Fototransistör

Başlatan ınput, 23 Aralık 2012, 15:56:14

ınput

arkadaşlar şu anda üzerinde çalıştığım bir projede bir tıkanıklık yaşadım yardımınıza ihtiyacım var.
A4 kağıt boyutunda bir bir bir kağıdın üzerine belirli aralıklarla düşen lazer ışığının koordinatlarını bulamama yardımcı olabilecek bir malzeme vaya eleman gerekli projem için
bunun için foto transistör kullanmam önerildi ama böyle bir proje için hem çok fazla fototransistör kullanmam gerekecek hemde transistörler arasında boşluklar oluşacağı için sağlıklı bir çalışma olmaya bilir bana bu konuda yardımcı olabilir misiniz? çok acil. 

WrtM

LDR leri bi araştır yine çok kullanman gerekecek ama çok pahalı bir malzeme değil

ınput

Ldr de foto transistörle aynı kapıya çıkıyor. ben için A4'ü komple kaplayacak bir şey olması daha iyi olur ama onuda bulabilirmiyim bilmiyorum.
malzemede boşlukları en az olması ve hata payının en az olması benim için daha iyi olacak.   

Klein

kamera kullanamıyor musun?

ınput

kamera ile nasıl yapabilirim? lazer ışınları farklı zamanlarda düşecek ve daha sonra bunların nerelere düştüğünü görmek istiyorum. sırası pekte önemli değil toplu halde göstermesi yeterli benim için.

skara1214

mercekle  görüntüyü küçültüp kamera üstüne odaklıyabilirsin
Herkes ölür ama herkes gerçekten yaşamaz

ınput

arkadaşalr burada benim için önemli olan farklı zamanlarda kağıdın üzerine düşen lazer yansımalarının daha sonra toplu olarak hangi noktalara (koordinatlara) düştüğünü görebilmek.
mesela 3 saniye arayla 10 kez lazeri yakıp söndürdüm daha sonra bunlarını 10'nunda nerelere düştüğünü toplu olarak görmek istiyorum bunu bir bilgisayar ekranından görmek benim için en uygunu. bu konuda yardımcı olabilirseniz çok sevineceğim.

skara1214

cameradan düzenli datayı okuyup intensity çok olan pixel numaralarını  kaydediceksiniz
Herkes ölür ama herkes gerçekten yaşamaz

kudretuzuner

#8
Amatör

Ersin

A4 ebatında bir pleksi beyaz veya rakı rengi olabilir , onun arkasına bir kamera yerleştireceksin.Kamera orda o lazeri nokta olarak görecek.Lens sitemine gerek yok zaten kullanacağın kamerada lens sistemi mevcut , önemli olan doğru mesafeye yerleştirmen.Asıl zor kısım  image proccessing ile pleksi üzerindeki noktaları tespit etmek.

Fotodiod/transistör ile de olur ama biraz hamaliyet gerekir onları dizmek ve belki de daha maliyetli.Eğer bu yontemle yaparsan switch hesabı bir matris sistemi yapman gerekir.Arkadaşın linkte verdiğinden daha kucuk smd olanlar da var farnell de ama o kadar hasasiyet gerekiyosa belki binlercesi gerekecek.

uveren

Alıntı yapılan: ınput - 23 Aralık 2012, 17:44:07
bunu bir bilgisayar ekranından görmek benim için en uygunu

Saniyede 30 kare işinizi görmeye yetiyorsa çözüm USB kamera +Visual Studio.net Diğer yöntemlerin hepsinde ölü nokta olur. Mesele kameranın a4 e odaklanması, a4 e en boy oranı olarak uyan bir kamera çözünürlüğü yok. Görüntü işleme o kadar zor değil .net alt yapısında piksel bazında RGB taramanız kolaydır.
6.yüzyılda doğan kız çocuklar cahilce gömülüyordu. 21.yüzyılda kız/erkek farketmeden, doğamadan medenice öldürülüyor.  "1-Güneş katlanıp dürüldüğünde, 2-Yıldızlar bulandığında, 3-Dağlar yürütüldüğünde, 4-Kıyılmaz mallar bırakıldığında, 5-Vahşi hayvanlar bir araya toplandığında, 6-Denizler ateşlendiğ

ınput

arkdaşalar bu işte yeniyim her yönüyle tam olarak bilmiyorum sizden rica önerilerinizde biraz daha ayrıntılı ( benim anlabileceğim dilden) konuşmanız. kamera fikri güzel ama bunu nasıl yapıbileceğim hakkında biraz daha ayrıntı verebilir misiniz. bu arada yardımcı olamya çalışan bütün arkdaşlar açok teşekkür ediyorum.

uveren

#12
Kamerayı PC nin USB portuna bağlayıp kuracaksınız. A4 kağıda ışık yukarıdan düşecekse kamerayı alta yerleştirip odaklayacaksınız. PC tarafında .NET destekli dillerden biriyle kamera görüntüsünü resimler halinde alıp, pixel bazında tarayacaksınız.

Tarama: RGB değerleri açık rengi ifade ediyorsa (örneğin 200,200,200 gibi) boş alan, koyu rengi ifade ediyorsa (örneğin 0,0,200 gibi) lazer ışığı düşen alan kabul edeceksiniz ve bu pixelleri oluşturacağınız resimde işaretleyeceksiniz. Yada Gray scale gibi bir yöntem kullandıktan sonra gri tonlamalı hale gelen resmi ekrana basacaksınız.

Örnek yaılımları codeproject.com da bulabilirsiniz.

EK: Eğer gösterimi anlık değilde örneğin 1 dakika boyunca yapılan tespitleri toplamda görmek isterseniz; kameranın desteklediği büyüklükte bir imaj oluşturup, taramalarda tespit ettiğiniz ışık düşen pixellerin adreslerine göre bu imaj üzerinde değişiklik yapmalısınız ve her tarama sonrası ekrana  bu imajı basmalısınız. Ayrı bir değişkendede ışık düşme zamanlarını tutarak sıralamayıda gösterebilir, aynı noktaya birden fazla ışık düşmüşse bunları birbirinden ayırabilirsiniz.
6.yüzyılda doğan kız çocuklar cahilce gömülüyordu. 21.yüzyılda kız/erkek farketmeden, doğamadan medenice öldürülüyor.  "1-Güneş katlanıp dürüldüğünde, 2-Yıldızlar bulandığında, 3-Dağlar yürütüldüğünde, 4-Kıyılmaz mallar bırakıldığında, 5-Vahşi hayvanlar bir araya toplandığında, 6-Denizler ateşlendiğ

ınput

Çok teşşekür ediyorum büyükilerlemeler kaydetmemde yardımcı oldunuz.merak ettiğim bir şey daha var
bir kaç dakikakalık bir videoyu tek bir karede görmek mümkün mü bunu yapabileceğim bir program  var mı?

skara1214

dediğinizin adı caps.Filmlerde oluyor .Caps alma programı diyearaştırın bulursunuz
Herkes ölür ama herkes gerçekten yaşamaz