Ynt: Kondansatör Suyunu Çekermi?

Başlatan fractal, 02 Nisan 2013, 17:22:21

fractal

geçen gün buzdolabı kadar panosu olan eski bir makine için servis geldi.sanırım makine en az 80 model var.her yerinde lektronik kartlar var.eleman şöyle şöyledi kondansatörler kurumuş suyunu çekmiş.onun için cpu kart 5 yerine 5.1 yada 4.9 volt besleme geliyor.kartalrın haberleşmesi kopuyor filan falan dedi.kondansatörler gerçekten kururmu?kaç yılda bir olur.her türden kururmu..ozamanlar bu hassiyette kartlar varmıydı...tecrübeleri olan arkadaşlar..

mesaj birleştirme:: 02 Nisan 2013, 17:28:06

konuyu yanlış yere açmuşuz da
Restantum cogniscutur Quantum deligutur

t2

Elektrolitik kondansatörlerin kuruyabildiği bir gerçek.  Bir çok SMPS sadece bu kondansatörlerin değişimi ile tamir edilir.  Ne kadar sürede kurur? sorusu ise, marka ile, dolup boşalma  sıklığı ile ilgili  olsa gerek. Bence bazısı 5 bazısı 40 senede kurur. 1 senede kuruyanı da vardır.

diot

Olay tamamen kondansatörün sıcaklığı ile orantılı. Eğer kondansatör çok ısınıyorsa (içindeki boraks eriği) sıvı genleşmeye ve buharlaşmaya başlıyor ve zamanla kuruyor. Hatta çok aşırı ısınan kondansatörlerin üzerindeki (çizik şeklinde) emniyet subabı patlamayı engellemek için açılabiliyor.

fractal

adam doğru söylüyor ozaman.ama elektrolit olmayan kondansatörler içinde bu geçerlimidir?çünkü her kartta çok fazla 100nf,10nf,330pf vb...gibi kondansatörler var.hangi birini ölçücenki..
Restantum cogniscutur Quantum deligutur

pisayisi

Elektrolitik konsansatörlerin zamanla dielektrik malzemesinin akması , ısı ile kuruması çok sık rastlanan durumlardır. Benzer şekilde smd kapasitelerin de dielektrik malzemesi özelliğini kaybeder, ancak kapalı kasa nedeni ile dışarı sızmaz ve sıklıkla üflemeli havya ile ısı tutulduğunda smd kapasitelerin dielektrik özelliğinde düzelme meydana gelir ve devreniz çalışıverir; sebebi budur...
Murat

papsukkal

Havadaki nem oranının kondansatorlerin kurumasına etkisi var mı peki? Zamanında ideal nem oranı % 60 olduğu kulağıma gelmişti.

z

#6
Nem ne kadar etkilidir bilemiyorum ama kart temizliğinde kullanılan kimyasal sıvılar kapasitörlerin ömrünü azaltıyor.

Bazen kondansatör bacak aralığı pcb deki delik aralığından daha dar oluyor. Bu durumda bacakları zorlayıp genişletiyor ve böyle monte ediyoruz.
Bu durumda bacakların içinden geçtiği lastik contada minik, sızıntı  yapacak boşluklar olabiliyor. İçeridek sıvı bırdan kaçabilirken tersine temizleme kimyasalları da aynı boşluklardan içeri sızıyor. Kapasitörü olumsuz etkiliyor.

Çok eski elektronik kartları kullanmak istiyorsanız, kafadan ne kadar elektrolitik kondansator varsa söküp yenilerini takın.

Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com