EHT Trafosu (Yüksek Gerilim Trafosu) Nasıl Sürülür?

Başlatan KIRIKDR, 18 Mart 2013, 18:33:36

edX

Alıntı yapılan: ikbal_ort - 01 Kasım 2016, 00:28:46
Arkadaşlar merhaba,

Ben bir projem için EHT kullanmayı düşünüyorum. Projede suyun pozitif yüklenmesi gerekiyor. Bunun içinde 15kV-20kV arasında bir gerilim uygulamam gerekiyor.

KIRIKDR arkadaşım, senin yaptığın devreden elde edebildiğin gerilim kaç volttu? Belirttiğim değerlerde gerilim elde edebilmem için EHT'yi nasıl seçebilirim?

EHT trafosundan 15-20kV aralığında gerilim alabilirsiniz. Bazı modellerde çıkıştaki filtre kondansatörünün ground'ı ayrıdır.  HVDC şakayı çok sevmez, dikkat edilmeli.

Şu ürünler gözüme çarpmıştı

https://www.sahibinden.com/ilan/alisveris-ev-elektronigi-televizyon-ozel-fiyatli-termal-sun-tv-trafolar-tek-fiyat-kampanya-288744289/detay


Zoroaster

EHT trafosu genellikle duty %50 nin üstünde sürülür aksi takdirde çok cılız voltajlar elde edilir.

EHT trafosundan sağa sola atlayan voltaj görüntü olarak insana ürperti verse de çok korkmaya gerek yok.

Eğer bu voltajı doğrultup kapasitörde biriktirirseniz o zaman ölümcül olur. Öteki türlü EHT'den vucudunuza atlayan voltaj, atladığı yerde iğne deliğinden daha küçük alanı yakar ve kebap kokusu çıkartır. Bu kadar yanıktan da korkmaya gerek yok.
Seytan deliginden kacti.

JOKERAS

Bir tarihte Şema eklemiştim.
Bu kadar devreye falan gerek yok.

Dikkat edeceğiniz husus şu.
Trafonun Collectör sargısını bulun,bu önemli!
Trafo üzerindeki diğer herhangi bir sargıyı bularak Base sargısı olarak kullanın.
Ekteki Şemayı uyarlayın çalışır.

Bir tarhite Arkadaşın Arabasına uyarlamıştık,arkadaşın sallamasına göre daha az yakmaya başlamışmış:)

Yüksek voltaj Trafoları içinde Kaskat denilen Bootsrap yapısı var,dolayısı ile Voltaj doğrultuluyor.
Duty ne olursa olsun Felaket ötesi çarpılma Riski var.
Akım çok düşük,ama şok etkisi oy may gad diyorum sadece.

Çok çarpıldım ama bir keresinde resmen görünmez bir güç beni aldı yere çarptı.
Ayakta olduğunuzu düşünün bir güç sizi bir anda baş aşağı çevirip hızla yere çarpıyor zannı veriyor insana.
Dilimi ısırmışım dilim kanamıştı.Kalp sorunu olanlar için büyük Risk oluşturabilir.Aman Dikkat!!!

http://postimg.cc/image/4pcl31qr7/

ikbal_ort

Alıntı yapılan: edX - 01 Kasım 2016, 02:48:18
EHT trafosundan 15-20kV aralığında gerilim alabilirsiniz. Bazı modellerde çıkıştaki filtre kondansatörünün ground'ı ayrıdır.  HVDC şakayı çok sevmez, dikkat edilmeli.

Şu ürünler gözüme çarpmıştı

https://www.sahibinden.com/ilan/alisveris-ev-elektronigi-televizyon-ozel-fiyatli-termal-sun-tv-trafolar-tek-fiyat-kampanya-288744289/detay

Çok teşekkür ederim arkadaşım. Sağolasın.

ikbal_ort

Arkadaşlar ben bir tane yüksek gerilim devresi yaptım ama 2 tane güç kaynağı arıza yaptı devreyi çalıştırırken. Sizce bu neden kaynaklanır? güç kaynağını nasıl korumaya alabilirim?

edX

Flyback trafosu  kullanarak mı yaptınız ?

Bir de kullandığınız sürücü devresinin şemasını yüklerseniz soruna daha kolay çözüm bulunur.

Büyük ihtimalle anahtarlama  elemanınız bozulup kısa devre oluyor ve korumasız güç kaynağına zarar veriyor.

ikbal_ort

Alıntı yapılan: edX - 01 Aralık 2016, 22:22:39
Flyback trafosu  kullanarak mı yaptınız ?

Bir de kullandığınız sürücü devresinin şemasını yüklerseniz soruna daha kolay çözüm bulunur.

Büyük ihtimalle anahtarlama  elemanınız bozulup kısa devre oluyor ve korumasız güç kaynağına zarar veriyor.

Evet arkadaşım. Flyback kullandım. Sürücü olarak da KIRIKDR'un #15'te verdiği devreyi kullandım. Herhangi bir değişiklik yapmadım devre üzerinde.

vedo35

Ben bir zamanalar bu trafolarla epey ugrasmistim. Ideal yuksek voltaj icin yaklasik 40-45 volt lazim. Ben 555 ile mosfeti 12 volt ile surmustum yaklasik bir cm den ark yapiyordu bosta iken bile surekli bosluga ark yaptigini gorebiliyordum. Ancak baska bir  sorunla karsilasmistim akimi bir turlu sabitleyemedigim icin iki tane adaptorum yanmisti. Diger onemli sorunda flyback in iki ucundan surekli olarak atlama arki oluyordu sanirim boylece asiri akim cektiginden adaptorlerim yanmisti. Dikkatli olduktan sonra birsey olmaz oldukca eglenceli bir deney. Trafonuzun uzerinde kodu yazar googledan datasheetini bulma sansiniz olabilir. Bulamazsaniz deneme yanilma ile dogru bacagi ariyacaniz ancak bunu yaparken cok dikketli olun izolasyonu iyi bir kargaburun kullanin ben elimle deneme yanilma yaparken acayip bir soka kapildim cok berbat bir tecrube idi.  ;D ;D  Bacaklar arasi atlama olayini cozememistim, halada merak ediyorum :) Hazir olarakta aliexpresste bolca satiliyor.
Biliyormusun dedi, ben ne yaptiysam kader icabi yaptim dedi. Ben gene sustum.... Kimbilir sende belki kaderin memurusun vazifeni yapiyorsun dedi.

edX

@ikbal_ort hocam, mosfetiniz sağlam mı ?

Güç kaynağı bozulmadan önce mosfet çok ısınıyor mu ? Mosfetiniz soğutucuya bağlı mı ?

Flyback'i süren devreye ait potu ne kadar çeviriyorsunuz ?

Mosfete flybacki bağlamadan potun konumunu sıfıra aldığınıza emin oluyor musunuz ? Flyback'in primerine elektrik vermeden önce 555'in çıkışındaki gerilimi ölçüp sıfıra yaklaştırmalısınız yoksa flyback bir anda max çıkış verecek şekilde devreye girer ve mosfetinden güç kaynağına kadar dağıtıp geçer.
Ayrıca flyback çıkış gerilimi aşırı yüksek olacağından bir anlık dalgınlıkla çarpılma riskiniz de var.

Ben mosfetinizin Vds 'yi aştığınız için bozulduğuna pek ihtimal vermiyorum.
Vds=500 volt diyor. 24 volt ile siz besleseniz , 20kV çıkış için yaklaşık 20 volt reflected output olsa 44V, 200 volt da spike olsa ki hadi 300 volt diyorum tamamen sallama ve yüksek bir değer veriyorum , toplam 344 Volt yapar yine aşmaz.

Primer spike'ları Vgs'yi etkiliyor desem, görmek lazım, osiloskop işte burada çok işe yarıyor.

Ben 12volt 3A'lik kaynak ile beslenen flybackin çıkışında 20kV'u rahatlıkla gördüm.

Bir de son bir uyarı yapayım.

Trafonun uçları boştayken ark oluşturursanız 15kV'tan sonra problar arası elektron akışının eriştiği enerji ve hız Xray üretimine başlamaya gayet yeterlidir.Trafoyu boşta çalıştırırken çok zaman harcamamalısınız.


ikbal_ort

@edX hocam, teşekkür ederim yardımlarınız için.

Devreyi arkadaşa vermiştim. Arkadaş güç kaynağı ve devre arasında köprü diyotla bir koruma devresi yapmış. Şu anda 3. güç kaynağını yakmadan sorunsuz çalıştırıyoruz:)

Bu konuya yardımı bulunan herkese teşekkürler.

Trustosen

#41
Flyback trafoyu çalıştırmak için 555 devresi kurdum devre şemasını da goofle görsellerden buldum. Mosfet olarak da ırf9540(p kanal) kullandım. Frekans 10khz falandı. Eht ye bğlayıp çalıştırdığımda beklediğimden çok daha düşük verim elde ettim. Frekansı hold edicektim ama elim multimetredeki yanlış düğmeye dokundu istemeden duty cycle moduna aldım multimetreyi. Duty cycle yüzde 1 in altındaydı moafeti çıkardığımda ise yüzde 90 ın üstüne çıkıyodu bende s8050 kullanıp s8050 nin collector bacağını ırfp250n(n kanal) e bağladım duty cycle (10khz de) yüzde 70 in üstene çıktı bağladığımda canavar gibi çalıştı ama az bi süre sonra ırfp250n yandı. Ben de hem s8050den hemde ırfp250n den 2şer adet kullanıp paralel bağladım ve eski bi lada samaranın beyninden soktüğüm irice bi soğutucu taktım transistörleri ve mosfetleri bağladım. Duty cyle 69 a falan düştü ben de kullandığım 12 volt güç kaynağını 16 volt civarına çıkardım ve ne555 in 8.bacağına 330 ohm direnç bağladım duty cycle 78 civarına çıktı. Flyback e bağladım ve şimdi canavar gibi 4.5 cmden ark yapıyor ve yaklaşık 40 dk boyunca çalıştı ne555 dışında herhangi bir komponentde bir sıkıntı ne555 sadece biraz ısınıyor onu çözemedim bende ne555 e de bi soğutucu taktım (kullandığım multimetre  uni-t ut203, aslında pensampermetre ama olsun😁)