ctrl+v ile konmuş ve öyle kalmış. hesaplanmış değerler değil yani.

CLR

Alıntı yapılan: Klein - 15 Ekim 2012, 12:12:56

Ya da  mosfetlerin Rds direncinden faydalanacaksın ama bunu yapmak devreyi ve yazılımı oldukça karmaşık hale getirir.

Klein,  Bu uygulama için demiyorum ama güzel bir öneri, herkesin bilmediği birşey. Yüksek akımlı uygulamalarda tercih edilen bir yöntem.
Knowledge and Experience are Power

cann

öğrenmesi zor sanırım,
biraz izah edilebilirse, ben yapamam ama başkası faydalanıp seçenek olarak düşünür