220 volt u neden ölçü aletleri sabit gösteriliyor

Başlatan KIZIL TÜRK, 05 Kasım 2012, 16:28:30

KIZIL TÜRK

Alternatif akımın 50 hertz oldugu bilinmektedir o zaman alternatif akım sn ye de 50 kere yön degiştiyor ise bizim kulandıgımız ölçü aletleri neden 220 voltu sabit gösteriyor Hocam bu sorunun cevabı nedir hocam acele lazım şimdi'den teşekürler

muratdu

Bu soruyu hocanız mı size sordu, siz mi hocanıza soruyorsunuz?

X-Fi

Aradığınız cevap bu şifrede saklı 0.707

:)

Sizce insanlar sizce neden saniyede 24 tane fotorafı kaydırıp arkasından ışık yansıtarak çıkan şekli seyrediyorlar?
http://www.coskunergan.dev/    (Yürümekle varılmaz, lakin varanlar yürüyenlerdir.)

mufitsozen

Alıntı YapAlternatif akımın 50 hertz oldugu bilinmektedir

demissiniz, bu tabiatta gozlemlenen bir fenomenmidir yoksa sizin sorunuz icin verilen bir parametremidir? Alternatif akimin (buda voltaj olabilirmi acaba? akimla voltaj pek birbirinin yerine kullanilmazda onun icin belki dedim, bu problemin de bir puf noktasimi var, bir kurnazlikmi dusunmeli?)
60, 100 ve hatta 400 veya 800 oldugu yerlerde gordum diye hatirliyorum. yinede yastan dolayi yaniliyor olabilirim!

Aptalca bir soru yoktur ve hiç kimse soru sormayı bırakana kadar aptal olmaz.

polleme

Ölçü aletleri alternatif gerilimin efektif değerini gösterirler. Şebeke voltajında efektif değer 220 V'tur.

fatih6761

TrueRMS olmayan ölçü aletleri 220 volt alternatif akımı doğrulturlar ve 150-160 volt ölçerler. Bunu 1,4142... ile çarparak 220-230 volta ulaşırlar. Hatta bu yüzden kare dalga veya direkt doğru akımı yanlış ölçerler. Efektif değerde tepe değeri değil aktarılan enerji önemlidir. Enerjiden yola çıkılarak aynı işi yapabilecek doğru akımın voltajı, bu ac gerilim efektif değeridir.

KIZIL TÜRK

daha açıklayıcı bir metin paylaşaırsanız memnun olurum

ibrsel

Sorunuzun cevabı polleme arkadaşımızın dediği gibi..
Alıntı YapÖlçü aletleri alternatif gerilimin efektif değerini gösterirler. Şebeke voltajında efektif değer 220 V'tur.
Ölçmüş olduğumuz şebeke geriliminin efektif değeri 220V tur. Ölçü aletleride AC gerilimin efektif değerini ölçecek şekilde tasarlanmıştır.
Şebeke gerilimi sn de 50 defa (frekans=50Hz den dolayı) max değer olan 318 V u görür.

Fakat AC gerilimin her anındaki değer farklıdır. Burada Efektif değer devreye girer. Efektif değeri, bir nevi değişen AC voltajın sabit DC olması durumundaki değeri gibi düşünebilirsin.
Umarım anlatabilmişimdir...

KIZIL TÜRK

z

Avometrenin yaptığı iş basit. AC gerilim her an için değerini değiştirsede bu gerilim doğrultulup filitre edilirse DC bir gerilim elde edilir. Bu gerilim, doğrultma Diyod voltajını ihmal edersek AC gerilimin tepe değeri kadardır. 

Artık elimizde değişmez sabit bir gerilim olduğundan bu, 1/1.41 oranında gerilim bölücüden geçerse şebeke voltajının efektif değerine eşdeğer  oynamayan sabit bir değer elde edilmiş olur.

Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

fatih6761

@z hocam, TrueRMS ölçü aletlerinde daha farklı bir ölçüm yapılıyor değil mi?

eraygil