Sigorta neden atmıyor?

Başlatan Muyat, 21 Şubat 2013, 09:14:43

Muyat

Elimdeki 10 amperlik araba sigortasını akünün + ucuna bağlıyorum.Ve eksi uca temas ettirip şase yaptırdıgımda sigorta atıyor.Üstelik kabloda herhangi bir motor ampül yük bağlı değil

Fakat elimdeki p kanal  bir pwm dimmer devresinin çıkışına 5 amperlik sigorta bagladıgımda ve çıkışa yük bağlamadıgımda çıkışı akü eksi ucuna değdirip şase yaptırdıgımda devredeki mosfet ısınıyor ama sigorta yine atmıyor.ÜStelik ana besleme kablosunda sigorta bile atmıyor
Bunun nedeni ne olabillir?Ben yük yokken bile çıkış eksi uca temas ederse sigortanın atmasını istiyorum
Elimdeki ayarlı güç kaynagında da aynı problem vardı.Güç kaynagı çıkışına sigorta bagladıgımda çıkışı kısa devre yaptırdıgımda sigorta atmadıgı gibi içindeki diyotlar bozulmuştu

polleme

Bir sigortadan onun anma akımı geçtiğinde bile (ki sizin örneğinizde neredeyse kısa devreden bahsediyorsunuz) atmıyorsa bozuktur, çok daha yüksek akımlar geçirebilecek bir tel bağlanmıştır. Benim pratikte yaşadıklarım hep böyle oldu. O nedenle ben devrelerde sigorta kullanacaksam elektronik sigorta (tristör + transistörlü) kullanmaya çalışıyorum.

Muyat

Hocam ama kabloda yük yokken sigortanın baglı oldugu kabloyu direk kısa devre yaptırdıgımda sigorta anında atıyor.

Ama pwm çıkışını (çıkış p kanal ve + çıkıyor) yük yokken direk eksi ile kısa devre yaptırdıgımda sigorta atmıyor.Ve devre zırıldayıp çıkıştaki p kanal mosfet ısınıyor.Biraz daha bekletsem nerdeyse yanacak.

HexfeT

#3
Çıkışı kısa devre etmeniz devrenizin sigortanın geçirebileceğinden fazla akım çekeceği ve sigortanın atacağı anlamına gelmiyor. Sigorta üzerinde yazan değerden fazla akım geçmedikçe neden atsın ki?

Aynı şey güç kaynağınız için de geçerli. Güç kaynağınız sigortayı attırabilecek kadar akım verebiliyor mu?

Andromeda

2. durumda araya devrenin direnci giriyor ve akım sigortayı attıracak seviyeye yükselmiyor..
sigorta belli bir süre sonra da atabilir,tabii o zamana kadar aradaki devre dayanabilirse..
" Tanrı, iradesini hakim kılmak için yeryüzündeki iyi insanları kullanır, yeryüzündeki kötü insanlar ise kendi iradelerini hakim kılmak için Tanrı'yı kullanırlar." ..." Tanrı'dan mesaj gelmiyor, biz Tanrı'ya mesaj gönderiyoruz"

Muyat

ama ben 1. durumda da yük baglamıyorum akım çekmiyorum ki.Sadece direk kısa devre yaptırıyorum.10 amperlik sigorta anında atıyor.
İkinci durumda direk kısa devre yaptırdıgımda atmasını istiyorum.Bunu nasıl halledebilirim?

kemalguler

İkinci durum dediğiniz çalışma şeklinde mosfetin iç direnci akım sınırlaması yapması nedeni ile devreden sınırlı değerde akım geçiyor.Bu akım değeri,sigorta akım değerinin altında olduğu için sigorta atmıyor.Ne yapmamız gerekiyor.İkinci durum için kısa devre akımını bilmemiz gerekiyor ki buna uygun sigorta kullanalım.Bir ampermetre ile mosfet üzerinden akan kısa devre akımını ölçün.Ölçtüğünüz akım değerinine eşit veya altında bir sigorta kullanın.

mufitsozen

Eger bahsettiginiz dimmer devresini tasarlayan arkadas "elektronikci" "unvanina" layik biri ise ya current limiting yada short-circuit protection gibi koruma methodlari kullanmistir. Tasarimda belirlenen bu degerlerin altinda bir sigorta kullanmazsaniz hicbir sekilde sigortayi attiramazsiniz,


Aptalca bir soru yoktur ve hiç kimse soru sormayı bırakana kadar aptal olmaz.

papsukkal

Ben mi yanlış anladım?  Kısa devre ile çekilen akımı hiç  bir yükle çekemezsin zaten