pic ile lc metre çalışma mantığı

Başlatan erhangecmen, 05 Şubat 2013, 22:16:03

erhangecmen





YUKARIDAKİ DEVRE Yİ YAPTIM ÇALIŞIYOR ... FAKAT DEVRENİN ÇALIŞMA MANTIĞI - LM 311 Lİ KISIM DC KAYNAKTAN BESLEYİP TE L VE C NASIL REZONANSA GİRİYOR ANLAYAMADIM YARDIMCI OLURMUSUNUZ......


DEVRENİN LİNKİ RESİM AÇILMAZSA : http://e1302.hizliresim.com/16/5/jtkfx.jpg

polleme

DC besleme rezonansı engellemez. Devrede bulunan bobine dışarıdan bağlanan ölçülecek kapasite veya devrede bulunan kapasiteye dışarıdan bağlanan ölçülecek bobin bağlandığı zaman bu ikisi rezonans frekansını belirleyen formüle uygun şekilde değerlerine bağlı olarak belli bir frekansta rezonansa gelirler. LM311 bunu bir kare dalgaya dönüştürür, PIC de bu sinyalin frekansını ölçer. İki farklı kapasite değeri ile elde edilen iki farklı frekansın ölçümü sonucunda aradaki değişimden bilinmeyen bobin veya kapasite değeri PIC tarafından hesaplanır.

fatih6761

Çalışma mantığı basit. Aslında orada yarım olarak iki adet LC tank devresi var. LC tank devresi L ve C değerine bağlı olarak belirli frekansta salınım yapar. Yani basitçe bir osilatör olur. Eğer bu L veya C değerindden biri belirliyse, sonuçta ortaya çıkan frekansta ölçülebiliyorsa buradan bilinmeyen diğer değeri de çekebiliriz. Örneğin birbirine paralel bağlanmış ideal bir LC tank devresinin osilasyon frekansı
[jstex]f=\frac{1}{2\pi\sqrt{LC}}[/jstex]
olur. LC metre devresi de bu işi yapar. Mesela kondansatör ölçüm konumuna alıp ölçüm yapmak istediniz. PIC, LM311 çıkışından kare dalgaya dönüştürülmüş sinyali takip eder. Frekansı ölçer. Diyelim ki frekans 55580 Hz çıktı. Buradan hemen formüle bakar, C = 100nF olduğunu anlar. Ekrana yazar..

erhangecmen

paralel kondansator ve bobın bagladıgım zaman +5 volt verırsem rezononsa mı gırcek daha acıklayıcı anlatırmısınız hala anlamadım....

fatih6761

Kısa bir süre +5 volt verip bırakırsanız bıraktığınız anda teoride evet, salınıma girecek, üstteki mesajımda verdiğim frekansta osilatör elde etmiş olacaksınız. Ama pratikte öyle olmayacak. Bobinin iç direnci vs. gibi kayıplar yüzünden verdiğiniz 5 volt gittikçe azalacak. Buna da sönümlü osilasyon deniyor. Devam edelim...
Dediğim gibi, pratik dünyada çalıştığımıza göre işlemleri de pratiğe göre yapmalıyız. Sönümlü osilasyonun sönmesini engellemek için devreye bir A kazanç değerinde yükselteç eklersek, bu sönümü engelleriz.
Bunu da transistörle, opampla vs. yaparız.
http://www.electronics-tutorials.ws/oscillator/oscillators.html
Burada çok güzel bir şekilde anlatılmış.

Resimde de en basit LC osilatör örneği var. Burada görülen iki bobin manyetik olarak birbirlerini etkileyecek. Yani transformatör etkisi. Bu yüzden aynı nüve üzerine sarılmalılar.
Bu devrede eğer bobinler 100uH ve condansatör 100uF seçilirse çıkışta yaklaşık 1600 Hz bir sinüs dalga oluşur. Küçük kulaklık vs. bağlayıp dinleyebilirsiniz.
Bobinleri ferit bir nüve üzerine sarın. Birkaç 100 tur sardıktan sonra deneyin. Bir noktada ses duyarsınız. Dikkat edin, bobinler trafo gibi, aynı nüveye sarılacak.

mordak

16f628 li devrede 5 volt kesılmıyorkı hıc sureklı 5 de

z

#6
Alıntı yapılan: erhangecmen - 05 Şubat 2013, 22:16:03



YUKARIDAKİ DEVRE Yİ YAPTIM ÇALIŞIYOR ... FAKAT DEVRENİN ÇALIŞMA MANTIĞI - LM 311 Lİ KISIM DC KAYNAKTAN BESLEYİP TE L VE C NASIL REZONANSA GİRİYOR ANLAYAMADIM YARDIMCI OLURMUSUNUZ......


DEVRENİN LİNKİ RESİM AÇILMAZSA : http://e1302.hizliresim.com/16/5/jtkfx.jpg

LM311 le yapılmıs devre zaten girişteki LC den bağımsız olarak kendi haline bir RC OSC devresi. (Sol taraftaki 10uF yi sökseniz dahi sistem osc olarak çalışır.)

Daha önce böyle LC osc görmedim, LM311 ile kare dalga osc yapılmış. Girişe hiç bir şey bağlamasanız bile bu osc 3 nolu pine bağlı 47K 10uf etkisiyle çok düşük frekansda sürekli salınıyor.

2 nolu pine 100K üzerinden çıkıştaki kare dalga sinyal geribesleniyor. Bu sinyal ile de girişe bağlı LC devresi çınlatılıyor. Çınlayan devre komparatorun 2 numarasından gene sinyal olarak komparatore giriyor.

Tahminimce PIC'e giden sinyal kesik kesik pals katarı şeklinde. (? ? ?) (scopla bakıp bu açıklamamın doğru olup olmadığı test edilebilir)

Sistem dediğim gibi çalışıyor sa ilginç bir tasarım. Bana regenaretif alıcıları anımsattı.



mesaj birleştirme:: 10 Şubat 2013, 13:55:46

Alıntı yapılan: erhangecmen - 10 Şubat 2013, 00:25:34
paralel kondansator ve bobın bagladıgım zaman +5 volt verırsem rezononsa mı gırcek daha acıklayıcı anlatırmısınız hala anlamadım....

Kafanın karışmasını anlayabiliyorum. Rezonans ve osilasyon ayrı şeyler.

Rezonansı açıklayayım.

En kolay anlaşılacak malzeme Çan dır. Mesela bir bardak, tencere vs ye bir kaşıkla vurursan bu nesneler çınnn diye çınlar. Burada duyduğumuz çınnn sesi bu nesnenin rezonans frekansında titreşirken çıkarttığı sesin frekansıdır.

Fakat çıkan ses birazdan biter. Ses kuvvetli başlar zayıflayarak söner.

LC devresine de +5v uygularsan aynen yukarıdaki örnekteki gibi çınlar ve titrşimler söner. (LC ye sürekli voltaj uygularsan zaten birazdan güç kaynağın bozulur çünkü bobin akımı alır başını gider.)

LC devresi de kendi başına "ÇAN"dır. Eğer LC devresine ara ara voltaj verirsen çınlamalar kesik kesik ama sürekli olur.
Eğer voltaj verme sıklığını çınlama frekansında yaparsan artık devre sürekli olarak çınlar ve hiç kesintiye uğramaz. Bu durumda sistem osilasyon yapıyor denir.  Ancak ara ara voltaj uygulama anı çok önemlidir.

Bunun için çınlama sinyali yükseltilir ve uygun fazda gerisin geriye ÇAN'a uygulanır.

Uygun fazda geri besleme olayı da salıncakla açıklanabilir.

Salıncağı ittiğinizde salıncak karşıya gider ve geri gelir. Tam önünüzden geri dönerken tekrar iterseniz salıncak ahenkli olarak tekrar karşıya gider.

Salıncağı uygun zamanda itmezseniz ahenk bozulur. Bunu çocuk parklarında muhakkak denemişsinizdir. Bugüne kadar denemediysen muhakkak denemelisin.

Uygun fazda geri besleme olayını top sektirme oyununda da görebilirsin. Topu yere atıp gerisin geri zıpladığında uygun anı yakalar ve tekrar yere  çarptırırsan top ahenkli şekilde zıplar. Zamanlamayı kaçırırsan ahenk de bozulur.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com