Röle Gürültü ?

Başlatan nuriozdas, 31 Ekim 2012, 15:32:19

nuriozdas

16F628 Pici programladım röleleri tetikleyebiliyorum bu tetikleme devresini yazın kullandığımız vantilatörün 1.kademe ve 2.kademelerine geçiş için kullanıcam. Vantilatörü kumandalı yapmaya çalışıyorum kumanda ile pici harekete geçirip sırayla 1.röle ve 2.röleyi tetikleyebiliyorum. işin içinde 220 volt olunca denemeden sorma gereği duydum.

Denemeler
Önce röleye 12 volt adaptör bağladım eğer gücü adaptörden alan bir ledi veya motoru sürebilrsem 220 volt ile çalışmayı geçerim diye düşünüorum.. 12 volt ile denememi yaptığımda röleden bir gürültü gelmeye başladı gürültünün neden çıktığını anlayamadım bir sorun olduğu kesin sorun nerde arkadaşlar?? 220 volt ile bu denemeyi yapsaydım %100 röle yanardı diye düşnüyorum röleyi nasıl bağlıcam en doğrusu nasıl olur??

12 VOLT ADAPTÖR
http://s15.postimg.cc/5ypy26ce1/Ads_z2.jpg

VANTİLATÖR İLE İLGİLİ ÇİZDİĞİM ŞEMA

mustafacan

Vantilatör bunlardan hangisi

ŞEMA YOOOOOK.
Keşfedilecek çok teknoloji var. Boş Vaktim Yok!

nuriozdas

Alıntı yapılan: mustafacan - 31 Ekim 2012, 15:40:51
Vantilatör bunlardan hangisi
.
.
.
ŞEMA YOOOOOK.

en sağdaki mustafacan bey

burada birşeyler öğrenmeye çalışıyorum
belki soru çok basit ama ne yapalım bakın imzama ne yazıyor "sabırla ilerliyorum bul yolda"
Vantilatör bunlardan hangisi ? diyip ŞEMA YOOOK demeniz çok ilginç..
belliki siz benle dalga geçtiniz..
4 tane kablonun şeması olsa ne olur olmasa ne olur

mozkan87

Eğer şemayı ilk anda ekleseydiniz arkadaşta şema yok demeyecekti. O rölenin bacakları arasına bir tane ters diyot bağlayın (tercihen 1n4148) sorun çözülecektir.

nuriozdas

Alıntı yapılan: mozkan87 - 31 Ekim 2012, 16:21:43
Eğer şemayı ilk anda ekleseydiniz arkadaşta şema yok demeyecekti. O rölenin bacakları arasına bir tane ters diyot bağlayın (tercihen 1n4148) sorun çözülecektir.

sağolun mozkan87

gtekdemir

Şema vermediğiniz için yorum yapmak zor ama ilk aklıma gelen dc röleyi ac ile beslemiş olabilirsiniz yada röle bobin enerjisini rölenin kapalı kontağı üzerinden vermiş olabilirsiniz. Bu bağlantı şeklinde röle sürekli aç/kapa yaparak zırıltılı çalışır.

Erdem

Rölenin tekli ayaklarına 1000uF elektrolitik sığaç (kondansatör) bağlamak yeterli olacaktır diye düşünüyorum.

http://examples.oreilly.com/9780596153755-files/mkel_02/mkel_02_065.pdf

mustafacan

picin portundan 1k-10k arası dirençle bir transistör aracılığı ile röleyi sür.
rölenin besleme bacaklarına diyot takmayı unutma.
16f628in beslemesine + ve GND en yakın yerine 100nf kondansatör tak.
muhtemelen 7805de kullandın bundan önce 1000/16uf yada 470uf/16lık kondansatör koy 7805den sonrada en az 100 uf/10Vlik kondansatör kullan.
picin boşta kalan bacaklarını şaseye çek boşta bırakma.

yada opto kuplör kullan

kolay gelsin...
Keşfedilecek çok teknoloji var. Boş Vaktim Yok!