Li-Po Kaynağı :p

Başlatan frat, 02 Şubat 2013, 01:58:13

frat

Bugün bir arkadaşın yaptığı hovercraft projesini deniyorduk da. Tüm kabloları açıkta sallantılı duruyordu. Bak Cem dedim böyle bi sorun olur. Yok dedi ne olucak..

1 dakika sonra önce çıtırtı, sonra kıvılcımlar. Li-Po'nun kabloları birbirine kısa devre yaptı. Cem ayırmak istedi daha da kötü olarak iki krokodil kablosu biribine değdi ve durdu..

O an kıvılcımlar bitti ses kesildi. Cem oh dedi ben of dedim. Li-po şimdi tam kısa devre olmuş tüm elektrik krokodillerden akıyordu.

Daldırdım elimi kabloların içine ve konnektörlü taraftan li-poyu çıkarttım..

Sonuç mu?

Krokodilin fotoğrafı aşağıda:



Krokodil konnektörünü ayırmak için parmağımı kullandım onun durumu da pek iç açıcı değil. Saatlerce yanma acısıyla kıvrandım. Bilirsiniz öyle havya, lehim yakması gibi de değil..

Son söz olarak diyeceğim. Li-Po bataryaları kullanırken dikkatli olalım, olmayanları uyaralım :p Kendi adıma tüm projelerimde azami dikkat gösteriririm de.. Bir boşluğa geldik..
DataCNC ve Robotus Mühendislik Kurucusu // https://www.robotus.net & https://www.datacnc.com

Seckin ALAN

#1
Yan keski kullanmalısınız , sapı yalıtkan olanları tercih ediniz :P
Geçmiş olsun :)
Kar taneleri ne güzel anlatıyor, birbirlerine zarar vermeden de yol almanın mümkün olduğunu.. Mevlana

esensoy

punta kaynağı icad etmişsiniz, biraz da geliştirmek lazım tabi:)
En tehlikeli an "zafer" anıdır.

LukeSkywalker

Li-po kullanımı kesinlikle profesyonellik isteyen birşey. En azından ciddiyet ister...
Geçmiş olsun hocam.
Bu arada Japonya nasıldı?

MC_Skywalker

#4
Geçmiş olsun. çok ciddi bir durum oluşmadan atlatmışsınız.

Boeing yeni uçağı 787 Dreamliner da Li-ion pil problemi var. Japon havayolu şirketi ANA  bu uçakları hangara çekti. Li-po lar ise daha bir özen istiyor. 

http://www.elektor-projects.com/9130102823

Alıntı Yap
(Resim gizlendi görmek için tıklayın.)
   
Dreamliners Nightmare

The Li-ion cell on the on the 787 plane that melted and halted now 50 planes worldwide is turning Boeing's dreamline into a nightmare. The choice for Li-ion batteries is obvious; high energy, lightweight and quick charge/discharge make them very suitable for use in planes. However, what if the control system that monitors battery voltage, charging and temperature fails? Oh, as electronic engineers, we all know how to solve it, and why this is happening... we do know why, don't we?
If you really know why and you have ideas or suggestions how to get the Li-ion's control system problems solved - please get involved here and put them forward. What is a typical safety circuit you might expect here, how to dimension Li-ion cells and the surrounding components, and more important, can a complete Li-ion-powered system really be safe?
On Elektor.LABS we started a 'Dreamliner' project in the 'proposals' section and we are inviting everyone with ideas and suggestions on how to get the planes safe to step forward with them, because... you know why!
On behalf of the Elektor Team
Wisse Hettinga - International Director


EK:

Pilleri bu firma üretiyor sanırım.  http://www.altairnano.com/

frat

Li-Po'ları yüksek akım ihtiyacından bi anlamda mecburi kullanıyoruz. Lityum polimer fosfat gibi daha ehlileştirilmiş modeller olsa da onların güç yoğunluğu biraz daha düşük kalıyor. Ben de çok korktuğum için hep pilleri kılıflarında taşıyıp bağlantılarını dikkatlice makaronlar ve sağlam konnektörlerle yaparım.

Kablolarına da dikkat etmek lazım akımı iletebilen özel kablolar kullanmak gerekiyor. Kullandığım kablolar genellikle http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=9678 gibi modeller ya da 8-10-12 AWG'lik daha kalın modeller de. Arkadaşın kabloları öyle değilmiş.. :) Ben de li-po patlaması olmasın diye parmağımı feda ettim sonrasında buz, yanık kremi fln bugun iyileşme yolunda.. :)

Japonya'ya aralık ayında ikinci kez gitmiştim İTÜ ekibimle de bu sene iki sumo robot projemiz de ikinci tura çıktı yani az buçuk japon eleyebildik. Sonra elendik.. :) En büyük fark malzemelerin kalitesi ve işçilikler. Tabi herşey de ellerinin altında.. Martta da RobotChallange adlı bir robot yarışmasına katılacağız Viyana'da:

http://www.robotchallenge.org/

Bildiğim kadarıyla bir çok Türk ekip de katılıyor.
http://www.robotchallenge.org/en/robotchallenge/participants/
DataCNC ve Robotus Mühendislik Kurucusu // https://www.robotus.net & https://www.datacnc.com

LukeSkywalker

Bu robotchallenge yarışması hakkında biraz bilgi verir misiniz?
Katılım için şartlar nedir? Bireysel katılım mümkün mü?
Yurtdışı çıkış işlemleri, konaklama falan nasıl oluyor?

frat

Katılım şartı pek yok. Bireysel katılım da serbest.
Projeler için katılım ücreti alıyorlar. Bu ücret ilk başlarda robot başına 19 euroydu. Şu an 29 euro'ya çıkardılar sanırım. Konaklama içinse bir hostelle anlaşmışlar hostelin de gecelik ücreti 19 euro.

Sumo, minisumo ve mikro sumo için özel bir başlatma modülü yapmışlar. Robotların aynı anda başlamasını sağlayacak basit bir kızılötesi alıcı. O devrenin de alınması gerekiyor maliyeti 15 euro.

Uçak biletleri 300TL'den başlıyordu gidiş dönüş ama şu an günden güne artıyor. Bir kaç arkadaş 420'den almış ben 340'dan almıştım.
Son olarak vize alınması gerekiyor. Şengen vizesiymiş sanırım da henüz ilgilenemedim. Vize için de bir ücret oluyormuş eğer öğretim kurumu tarafından bir yazı olusa ücretsiz oluyormuş.
DataCNC ve Robotus Mühendislik Kurucusu // https://www.robotus.net & https://www.datacnc.com

LukeSkywalker

Teşekkürler verdiğiniz bilgiler için.
Seneye belki ben de katılırım.

Eren Eraslan

resmen kaynak yapmış ya geçmiş olsun
insanın içine işleyen şarkılar ;  https://soundcloud.com/reeraslan

MC_Skywalker