L6208 veya L297+L298 Step motor devrleri

Başlatan murat_alb, 28 Ekim 2004, 23:36:09

murat_alb

Selamlar arkadaşlar. projemde 3 tane step motor kullanacağım ve hangi sürücüyü kullanmam gerektiği hakkında belirsiz durumdayım. projemde enable, yön, clock gibi veriler kullanacağım ki bu her iki entegrede de (L6208+L297) mevcut. L298 brige ile 3A'e kadar çıkış alınabiliyor. L6208'in ne verdiğini şu anda bilemiyorum ama datasheetini inceledim mübarek teknik döküman değil kitap gibi olduğundan bişey anlamadım. ve anladığım kadarıyla L6208 öyle zırt diye bağlanamıyor. Hesap kitap gerektiriyor step motora göre bağlanacak yan elemanlarda. Elinizde 6V'luk 6 kablolu bir step motor için hazır L6208 devresi varmıdır. Ve bu iki sürücü devre arasında fiyat farkı ne düzeylerdedir (3 tane yapmam lazım da :( ). Ve hangisi daha performanslı olur. Bilgisi olanlar yardım ederse sevinirim. Şimdiden teşekkürler....
Dünya her sabah yeniden kurulur. O dünyada yanlızca çevresindekilere yardım edenler yaşar, bencil ve cimriler ise ömür doldurur...

murat_alb

yaw arkadaşlar bu konuda bilgisi olan yokmudur. bilen lütfen yardım etsin. teşekkürler.
Dünya her sabah yeniden kurulur. O dünyada yanlızca çevresindekilere yardım edenler yaşar, bencil ve cimriler ise ömür doldurur...

Erol YILMAZ

L297 ve L6208 ile ilgili olan devreyi Elektror'un bir sayısından bulup yapmıştım. Herzamanki gibi iyi bir şey olmadı... Profesyonel bir işse hazır al. kolaycacık yapamazsın iyi birsey...

Erol YILMAZ

6 volt luk step motor surucu ile ne çalıştırmayı dusunuyorsun?

murat_alb

Erol kardes hazır almam biraz zor. cunku bana bu devreden 3 tane lazım. hazır aldığım zaman da bu beni yıkar :) mesela L297 nin datasheetindeki aplikasyonu denemeyi düşünüyorum ki bu da bence benim işime yarayabilir. L297 nin yanına takılan L298 yüksek akım verebilmeyi sağlıyor. benim merak ettiğim bir konuda elimdeki step motorun üzerinde 4.1V - 1.1A yazıyor. fakat kuracağım devrenin teknik özelliklerinde besleme 36V olarak alınmış ve çıkış akımı olarak yazıyor. böyle bir durumda stepi bu devreye bağlarsam gidermi. veya oraya omik elemanlarla gerilim akım bölücü veya regülatör filan yapsam onlar da herhangi bi sıkıntı olurmu.
Dünya her sabah yeniden kurulur. O dünyada yanlızca çevresindekilere yardım edenler yaşar, bencil ve cimriler ise ömür doldurur...

hamit

selam dostum eger cekecegın akım 3Amp uzerındeyse bosuna urasma once motorun akımını cıkar ortaya boylece bosuna zaman kaybetmemıs olursun..L298 le max 3Amp akım alabılırsın eger sınırların bunu asıyorsa başka bır care aramalısın daha kesın degerler verırsen sanırım daha detaylı yardımcı olabılırız selamlar..

Erol YILMAZ

Step motorun uzerinde yazan 4.1 Volt 1.1 amper değerleri omik bileşenler için verilen birimler. DC 4.1 Volt uygularsan 1.1 amper akım aktığını görürsün. Fakat step motoru hareket ettirip biraz hızlanınca çekilen akımın bobindeki induktans tan dolayı düştüğünü göreceksin. Dolayısı ile bu akımı bobinden akıtabilmek için daha yüksek gerilime ihtiyacın olacak.

Ve L298 de max akımı Rsense dirençleri ile değiştirebiliyorsun. Onu 1.1 amper e ayarlarsan bir problem çıkmaz. Daha fazlasına ayarlarsan tork falan artar fakat kayıplardan dolayı ısınma da artacaktır.

Ayrıca step motor da gerilime değil de akımı ön plana alırsan daha doğru sonuçlara ulaşırsın.

murat_alb

Erol kardeş endüktanstan ve ters emk dan dolayı akım gerilim ihitiyacının değişeceğini biliyorum ama L297 ve L298 kombinasyonu için bu ayarlamaları kendisi yapıyor demişlerdi öyle değilmi. birde kataloglarda Rsense ile gerilim/akım arasında ilişkili bir formül yok. Vref = Iout * Rsense mi acaba bunun formülü. st nin muadil başka entegrelerinde bu şekilde formül kullanılmakta (l6208). ve l298 i besleyeceğim VSS gerilimini bu durumda benim 4.1V yazan step motor için 4.1 volt ile mi beslemem mantıklı. Eğer fazla gerilim verirsem motorda ne gibi bir parametre değişimi olur. Şimciden teşekkürler.
Dünya her sabah yeniden kurulur. O dünyada yanlızca çevresindekilere yardım edenler yaşar, bencil ve cimriler ise ömür doldurur...

Erol YILMAZ

Zaten entegrenin calisması için baştan bir kere dahaa yüksek gerilime ihtiyacı var. (Kac volt old. bakmadım ama oyle olm. gerek.)

Aynı zamanda motor sürücüsü motora giden gerilime falan pek bakmaz. Genelde sadece akım kontrolü yapar. Motoru hızlı çalıştırmak istiyorsan 4.1 volttan cok daha yuksek gerilimlere ihtiyacın var.

L298 ve L6208 de akıma ilişkin birşeyler illa ki vardır.

Bu arada fazla gerilimi motora değil, surucuye vereceksin karistirma :)

Motorun hızlı çalışması için akımı hızlıca verip-alabilmen gerekiyor.
Motor Bobininine DC gerilim verdiğinde L/R zamanda DC max. akımın %63'une ulasacaktır. Bu sure ne kadar kucuk olursa o kadar hızlı hareket ettirebilirsin basit surucuyle.

yıldırım ak

Alıntı yapılan: "Erol"Ve L298 de max akımı Rsense dirençleri ile değiştirebiliyorsun. Onu 1.1 amper e ayarlarsan bir problem çıkmaz.

Konu ilgimi çekti. Bu güne kadar transistör veya mosfetlerle yaptığım H köprüleri ile motor sürdüm. Düşük akımlarda L293 yeterli oldu. L297 ve L298 kataloglarını indirdim inceledim. Ama L298 kataloğunda Rsense dirençleri ile max akımı ayarlayabilmek gibi bir konu veya formül göremedim. Sadece L297 kataloğunda bu dirençlerin 0.5 ohm değerinde olduğu ve GND ye bağlandığı ve diğer uçlarının L297 (13,14) ve L298 (1,15) direk bağlandığı. İncelediğim kataloglar ST Microelectronics firmasına ait. Acaba farklı firma kataloglarınamı bakıyoruz ?

Diyelimki 24 volt ile çalışan 7 amper çekebilecek bidirectional DC motor süreceğiz ve L297 kullanmayacağız. Yine diyelimki tork ve hız önemli değil. Yine diyelimki 5 kHz de %80 duty uyguluyoruz. Ama L298 i koruyabilmek için max akımın 2 amperi geçmesini istemiyoruz.

Bu duruma göre kullanacağımız Rsense dirençlerinin değeri ne olmalı ? +Vs miz yani motor sürecek voltajımız ne olmalı ? Birde hız ve torku değiştirmek için frekansı ve duty saykılı değiştirdik ? bu durumdada aynı sonucu alabilecekmiyiz ?

Saygı ve Sevgiler...
"... Bana kulluk et; Beni anmak için namaz kıl" (Taha 14)

mcihangir

L298 ' e bağlanan Rsense dirençleri üzerinde bir gerilim düşümü oluyor, bu gerilim, L297 içindeki karşılaştırıcı ile L297'nin Vref bacağından (15. bacak) ayarlanan gerilim ile karşılaştırılıyor ve Rsense üzerindeki gerilim, Vref geriliminden küçük olduğu zaman L297 PWM işaretinin görev süresini (duty cycle) arttırıyor, böylece step motora uygulana gerilim artıyor ve buda akımın artmasını yani istenen düzeye gelmesini sağlıyor.
Bu durumda istediğimiz akımı şöyle ayarlıyoruz,
Icoil=Vref/Rsense  (Icoil=step motor akımı)

L298 DUAL FULL-BRIDGE sürücüsü ile maximum 2A 'lik step motor sürebilirsin.
Benim anladığım kadarı ile, kullanılan Rsense direncinin bobin akımını düşürmemesi için  0-1 ohm arası tercih ediliyor.  Ben 0.68 ohm kullanmıştım.

L297-L298 sürücü düzeneğinin espirisi PWM işareti ile motora uygulanan gerilimi ayarlayarak, akımı kontrol etmektir . Motor hızlandıkça akımı ve buna bağlı olarak torku düşmektedir. Bunu önlemek için motora uygulana gerilimi arttırmalıyız ki böylece akım artsın. Bunuda L297 entegresi bir karşılaştırıcı ve PWM kontrolü ile yapmaktadır.   L298'e uygulanabilecek maksimum gerilim 46V tur.  Genelde bu iki entegre ile maksimum 7.5V 'luk stem motor sürülmesi önerilir, aksi takdirde yüksek hızlarda, istene akımı koruyabilmek için, PWM işareti gerekli olan gerilime çıkamayacaktır, yani sisteme uygulanan gerilim step motor geriliminden çok daha büyük olmalıdır.

Bende bu iki entegreyle kısa zaman önce uğraşmaya başladım. sağolsun bunalmis hoca oldukça aydınlattı beni. aşağıdaki forumu okumanızı öneririm.
https://www.picproje.org/index.php/topic,4373

Şu anda kafama takılan nokta L297 entegresindeki CONTROL ucu, bu ucun ne işe yaradığını çözemedim.

yıldırım ak

Icoil=Vref/Rsense ise Vref = Icoil x Rsense olur.

Değerleri yerine koyduğumuzda ;

Icoil 2 amper, Rsense 0.5 ohm olarak Vref i hesapladığımızda ;

Yani Iout akımını 2 amperde sınırlamak istersek ve bobin akımının düşmemesi için Rsense direncimizi 0.5 ohm seçersek referans voltajı olarak 1 voltu buluyoruz. Bana biraz garip geldi.

Saygı ve Sevgiler...
"... Bana kulluk et; Beni anmak için namaz kıl" (Taha 14)

haciman

İyi günler. formda gezerken step motor sürücü devresi ile ilgili bu soru ilgimi çekti. bende 3 eksenli çalışacak basit bir cnc freze tezgahı üzerinde çalışıyorum. Mekanik kısmının büyük bölümünü tamamladım. Step motorları sürmek için internette devre ararken hacettepe üniversitesinde yapılmış bir bitirme projesini gördüm. Hemen hemen benim düşündüğüm gibi bir cnc yapılmış. Bu projenin sitesini incelerken step motorların nasıl sürüldüğü hakkında bilgilerim arttı.

bahsettiğim bu projede L297 L298 ikilisi kullanılmış. Eğer ilginizi çekerse internet adresi http://ogrenci.hacettepe.edu.tr/~b0164043/maximus/

bu adresten detaylı bilgi alabilirsiniz. Ayrıca www.cncdesigner.com diye yine cnc işleriyle ilgilenen bir site var. Burayıda ziyaret edebilirsiniz. Yine yanlış bilmiyorsam bu cncdesigner sitesinin tasarımcısıda bu formda yazı yazıyor. Ve yine yanılmıyorsam nicki (bunalmış).
“Buna karşılık sizden hiçbir ücret istemiyorum. Benim ücretim ancak âlemlerin Rabbi olan Allah’a aittir.”  (Şu’arâ Sûresi 109)