Hobi CNC //Küçük CNC üreten Firmalar?

Başlatan frat, 01 Nisan 2013, 22:04:23

frat

Merhaba Arkadaşlar,

Tavsiye edebileceğiniz Hobi CNC üreten hangi firmalar var acaba? İşleme alanı 30 x 30 x 5 cm gibi küçük hacimler uygun olacak. Aliminyum da işleyebilen bir model araştırıyorum.



DataCNC ve Robotus Mühendislik Kurucusu // https://www.robotus.net & https://www.datacnc.com


cetinkaya

Cnc step motorlarinin fiyatlari ne Kadar acaba ?

t600



Ben kendim yaptım . cnc torna.
Step motorları en ucuz robosandan alabilirsiniz , Torna veya frezeyi  biraz profesyönel olsun diyorsanız  alanalana.com dan optimum ve quantum olarak ucuza bulabilirsiniz , ikinci el de bulunabilir .

teknikelektronikci

Ey Türk istikbalinin evlâdı! İşte, bu ahval ve şerâit içinde dahi, vazifen; Türk İstiklâl ve Cumhuriyetini kurtarmaktır! Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kanda mevcuttur!

cetinkaya

Alıntı yapılan: t600 - 02 Nisan 2013, 00:35:09


Ben kendim yaptım . cnc torna.
Step motorları en ucuz robosandan alabilirsiniz , Torna veya frezeyi  biraz profesyönel olsun diyorsanız  alanalana.com dan optimum ve quantum olarak ucuza bulabilirsiniz , ikinci el de bulunabilir .

Size kaca patladi hocam ?

mesaj birleştirme:: 02 Nisan 2013, 08:49:52

Alıntı yapılan: teknikelektronikci - 02 Nisan 2013, 08:35:28
2200 Tl ? bu ne fiyatdir !

Hocam yanlis hatirlamiyorsam bi ara sende ugrasiyordun ? ne oldu bitirebildinmi projeyi ?

ebayde bakiyorum da 1000 euronun altinda eli ayagi duzgun bisey yok gibi.

teknikelektronikci

Selam
evet bitirdim bir kösede duruyor kimsenin kullandigi yok :D zaman yok tahta kisimlar halen aliminyum olmadi ama bu haliylende calisiyor bir kac parca kestim

linkdeki cnc sirf ahsap ve ufak o yüzden 2200 tl ucuk fiyat, ahsapdan kesinlikle verim ve düzgün is bekleme
Ey Türk istikbalinin evlâdı! İşte, bu ahval ve şerâit içinde dahi, vazifen; Türk İstiklâl ve Cumhuriyetini kurtarmaktır! Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kanda mevcuttur!

frat

Joker CNC diye bir firma vardı önümüzdeki hafta o firmayla görüşeceğim. Daha önce ürünlerini görmüştüm. Rijit ve kaliteli duruyordu. Full metal şasili bir model araştırıyorum da dokunmadan, incelemeden biraz zor gibi..
DataCNC ve Robotus Mühendislik Kurucusu // https://www.robotus.net & https://www.datacnc.com

computerboy

hocam netmak yapımı 14.000,00 TL fatura bedeli olan küçük makine var yanlış hatırlamıyorsam 20x20x20 cm işleme alanı var bir kaç güne foto çeker koyarım.

2 cm gövde ve otomasyon modülleri kullanılarak yapılmış. iş mili ise hertz 0.5 kw olması lazım detaylı bilgiyi yarın eklerim.

ilgilenen varsa yada uygun değerinde malzemelerle takasda edebilirim.

herkese hayırlı işler dilerim.

t600






Üstad tezgahlar 10.000 tl kadar . Herkezin merakı 3 eksen cnc üzerinedir . ben torna kullandığım için  step motorları tornaya taktım . daha önce bf 20 frezeye de step motor takmıştım  mac3 roter programı ile 0.001 mm tölerans ile  demir üzerine kalıp  oydum . MAC3 ROTER  VE LATHE  ve JASER  olmak üzere 3 programı sitesinde veriyor . ben torna kullandığım için lathe yi kullanıyorum . motorlar 90 usd civarı  http://www.robosan.com.tr/step/sy85sth118.htm     . Sürücüler Türkiyede ciddi olarak pahalı . Bu sebepten Ebaydan aldım ve burada 1 sürücü alabileceğim ücrete ebaydan 3 adet sürücü ve bilgisayara bağlanmak için ınterface kartını aldım .
http://www.ebay.com/itm/Wholesale-Promotion-3-Axis-Cnc-7-8A-256-Mirco-2ph-digital-step-motor-driver-/130836477169?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item1e767634f1


sistemi 45 volt ile çalıştırıyorum ve kesinlikle adım atlamıyor .Eğer yapılan sistemin metale diş çekmesi isteniyorsa ilave olarak torna mors miline encoder  takabiliyor ve programa bunu tanıtabiliyorsunuz .





trgtylcnky

Merhaba hocam bir sorum olacak, Bu step motorların torklarının düşük olmaları, fazla akım çekmeleri gibi birçok olumsuz yönü var. Bunun yerine servo motor kullanmak daha mantıklı değil mi?

t600

Üstad .

http://www.ebay.com/itm/DMM-AC-Servo-Motor-Drive-4Axis-400W-for-CNC-Router-Plasma-Mill-kit-/160989729939?pt=LH_DefaultDomain_2&hash=item257bbc5493


Step motorların torkları oldukça yuksek faka bir miktar tecrübe edindikten sonra esas sorunun motorun torku ile ilgili olmadığını anladım . Çok doğru söylüyorsunuz , Karşılaştığım en büyük sorun şuydu . step motor ne kadar güçlü olursa olsun geri dönüş bilgisine sahip  değil . Örneğin 1 adım git dedik  1 adım gitti sanıyoruz ama kesici bıçak kör idi  veya  başka bir nedenle gidemedi ve bütün parçanın toleransı   kaydı . Dolayısı ile en iyisi servo fakat Türkiyedeki fiyatı ebayın 3 katı ve ebaydaki bile yüksek .
Fakat aynı  servo performansını step ile yakalamanın bir yolunu buldum . MAC3 programı bir step motoru YAKLAŞIK servo motor olarak kullanabilme özelliğine sahip . 3 eksen cnc ile uğraşanlar sadece paralel port tan step adım sinyalini kullanırlar fakat paralel portta bulunan pinlerden bir veya bir kaçını mac 3  içinden encoder olarak atarsanız ve ilgili step motor arkasına encoder takarsanız tezgah asla ve asla hata yapmaz .

Bu arada porttaki bir pini enable pini olarak seçip sürücülere bağladığınızda step motor dururken enerji harcamaz . Motorun harcadığı enerji ile ilgili bir diğer şey kesici uç ve kullanılan devir . İşim gereği metal ile uğraşıyorum . Ahşap keseceksenin 50000 dev/ dak gibi bir devire ihtiyacınız var . Bunun için en iyi motor ahşap el parmak frezedir . Metalde 2000 devir ve ne kesecekseniz ona uygun bir kesici . kesici kesemez ise step motor veya servo motor çalışamaz . Örnek : sert maden uç ile çelik işlemeye kalktım  kesici bıçak hiç yol alamadı step motor yerinde saydı . Yerine elmas uç taktım step motor rahatlıkla hiç yüke binmeden , sanki peynir kesiyormuş  gibi çalıştı ,
Yani konunun özü tabi olarak servo  süper bir çözüm ama pahalı bir çözüm .

Mucit23

CNC lerde Step motor seçimi neye göre yapılıyor?

Örneğin 50*50 işleme alanı olan bir CNC de aliminyum gibi metallerinde işlenebileceği varsayılarak bir tasarım yapılırsa nasıl bir step motor kullanılmalı?

z

#13
Alıntı yapılan: t600 - 03 Nisan 2013, 13:10:38
...Step motorların torkları oldukça yuksek faka bir miktar tecrübe edindikten sonra esas sorunun motorun torku ile ilgili olmadığını anladım . Çok doğru söylüyorsunuz , Karşılaştığım en büyük sorun şuydu . step motor ne kadar güçlü olursa olsun geri dönüş bilgisine sahip  değil . Örneğin 1 adım git dedik  1 adım gitti sanıyoruz ama kesici bıçak kör idi  veya  başka bir nedenle gidemedi ve bütün parçanın toleransı   kaydı . ....

Motor torku ile nasıl ilgisi yok? Motor torku ne kadar yüksek olursa motora 1 adım git dediğimizde, bu adımlamayı zorlaştıracak mekanik sıkışma gibi etkenlerin o kadar kolay üstesinden gelinecek demektir. Motor torku düşük ise adım kaçırmaya başlar ve bu işte hataya neden olur.

Siz geri besleme elemanı ile pozisyonu okuyor olsanız dahi motor torku, mekanik sıkışma durumunda zorlanmayı yenecek boyutta yüksek olmalıdır. Aksi takdirde posizyon hatasını farketseniz dahi bu hatayı yok edecek torku üretemezsiniz ve en fazla, sisteminiz hata oldu diyip işi sonlandırır.

Bu nedenle motor torkunu ne kadar yüksek tutarsanız hatalar o oranda bertaraf edilir.

Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

muhendisbey

Motor torku dengeli olmalı. Fazla bir sıkışmada da parçalara zarar verebilir. Örneğin spindle motoru hıza yetişemez step motorda zorlarsa makine sürekli uç kırar.
Zulmü alkışlayamam, zalimi asla sevemem; Gelenin keyfi için geçmişe kalkıp sövemem.