5V güç kaynağı hesaplamalar hakkında yardım.

Başlatan ebubekirnam, 28 Kasım 2012, 12:39:20

ebubekirnam

Arkadaşlar merhaba. Labaratuarda 5V güç kaynağı projesi yapıyorum LM7805 kullanıcam ancak filtre kısmındaki RC değerini hesaplayamıyorum. çoğu devrelere baktığımda iki tane kapasitör var ancak direnc yok. tahminimce filtre kapasitörü köprü diyotun direnciyle şarj olup LM7805 in direnciyle deşarj oluyo. LM7805 in katalog bilgilerinde input direncini bulamıyorum. nasıl hesap yapabilirim yada giriş direncini nasıl öğrenebilirim yardımcı olursanız sevinirm.

polleme

Normalde 7805 devresinde direnç olmaz. Şemanızı paylaşırsanız daha iyi anlayıp doyurucu cevap verebiliriz.


asma

Merhaba
7805 seri tip lineer regülatör entegresidir. Kendi içinde kapalı çevrim geri beslemesi olduğu için uygun şartlarda değişken giriş gerilimi veya değişken çıkış akımında çıkış voltajını sabit tutar. Direncinden bahsedersek seri iç direnci söz konusudur ve test edilerek (ölçülerek) hesaplanabilir. Bu değer çok küçüktür. (mili ohm mertebesinde)
Girişini şebeke geriliminden elde edilecek olan dalgalı doğru gerilimle besleyecekseniz, doğrultma için diyot ve filtre için kondansatöre ihtiyacınız vardır.
RC hesabındaki C nin değeri için endüşük giriş gerilim değeri (entegrenin kabul edebileceği) ve en yüksek çıkış akımı gereklidir. Bir başka değişle çıkış akımını yük belirliyorsa RC deki R => RL ile belirlenir.
Örnek: ben bu güç kaynağından en fazla 0,5A çekerim diyorsanız 5V/0,5A=10ohm değeri karşınıza çıkar.
Ama giriş geriliminiz 5volttan yukarıdır ve çekilen akım yük akımı + entegrenin besleme akımıdır (bu hesaba katılmayacak kadar azdır)
Bu durumda  dalgalı gerilimin efektif değerini 10V kabul edersek R= 20 ohm olur. Gerçekte 10 ohm yük ve 10 ohm regülatörün etkisi vardır.
Giriş gerilimi 10V dedik ama kaç olmalı. Üreticinin önerdiği en düşük giriş geriliminden yüksek (Vo+3V=8V), dalgalılık gerilimi kadar daha yüksek(mesela 1Vpp), şebekeden kaynaklı oluşabilecek düşüşler kadar daha yüksek olmalı. O zaman 8Vac kullanıp kökiki katı kadar bir gerilim elde ederim. (8x1,41~=11V) Peki ripple yada dalgacık gerilimi yüzdesi ve değerini ne belirliyor. R ve C tabiki.
R yi bir biliyoruz, C için hesap gerekiyor.
"tao zaman sabiti esnasında yük kondasatörü, üzerindeki gerilimin tepe değerinin %37 sine kadar boşalır"
Kondansatör üzerinde izin verilen dalgalanmanın oranı 8/11x100  %72 eder. (biz bunu 9/11x100 = %80 alabiliriz)
50Hzlik şebekeden tamdalga doğrultmaçla 10ms lik periyotlarda %80 gibi bir dalgalanmaya izin veriyorsak (burada bir tabloya bakıyorum)  :)  3 tao elde etmem gerekiyor. Ya da 3 tao ile hesap yapmam gerekiyor.
Formülde periyot 3 ile çarpılıp R değerine bölünüyor. milisaniye olduğu için mili farat cinsinden çıkıyor sonuç. 1,5mF =1500uF
Trafo voltajını 9Vac olarak tekrar hesaplarsak (tabloda %70 e 2 tao denk geliyor) 1000uF yeterli geliyor.
Tablo nasıl oluşturuluyor demeyin, anlatımın bir kısmını tablonun bulunduğu kitaptan alıntılarla yaptım.  ;D Kitap zaten çeviri (çeviren yüksek mühendis, hesapta herkesin anlıyacağı şekilde yazmış) bu kadar dilim dönüyor.
Balık tutmayı bildiğim kadar öğretebilirim; mesela oltayı hazır alıyorum.  ;)
Giriş gerilimi, kapasite ve çıkış akımı birbirine bu kadar bağlı.
Umarım yardımcı olmuşumdur.
Kolay gelsin.

ebubekirnam

Çok teşekkür ederim kısmen anladım gerisi artık işin içine tekrar dalmakla gelir zannımca :) yardımcı olduğun için sağol