l293d ile dc motor sürme problemi

Başlatan darkasasteam, 11 Kasım 2012, 23:11:50

darkasasteam

Merhaba arkadaşlar;

Ben 8051 ile 2 adet 5v dc motoru l293d ile kontrol etmek istoyorum.devre semasını aşagıdaki resimde gösterdim.Bu devreye 10 mA motorlar ile denediğimde kusursuz bi sekilde çalışıyor fakat benim kullanmak istediğim  motorlar boşta çalıştığında 250mA yükte ise 800mA kadar cıkmaktalar.
Ben bu motorları devreye bağlayıp sürmek istediğimde motorlar çalısmaya başlıyor fakat birdaha durduramıyorum.8051 portundan kontrol etmeyip elle manuel kontrol ettiğimde çalışıyor fakat 8051 ile kumana etmeye kalktığımda sorun oluşuyor.Çözüm için ne yapmalyım acaba.

LukeSkywalker

Kaynağınız yeterli akımı sağlamıyor olabilir. İşlemci uçlarına, rf alıcı uçlarına, l293 uçlarına ve motor uçlarına bolca kondansatör kullanın.

serhat1990

Alıntı yapılan: darkasasteam - 11 Kasım 2012, 23:11:50
Merhaba arkadaşlar;

Ben 8051 ile 2 adet 5v dc motoru l293d ile kontrol etmek istoyorum.devre semasını aşagıdaki resimde gösterdim.Bu devreye 10 mA motorlar ile denediğimde kusursuz bi sekilde çalışıyor fakat benim kullanmak istediğim  motorlar boşta çalıştığında 250mA yükte ise 800mA kadar cıkmaktalar.
Ben bu motorları devreye bağlayıp sürmek istediğimde motorlar çalısmaya başlıyor fakat birdaha durduramıyorum.8051 portundan kontrol etmeyip elle manuel kontrol ettiğimde çalışıyor fakat 8051 ile kumana etmeye kalktığımda sorun oluşuyor.Çözüm için ne yapmalyım acaba.

5V ' u sağlamak için nasıl bir kaynak kullanıyorsunuz. Regülatör , güç kaynağı , ...  Regülatör kullanıyorsunuz o akımı destekliyormu . Bu tür uygulamalarda lm2576 kullanmanızı öneririm. Akım konusunda sıkıntı olmaması açısından .

İyi Çalışmalar Dilerim . @maytere Hocamın dediği gibi hatlarda bolca kondansatör kullanın ... Özellikle motor uçlarına kondansatörü ihmal etmeyin.

ibrsel

L293 ün 8051 e bağlı olan pinlerine ( Motor yön kontrol uçlarına ) Dull Down direnci bağlayın..İşlemciden bilgi gelmediğinde kararsız kalmayıp şaseye çeksin..
NOT: L293D yerine L298 kullanmanızı tavsiye ederim.Motor sürer iken verdiği akım daha fazla..
İyi çalışmalar..

darkasasteam

kaynak olarak 1A lik adaptör kullanıyorum.5v 7805 ile düşürüyorum.Kondansatör konusunda ise bütün elemanların uclarında 100nf lık kondansötörler mevcut.Pull down direnç olayını deniyecem insallah ise yarar tesekkurler.

serhat1990

Alıntı yapılan: darkasasteam - 12 Kasım 2012, 21:12:26
kaynak olarak 1A lik adaptör kullanıyorum.5v 7805 ile düşürüyorum.Kondansatör konusunda ise bütün elemanların uclarında 100nf lık kondansötörler mevcut.Pull down direnç olayını deniyecem insallah ise yarar tesekkurler.

7805 ' i kontrol ettinmi hiç ısıdan dolayı çöküyor olabilir. 7805 datasheet'inde yazan değerlere bakarak direk iş yapmanı önermem başıma benzer durumlar geldi . İyi soğutulması gerekli . 800mA asılırsan 7805'den soğumadığı sürece çıkışı pek iyi olmaz . Devreni çalışır durumda takip etmelisin 7805' çıkışını ... İstersen 7805'i sök devreden güç kaynağına bağla devreni çıkışını devrene göre ayarla öyle test et .

İyi Çalışmalar.

Klein

8951'in portları Push-Pull değil. Open collector+pull-up. Hi olduğunda yaklaşık 80uA, Lo olduğunda 20mA basar.
Motoru durdurmak için 1. ve 2. girişi H mi L mi yapıyorsun. Eğer H yapıyorsan, port akımı yetmiyordur, pull-dn değil pull-up yapman gerekir.
7805 yetesiz geliyor olabilir.  Yükte ve boşta (durdurmak isteyip durduramadığında) çıkış gerilimini ve portların durumunu bir izle. 7805 çıkışına 1000uF hatta daha büyük bir kapasite tak. 8051 tabanlı işlemci çok kolay uçar. İşlemcin uçuyor olabilir.  Motorun uçlarından + ve GND ye aşağıdaki gibi diyotlar bağla.