Direnç ölçme

Başlatan Mucit23, 25 Aralık 2012, 21:36:15

Mucit23

Merhabalar

0-100 ohm arası direnci hassas bir şekilde ölçmem gerekiyor.

Benim akılma weton köprüsü geldi. Onun üzerine gittim. Birkaç deneme yaptım ama verim alamadım. Şöyle weston köprüsünde oluşacak direnc farklılıkarı fazla olmadığı için oluşacak  akım değişiklikleri fazla olmuyor. Ama ben dirençlerden 1 tanesini 0-100 ohm arasında değiştirdiğim zaman geçen akımda değiştiği için lineerlik bozuluyor.
Direncin lineer olması için akımında sabit olması lazım. Ben nasıl sabit akım sağlarım. Bana örnek bir ölçüm yöntemi söyleyebilirmisiniz. Hatta şemayla gösterseniz mükemmel olur.

mozkan87

Sabit akım kaynağı olarak LM334 önerebilirim daha önce bir uygulamada kullanmıştım. 3 bacaklı bir etegre ve tek direnç ile çıkış akımı ayarlanabiliyor. Sıcaklık stabilitesi güzel. Ancak çıkış gücü oldukça düşük.

Tagli

Zamanında benzer bir sorunla karşılaşmıştım. Yaklaşık 30 ohm civarındaki bir direncin üzerinden geçen akımı kontrol etmem ve aynı zamanda bu direncin değerini de ölçmem gerekiyordu (direnç değişkendi). Direnç üzerinden geçen akım bilindikten sonra sorun yok, üzerindeki gerilim düşümü ölçülerek direnç değeri hesaplanabilir. Ancak internette arama yapınca çıkan op-amp ile yapılmış sabit akım devrelerinden istediğim sonucu alamadım, fazla gürültülü çalışıyorlardı. Bunlar geri beslemeli P türü kontrolörler, KP de op-amp'ın açık çevrim kazancı, yani çok büyük bir sayı. Sanırım gürültünün kaynağı da buydu. Saf integral kontrolörle (I) sorunu çözmüştüm.
Gökçe Tağlıoğlu

Murat Mert

22 bit adc ve lm334 ile 0,00-100,00 arasini rahatlikla olcersin.
mert07

Mucit23

Bana 10ma olsa yeter. Ben mi yanlış algılıyorum anlamadım ama isiste lm334 ü aratınca bildiğiniz sıcaklık sensörü çıkıyor. Yarın bir sorayım ama bulunduğum şehirde bulmak zor gibi

Çok yüksek bir hassasiyet aramıyorum. Heleki 22bit gibi bir çözünürlüğe hiç ihtiyacım yok. 10 Bit yeter bana :)
Akım kaynağını çok bulunun opamplarla da yapsam daha iyi olacak. Hatta lm317 ile yapılıyordu. Buda işimi görebilir. Ne önerirsiniz başka

mozkan87

Isis'te LM334 yazın çıkması lazım. Bende çıkıyor. Arama çubuğuna current yazınca bile çıkıyor.

X-Fi

Dolu bir kondansetörü 100 ohm üzerinden boşaltarak capture modda çalışan bir comparator ile ölçülebilir. Aynı yöntemi termokupul ile sıcaklık okumak için kullanmıştım.
http://www.coskunergan.dev/    (Yürümekle varılmaz, lakin varanlar yürüyenlerdir.)

Mucit23

Hocam şimdi isiste birkaç deneme yaptım.
25 - 100 ohm arası kabul edilebilir bir ölçüm alıyorum ama özellikle 10 ohm ve aşağısında hata epeyce artıyor.

photo sharing

yukarıdaki gibi bir devre kurdum. Çalışmasına bakılırsa güzel çalışıyor fakat gördüğünüz üzre 10 ohm direnç bağladığım halde ekranda gördüğüm değer 10.11 ohm.

0.1 ohm bağladığımda yaklaşık 0.97ohm gösteriyor. Bir ölçü aleti için elbette çok yüksek bir değer. Sanırım 10 bit adc ile ancak bukadar çözünürlük elde ederim.

Sabit akım kaynağını araştırıyorum. Dediğim gibi çok bulunan malzemelerden yapsam iyi olacak.

@Tagli; Opamplarla yaptığından bahsetmiştin. Bana bir örnek gösterirmisin?

X-Fi

LM358 in 4 nolu ucuna negatif gerilim uygulayın offset gerilimini negatife çekerseniz daha sağlıklı ölçüm yapacaktır.

bu işlemi kart üzerinde pratikleştirmek için ise seri 2 diyot ile ground'u önce opampa girmek diyotların Anodun ile devreye ground vererek yapabilirsiniz. Diyotların tutma gerilimi offseti negatife çeker gnd sınırında daha net ölçüm yaparsınız.
http://www.coskunergan.dev/    (Yürümekle varılmaz, lakin varanlar yürüyenlerdir.)

Mucit23

Hocam negatif besleme dediğiniz gibi düşük dirençlerde daha iyi sonuç veriyor. Yalnız dediğinizi pek iyi anlamadım. opamp ın gnd beslemesini iki seri diyot üzerindenmi gnd ye bağlayacam. Diyotlar hangi yöne bakacak?

mozkan87

LM358 düşük değerlerde lineer olarak çalışmıyor tahminim sapmanın nedeni budur. Eğer besleme simetrik olursa belki lineerlik sağlanabilir. Hiç denemedim.

X-Fi

seri 2 diyot diyotların katod ucu ana besleme kaynağındaki GND ye ve opampın negatif beslemesine girecek(burayı -1.4V da tutar), diyotların anot ucu tüm devrenin ve mcu gnd olacak(schottky diyot kullanmayın).

Similasyonda beklenmedik sonuçlar verebilir ama kart üzerinde çalışacaktır.
http://www.coskunergan.dev/    (Yürümekle varılmaz, lakin varanlar yürüyenlerdir.)

Mucit23

#12
Düşük değerlerde daha iyi çalışabilecek opamp ne kullanabilirim.

Simetrik besleme şart gibi. Genelde baktımda hep 25 ohm ve altında hata artıyor. Mesela 25 ohmda denediğimde ölçtüğüm direnç 25.03 ohm. 20 ohmda denediğimde ölçtüğüm direnç 20.13 ohm

Edit;

Evet hocam Dediğiniz gibi yaptım. Şuanda lm358 de negatif beslemeyle aynı sonucu aldım.

mozkan87

Aslında ohm demek yanlış olurda düşük giriş gerilimi değerlerinde sorun oluyor. Eğer çözünürlüğün yüksek olması gerekmiyorsa DC üstüne bindirip ölçmek işe yarayabilir. Ben eğer skala çok önemli değilse DC üstüne bindirip ölçüyorum. Yada rail to rail bir opamp kullanılabilir.

Mucit23

Arkadaşlar Akım işinide LM317 ile yapacam. Fakat lm317 ile 10ma almak çok sıkıntı olabilir. Ben bu akımı yükseltirsem, örneğin 50ma yapsam nasıl olur. Sonuçta ısı ölçen bir elemanın direncini öçmüyorum. Ölçülecek eleman ısınıp direnç değişse bile pek önemi yok çünkü zaten okadar hassas ölçüm yapamıyorum