Pic i 7805 le beslerken kod bozuk çalışıyor -şematik vardır

Başlatan Eren Eraslan, 01 Kasım 2012, 23:06:46

bymrz

Mnemonic

Alıntı yapılan: ereneraslan7 - 02 Kasım 2012, 01:41:13
Mclr 5v a cekili hocam sorun su , adaptoru bagladigimda cikisi 5v verdigini anladigim led kesintisiz calisiyor fakat program sacmaliyo. Sunu fakettim karti elime aldigimda bazi yerlerine dokununca calisiyor elimi cekince bozuluyor

Selam hocam
sorunun buradan kaynaklana ihtimia çok yüksek soğuk lehim oluşmuş olabilir komponentleri iyi oturtarak lehimlerin üzerinden geçmeni tavsiye ederim
birde osiloskopla ölçme imkanın varsa bağlı tüm pinlerdeki gerilim seviyelerini kontrol et bir yerde mutlaka bir hata çıkacaktır.
başka bir avsiye olarak giriş kondansatörünü biraz yükselk adamtör yarım dalga olabilir

Eren Eraslan

arkadaşlar son olarak şunu denedim ..
güç kaynağımdan 7805 i besledim. tamamen stabil bir kaynak.. Ama gel gör ki 2 tane led var 500ms yanıp sönmesi gereken inanırmısınız bazen ikisi aynı anda yanıyo çoğu zaman hiç yanmıyor. kristali değiştirdim olmadı , dip malzemelere tekrar lehim geçtim olmadı. pic in 5v ve ground una hem elektrolik (4.7uf) hem smd kondansatör(100uf) koydum stabil çalışmadı. Osilosikoptan bakıyorum pic in 5v ve ground una gayet stabil dc ... ama pic in içindeki kodlar hala kartın biryerlerine dokununca düzgün çalışıyor.  fuse ayarlarında bir sorun yok hocam
napıcam bilmiyorum
insanın içine işleyen şarkılar ;  https://soundcloud.com/reeraslan

serhat1990

Alıntı yapılan: ereneraslan7 - 02 Kasım 2012, 11:42:48
arkadaşlar son olarak şunu denedim ..
güç kaynağımdan 7805 i besledim. tamamen stabil bir kaynak.. Ama gel gör ki 2 tane led var 500ms yanıp sönmesi gereken inanırmısınız bazen ikisi aynı anda yanıyo çoğu zaman hiç yanmıyor. kristali değiştirdim olmadı , dip malzemelere tekrar lehim geçtim olmadı. pic in 5v ve ground una hem elektrolik (4.7uf) hem smd kondansatör(100uf) koydum stabil çalışmadı. Osilosikoptan bakıyorum pic in 5v ve ground una gayet stabil dc ... ama pic in içindeki kodlar hala kartın biryerlerine dokununca düzgün çalışıyor.  fuse ayarlarında bir sorun yok hocam
napıcam bilmiyorum

Pickit'le besleyince düzgün çalışıyor demiştim . Peki pickit bağlıyken karta dokununca devre sıkıntı yaratıyormu . Benzer bir olay başıma geldi . Besleme değildi benim sorun kartta gözle görülmeyen çatlaklar vardı . Bu nerden anladın dersen kartı kastırınca devre düzgün çalışıyordu . Kastırmazsan devre biraz sıkıntılı çalışıyordu . Yani bu tip sıkıntılar olabilir. Pickit pic'e yakındır yolda sıkıntı yoktur düzngün çalışıyodur. 7805 biraz uzak kalıyorduk pic' e giden 7805' in 3 nolu pininden çıkan yolda bir çatlak vs vardır. Dikkatle incelemeni tavsiye ederim . Pickit ile düzgün çalışıp 7805'de sıkıntı çıkarması osilatör vs'den kaynaklanmaz.

Eren Eraslan

Alıntı yapılan: serhat1990 - 02 Kasım 2012, 11:52:07
Pickit'le besleyince düzgün çalışıyor demiştim . Peki pickit bağlıyken karta dokununca devre sıkıntı yaratıyormu . Benzer bir olay başıma geldi . Besleme değildi benim sorun kartta gözle görülmeyen çatlaklar vardı . Bu nerden anladın dersen kartı kastırınca devre düzgün çalışıyordu . Kastırmazsan devre biraz sıkıntılı çalışıyordu . Yani bu tip sıkıntılar olabilir. Pickit pic'e yakındır yolda sıkıntı yoktur düzngün çalışıyodur. 7805 biraz uzak kalıyorduk pic' e giden 7805' in 3 nolu pininden çıkan yolda bir çatlak vs vardır. Dikkatle incelemeni tavsiye ederim . Pickit ile düzgün çalışıp 7805'de sıkıntı çıkarması osilatör vs'den kaynaklanmaz.
serhat hocam pcb de çatlak olması düşük ihtimal pcb ciye yaptırdım 40 adet. 7805 im pic e uzak ama iletim sağlam görünüyor. uzak olduğunu bildiğim halde 1uf kapasitör koydum yine saçmalıyor. Dediğin gibi pic kit takılıyken oynadım evet sapıttı benim sinirler cidden gerildi hocam bu kadar basit diye geçiştirdiğim şey yolumu kesti ilerleyemiyorum çözemiyorum

burdada pcb resmi var , tek isteğim adaptörden yada pic kit ten sorunsuz çalışması, temassızlık diz boyu pcb den mi kaynaklı anlayamadım ama butonun lehimine dokunduğumda yada pinlere değdiğimde çalışması insanın moralini hayli bozuyor

serhat1990

Devrende yolunda gitmeyen birşeyler var. Ya yollarda temazsızlık pcb kaynaklı yada şase sorunu .

Eren Eraslan

hocam bi pcb yi daha lehimledim ledleri gü kısmı filan yine salakça çalıştı..

serhat1990

Alıntı yapılan: ereneraslan7 - 02 Kasım 2012, 12:53:39
hocam bi pcb yi daha lehimledim ledleri gü kısmı filan yine salakça çalıştı..

Anladım . Sana mesaj attım o mesajı bir incele istersen . PCB kaynaklı bir sorun gibi . Şase sorunuda olabilir .

frederic

Bu kart delik içi kaplamamı?Eğer değilse viaların hepsi boşta,bu viaların iletim sağlaması için pin lehimlemelisin onlara iki taraflı.

JOKERAS

Selam,
Besleme şeması zaten olması gibi bir anormallik görünmüyor,regüle girişine ve çıkışına hiçbir kapasite
bağlamadan test amaçlı çalıştırdığım devreler oldu çok komplex bir yapı yoksa kondansatörsüz bile çalışması gerek.
Analog girişler iptalmi, config ayarlarından LVP kapalımı?
Başka adaptörle beslediğimde sorun olmuyor diyebilirsiniz
ama sizin kullandığınız adaptör klasik trafolu adaptör ise ve veya DC üzerinde dalagalanmalar varsa
ADC veya LVP açık olduğunda havadan bile nem kapabilir.
Düzgün DC de bu kararlılık dahada artacağı için sizi aldatabilir.
Bence LVP pinini 10k bir değer ile pullup yapın bu şekilde LVP yazılımdan açık yada kapalı olsada
sorun teşkil etmez,bir deneyin.

Eren Eraslan

Alıntı yapılan: frederic - 02 Kasım 2012, 12:58:52
Bu kart delik içi kaplamamı?Eğer değilse viaların hepsi boşta,bu viaların iletim sağlaması için pin lehimlemelisin onlara iki taraflı.
delikiçi kaplama hocam

mozkan87

Picin osilator ayarları ne durumda. Kristal 20Mhz herhalde bu durumda HS olarak ayarladınız mı?

Eren Eraslan

@JOKERAS ve @serhat1990 hocama çok teşekkür ediyorum örnek kodlarımda #FUSES LVP aktifti , farkında ve bilgisinde değildim sağolsunlar yardım ettiler.
#FUSES LVP silince sorunsuz çalıştı herkese çok teşekkür ediyorum basit birşey de olsa gözardı edilmemesi gerekiyormuş :)

kralsam

Alıntı yapılan: ereneraslan7 - 02 Kasım 2012, 13:13:35
@JOKERAS ve @serhat1990 hocama çok teşekkür ediyorum örnek kodlarımda #FUSES LVP aktifti , farkında ve bilgisinde değildim sağolsunlar yardım ettiler.
#FUSES LVP silince sorunsuz çalıştı herkese çok teşekkür ediyorum basit birşey de olsa gözardı edilmemesi gerekiyormuş :)
Sorunun düzeldiğine sevindim.  Birde aklında bulunsun brownout gibi bir sigorta da var gerilim dalgalanmalarında pic'i resetliyor. Bu tip durumlarda ondanda sorun çıkıyor bilginize.
İyi çalışmalar.

Eren Eraslan

Alıntı yapılan: kralsam - 02 Kasım 2012, 13:16:31
Sorunun düzeldiğine sevindim.  Birde aklında bulunsun brownout gibi bir sigorta da var gerilim dalgalanmalarında pic'i resetliyor. Bu tip durumlarda ondanda sorun çıkıyor bilginize.
İyi çalışmalar.
evet hocam haklısınız onuda öğrendim şimdi
teşekkürler tekrardan