Wireless iletisim deneyimleriniz ?

Başlatan gumush, 13 Ocak 2013, 09:17:59

gumush

Multicasting yapabilen  (bu sekilde ana unite senkronizasyon amacli digerlerine es zamanli bilgi gonderebilecek.) , iki yonlu iletisime izin veren , devreyi oldukca kucultmeme izin veren , tercihen chip anten yada minik bir kablo anten  kullanan  yontem ariyorum.

Bluetooth , wireless gibi yontemler bilgisayar yada mobil cihazlar ile direkt olarak iletisim kurabildigi icin bu yontemlerde cekici geliyor.

Aralarinda sadece Zigbee'nin bu dediklerimi tam olarak destekledigini biliyorum. Digerlerinde multicasting var mi bilmiyorum. Yani bilgisayardaki tek bluetooth unitesine birden cok unite baglanamayabilir emin degilim. Bu durumda unite sayisi arttikca birde bant genisligi sorunu olacak.

Hassas bir RSSI olursa super olur ama olmazsa olmazlardan degil.

Aklimdaki alternatifler ;

Wireless - WiFly GSX 802.11b/g   
Bluetooth -  RN-41 , RN-42 ,
Zigbee - Xbee - Series 2 ( Mesh ozelligi var.)

Bu konuda deneyiminiz var mi ?
Hikmet Gumus  izmir

Mucit23

#1
Xbee modüllerden kullandım.
Fakat ben bilgisayardan direk bağlanmıyordum. Kullandığım modüllerin öyle bir özelliği yoktu. Sadece 3-4 adet Xbee arasında ağ kurdum. (Master slave gibi)

leblebitozu

Mesafe, veri hızı, network'de kaç adet modül olacak? bunları söylemelisin önce.

gumush

Birden cok fikir var kafamda ama normalde 10mt max 100mt , networkde max 16 sensor olacak , hiz'dan cok emin degilim bilgi sensor tarafindada islenebilir. Ama islenmeyecekise 100hz'de 12byte 'lik veri olacak.
Hikmet Gumus  izmir

leblebitozu

WIFI modül bu ihtiyaçlar doğrultusunda lüks kaçar, pahalı olur ve güç tüketimi de fazla olur. Klasik bluetooth modül bağlan-kop mantığıyla yapılabilir ama ama connection süreleri uzun (2-3 sn kadar), Eğer PC,Cep telefonu vs. gibi birimlerden bağlantı yapmak istiyorsan Bluetooth Low Energy seçenek olabilir (3 ms bağlantı süresi) Iphone'larda,Win Phone 8 ve Android 4.2 cihazlarda kullanılmaya başladı ama daha henüz yeterince yaygın değil.. Zigbee,ANT+ ya yada basit network protokolü destekleyen bir çok alternatif var (Texas CC2511 çip + SimpliciTI protokol gibi..)..

muhendisbey

Wireless modül yerine sanki Eye-Fi'ler daha çok iş görür gibi geliyor.
Eye-Fi bilmeyenler için söyleyeyim SD kart içerisine dahili wi-fi yerleştirlmiş hali. Bu sayede dosyayı doğrudan paylaşabiliyor ve daha fazla kapasite gerektiğinde iletişim sayesinde farklı bir yerde veri depolanabiliyor.

Bluetooth güzel teknoloji yalnız en büyük eksisi hız ve kapsama alanı. Wifi bu konuda çok daha avantajlı.
Wifi'nin eksisi de güç tüketimi.
Zulmü alkışlayamam, zalimi asla sevemem; Gelenin keyfi için geçmişe kalkıp sövemem.

mehmet

Olan olmuştur,
olacak olan da olmuştur.
Olacak bir şey yoktur.
---------------------------------------------
http://www.mehmetbilgi.net.tr

gumush

Yanitlar icin cok tesekkur ederim , benim acimdan cok yonlendirici oluyor.

CC2530'i inceledim. Chip olarak yaklasik 10$ oldukca uygun ancak referans tasarimi inceledim. Benim icin biraz karmasik olacak gibi , simdilik aklimdaki

https://www.sparkfun.com/products/11216 benzeri bir urun yada https://www.sparkfun.com/products/10253  almak , bunlar ile istedigim topolojiyi test ettikten sonra gomulu bir sistem olusturmak ( tabii bunlar benim kapasitemin cok uzerinde istekler ancak hedefim bu olacak  )   

Hikmet Gumus  izmir


gumush

Fiyatlari cok uygun ancak mesh yada multicast konusunda bir detay goremedim ama yinede tek uygulama icin inanilmaz uygun gorunuyor.
Hikmet Gumus  izmir

mehmet

http://www.mcu-turkey.com/cc2530-mini-znp-kit-zigbee-ornek-uart-uygulamasi/
Burayı inceleyebilirisin. Hazır kit ile
çalışmak işine gelebilir sanırım. Zira
ayrıca devre tasarlamaya gerek kalmaz.

Saygılar...
Olan olmuştur,
olacak olan da olmuştur.
Olacak bir şey yoktur.
---------------------------------------------
http://www.mehmetbilgi.net.tr