Hızlı CNY70

Başlatan subram, 29 Ocak 2013, 17:58:24

subram

basit bir sayıcı yaptım. sayma işlemi için CNY70 kullandım. CNY70, RB0/INT bacağına bağlı(16f88). İnterupt ile gelen pulsleri sayıyorum. işlemin hızını arttırdığım zaman CNY70 algılamıyor. Datasheette algılama süresi ile ilgili bilgi 'bulamadım.' alternatif olarak QRD1114 var kullanabileceğim ama hız konusunda ondan da teredütlüyüm.  Bu konuda nasıl bir alternatif kullanabilirim;

1) QRD1114 (deneme şansım şu an yok hız konusunda bilgi verebilecek var mı?)
2) IR alıcı-verici kullanmak var aklımda ama hız konusunda bu yöntem de beni şüphelendiriyor?
http://www.elektronark.org  Türkiyede Elektronik Kültürünü Değiştirmeye Geliyoruz

LukeSkywalker

hocam osilaskop ile gözlemlediniz mi cny'nin çıkışını?

subram

maalesef öyle bir imkanım yok.
http://www.elektronark.org  Türkiyede Elektronik Kültürünü Değiştirmeye Geliyoruz

skara1214

-ne kadar hız istediğinizi bilmiyorum ama lazer + fotores(foto ile çalışan diyot v.s de olur) kullanın(transmission ölçümü işinizi yararmı bilmiyorum).Lazeri önermemin sebebi  paralel olduğundan alıcı ve verici arası  kesintiye gitttiğinde  net bir sinyal farkı oluşur .
-Cn 70 de kullandığınız değerleri bilmiyorum ama led direncini minimize  edip karşıdan okuduğunuz yükü azaltırsanız sinyalin daha hızlı değişeceğini düşünüyorum.  -Son olarak printerlarda kullanılan okuyucu kafalar transmissive ile çalışır onların reflective olanları var(avagodan encoder diye bakacaksınız).En hassası bu.Direk digital çıkış veriyor.
Herkes ölür ama herkes gerçekten yaşamaz

subram

#4
CNY70 kullanmamın sebebi boyutunun küçük olmasıydı. şimdi bir hesap yaptım sensörün önünden geçen cismin hızı 52m/s olunca sensör algılıyor. 122m/s olunca sensör okumuyor. (ara değerleri test edemiyorum elimde 2 farklı sistem var)

QSE114 diye bir INFRARED PHOTOTRANSISTOR buldum rise/fall time süresi 8 uS olarak verilmiş datasheette. alıcının gözü 1,65mm çapında. sensörün önünden geçen cisim çapı 6mm.  şimdi burdan hesaplarsak;


QSE114 Datasheet

toplam yol = 1,65+6=7,65mm
toplam sure = 8+8= 16uS
hiz=yol/zaman
=>7,65mm/16uS
=>478,125m/s


eğer hesaplamada ve mantıkda bir hatam yoksa QSE114 benim işimi görür gibi duruyor.  Yorumlarınız?



edit: mantık hatam var düzelteyim;

toplam yol = 6-1,65 =4,35mm
toplam sure = 8+8= 16uS
hiz=yol/zaman
=>4,35mm/16uS
=>271,875m/s


burdan baktığımda benim cismin hızının 2 katına çıkabiliyorum gibi. yorumlarınız;
http://www.elektronark.org  Türkiyede Elektronik Kültürünü Değiştirmeye Geliyoruz

superconductor

Hocam datasında şöyle bir bilgi var:

Rise Time VCE = 5 V, RL = 100 " tr —    10 — µs
Fall Time IC(ON) = 5 mA tf —               50 — µs

Şöyle düşündüm yanlış düşünüyor olabilirim..beyaz-siyah-beyaz  yada siyah-beyaz-siyah geçiş hızı minimum 60us olmalı.Tabi bu, yük 100ohmken geçerli.Yükü azaltarak dahada hızlanabilir diye düşünüyorum.

http://www.sparkfun.com/datasheets/BOT/QRD1114.pdf

yusuf3101

Merhaba hocam CNY70i ADC ile kullanın pic ADC de daha hızlı cevap verir. elimde kendi robotunu kendin yap kitabı var ve ben kendim çizgi izleyen yapmıştım çizgi algılamasını ise CNY70 çıkışını kararlı kılmak için 74hc14 lojik kapı entegresini kullandım burada CNY 70 beyaz zemin algılayınca yani 74hc14 entegre ucuna 2,5 volt ve üstü gelince bunu pice +5 volt yani butona basmış gibi gönderiyordu siyah zeminde entegre ucuna 2,5 volttan aşşağı bi gerilim geldiği için çıkışta 0 volt yani butondan elimizi çekmiş gibi gönderiyordu,  bu kitapta da yine çizgi izleyen var ve kodları kontrol ettim ADC ile yapmışlar bunu Üniversiteden mikro işlemciler hocama da sordum neden böyle diye ikisi de aynı değilmi diye, Hocamda ADC'nin diğer yöntemden daha hızlı olduğunu söyledi henüz uygulama yapmadım fakat hocamın söylediklerine güveniyorum ADC ile yap istediğin verimi alacaksın dır.

umarım faydalı bi açıklama olmuştur kolay gelsin

skara1214

adcnin daha hızlı olması pek mümkün değil 74hc14 ns mertebesinde çalışıyor  adc yi en iyi ihtimal 1us de alırsın(1 msps).ama bahsettiğiniz gibi 74hc 2.5 üstü çalıştığı için 2.5 volta gelene kadar pic onu çoktan algılamış oluyor (gelen sinyalin frekansı ilede çok bağlantılı tabiki)
Herkes ölür ama herkes gerçekten yaşamaz

yusuf3101

#8
peki hocam bu kitaptaki çizgi izleyende neden kullanmışlar? ayrıca 1500 rpmlik motorla kulanmışlar belki biliyosunuzdur fakat 1500 rpmde az hız değil gerçekte izlemiş olsak emimin hızı daha iyi anlaşılacaktır, birde kendimce düşündüğüm zaman 74hc14 entegresi ile ADC arasında fark var ve ADC hızlı diye düşünüyorum çünkü ADC kullanırsak programda  direk gelen voltajı algılayıp çıkışa vermiş olur, 74hc14 te ise voltajın 2,5 volta gelmesinde geçen süre ADCye göre daha fazladır heralde ADCnin hızlılığı konusunda uygulama yapmış olsam kesin konuşcam fakat, hiç hız konusunda uygulama yapmadığım için birşey diyemiyorum..

umarım yanlış anlaşılmıyorumdur..

Saygılar..

z

Sensoru okuduktan sonra bir dizi mantık işletiyor ve sonuçta motorun ne tarafa döneceğine karar veriyorsunuz ve motorun enerjisi ile oynuyorsunuz. Ardından tekrar sensor okuyorsunuz ve bu boyle devam edıyor.

Tüm işlemlerin  çaldığı zamanı alt alta yazıp toplarsanız kabaca 1 kontrol döngüsünün zamanını bulursunuz.

Hesaplanan bu zaman ile sensor bilgisini okuma için oyalandığınız zamanını mukayese edin.

Eğer işlemcinin digital pinleri bir işlere ayrıldı ve yeterli giriş kalmadıysa bu durumda ADC pinlerini kullanabilirsiniz. Fakat ADC çevrim süresi digital bir pini okuma süresinin çok çok üstünde olacağından ADC ile pin okumak yavaş bir yötem olacaktır. Sözkonusu yavaşlığın, yukarıda yapılacak hesap sonucu bulunan zamana kıyasla ihmal edilebilir olup olmadığına bakmak lazım.

Bence gereksiz bir detay üzerinde tartışıyorsunuz.


Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

burak54

Ben ce QRD daha iyi bir sensor ve ışık filtresi var ortam koşullarından daha az etkileniyor diğer bir konu ise Adc ile okunduğunda hızlı okumalarda adc çevrim süresinden dolayı gecikme olması normal sanırım sensorden once smith trigger kulanıp dijitale cevirmek en mantıklısı ya da işlemcilerde smith trigger e sahip olanlardan kullanılabilir

yusuf3101

hocam dedim ya deneme yapmadığım için kesin konuşamıyorum ama gereksiz de olsa bi denemesini yapıcam evet ADC olduğunda işlemci hesaplama yapmak içinde gecikebilir dediğiniz gibi her komutta geçen süreyi toplayıp işlem süresi çıkartırsak ADC altta kalıyor fakat  ünideki hocamında demesiyle mantıklı geldi ADC'nin hızlı olabilmesi eğer komut işlem süresini hesaplayacak olursak ADC altta kalıyor gibi fakat diğer yöntemde de voltajın 2,5 volta gelene kadar geçirdiği süre kafamı kurcalıyor  ???

subram

yorumlar için teşekkürler. Öncelikle ADC'nin örnekleme zamanından dolayı ADC olmayacak gibi.

@superconductor, QRD1114'deki bilgi gözümünden kaçmış daha doğrusu CNY70 bakınca QRD1114'e bakmayı atlamışım sağol.



Ben hesapları yaparken kurduğum mantığı biraz tartışmak istiyorum aslında. üstteki resim QRD'nin datasheet'inden. benim bu sensörün önünden geçireceğim cismin bilgileri;

hızı 122m/s
çapı 6mm.

datasheetden baktığım kadarı ile sadecer IR ledin uzunluğu yaklaşık 3mm.  cisim IR ledin alanına girip, IR ledin alanından çıkmasına kadar alınan yol;

3+6= 9mm

sensörün düşüş zamanı göz önüne alınırsa(RB0 kesmeside bu şekilde  ayarlanmak koşulu ile) cisimin 50uS de alacağı yol;

yol=hızXzaman
=> 122m/s X 50 uS
=> 6,1mm.

buraya kadar bir sıkıntı yoksa. devam edelim;

toplam yol 9mm
50uS de alınan yol 6,1mm
=> 9mmlik yol için geçen süre = 73,77uS 

bu süre cismin sensörün alanına giriş ve alandan çıkış süresi olarak kabul edersem. benim işimi görecek gibi. yorumlarınızı bekliyorum;
http://www.elektronark.org  Türkiyede Elektronik Kültürünü Değiştirmeye Geliyoruz

skara1214

Dedektörün yatay olduğunu hesapladınmı?(45 derece açı hesaplarsan ) alacağın yol 6 mm oluyor(direk cismin uzunluğu)
Herkes ölür ama herkes gerçekten yaşamaz

subram

Alıntı yapılan: skara1214 - 30 Ocak 2013, 16:21:38
Dedektörün yatay olduğunu hesapladınmı?(45 derece açı hesaplarsan ) alacağın yol 6 mm oluyor(direk cismin uzunluğu)

nerede var bu bilgi?
http://www.elektronark.org  Türkiyede Elektronik Kültürünü Değiştirmeye Geliyoruz