Haberler:

Eposta uyarılarını yanıtlamayınız ( ! ) https://bit.ly/2J7yi0d

Ana Menü

74HC595

Başlatan JaVaKoVa, 10 Nisan 2013, 02:55:22

JaVaKoVa

Arkadaşlar kusura Bakmayın. Konuyu Buraya Açtım Çünkü Aradım Bulamadım. 74HC595 ' i Bir Kayan Yazı Devresinde Kullanıyorum 160*16 olacak fakat bu engetre kayıt edici mi yoksa tarayıcı mı Bu ledlerim çok uzun olduğundan dolayı bu engetreyi kullandığımdan ledlerde Düşük Işık Verme Şansu Olur mu Bu engetrenin bu devredeki çalışma mantığı nedir Arkadaşlar Bilen Varsa Yardımcı olursa çok sevinirim :D


polleme

O devrede bir değil çok sayıda 595 kullanmanız gerekir. 595 sadece 8 adet çıkışa sahip. Buna göre durumu öngörebilirsiniz.

ete

Bu entegre bir SHift Registerdir. Türkçesi kaydırmalı kayıt edici şeklinde açıklanabilir. Bir CLK, bir Data bir de Kilit bacağı vardır. Ayrıca enable pinleride mevcuttur. Genel anlamda Data girişine verdiğin bilgiyi her clk palsi verdiğinde çıkış pinlerinde bir kaydırarak ilerletir. Ancak Bunu yapabilmek için kilit pininede ayrıca bir puls uygulamalısın. Toparlarsak entegrenin bir giriş kayıt edicisi bir de çıkış pinleri var. Çıkış pinlerini ayrı bir kayıt edici gibi düşünebilirsin.
Data girişine verdiğin her bilgi clk palsi eşliğinde giriş kayıt edicisine kaydırılarak aktarılır. Kilit pinine puls vermez isen bu bilgi çıkışlara aktarılmaz. Kilit pinine puls verince giriş kayıt edicisinde ne var ise aynısı çıkışa aktarılmış olur. Bu özellikleri nedeni ile sıklıkla yazı kaydırma ve matrix display sürme işlemlerinde kullanılır.
Ayrıca bir de taşma pini vardır. 8 bit bilgiyi kayıdıra kaydıra sonuna gelince o bilgi taşma bitine aktarılır. Bu pin kullanılarak aynı bilgi bir sonraki 74595 e aktarılabilmektedir. Bunun için data girişi birinciden yapılır diğerlerinin data girişlerine bir öncekinin taşma pini girilerek giriline bir bilgi bütün 585 lerde kaydırılmış olur.
Ete
Bilgi hazinedir paylaştıkça büyür.            http://etepic.com

HexfeT

595 in çıkışları ile ledleri direk sürmeye kalkarsan ledler sönük kalabilir, hatta 595 ler bozulabilir.

Gökhan BEKEN

Alıntı yapılan: HexfeT - 10 Nisan 2013, 10:20:25
595 in çıkışları ile ledleri direk sürmeye kalkarsan ledler sönük kalabilir, hatta 595 ler bozulabilir.
Evet kesinlikle katılıyorum. 595 ler bozuluyordu sorunu bir türlü çözememiştim. Her satıra transistor koyunca sorun düzelmişti.
Özel mesaj okumuyorum, lütfen göndermeyin.

JaVaKoVa

#5
Meftun Ve HexFet Rumuzlu Arkadaşlarım Bu bilgi Çok iyi Oldu teşekkür ederim. Peki Bu Ledlerin Düşük Olmaması İçin Ben Dot Matrixlerin Data Girşine Değilde Diğer Girişine Transistör 2n2905 Kullanmayı Düşündüm Bunun Sayesinde Ledlerin Parlaklığı düşse bilene transistörden parlaklağını yükseltebilirmiyim? 74hc595 Engetresinin Bozulmaması için Koruyucu Olarak Hangi Elemanı Ve neden O elemanı kullanmalıyım?????? Ete Bey Sizede Teşekkür ederim. Çok Aydınlattınız. Peki Size Şöyle Bir Soru Soruyum. 74Hc595 İçinde Bi hafızası Var gelen Bilgiyi Clock Palsi Gelene Kadar Tutuyor. Peki Bunun hafızası Kaç Karakterlik? 20 Üstde 20 Altda Olmaz Üzere Hemem Tek Bir Satır Hemde 2 Satır Şeklinde Kullanacağım  74hc595 İle Herkez 8 led 2 tane kullanırsanız 16 led sürebilirsiniz demiş ama Bir Örnek Devremde 1 Dot Matrixsi 2 adet 74hc595 ile Kontrol etmiş Bende 1 engetreye 1dotmatrix koyduğumda hem yazının başlama hızı hemde kayma hızı yavaşlıyor. bende hızlı bir kayma yapmasını istiyorum bunu 74hc595 i çok kullanarak yapabilirmiyim? Yoksa CCS C dilinde Komutların Bekleme Süresini Kısaltarakda Yapabilirmiyim?  Örnek Devremi Bende Biraz Değiştirerek Linkde Bula Bilirsiniz http://s3.dosya.tc/server3/gjJLbA/628-74hc5-led-matris-kayan-yazi-devresi.rar.html  Birde Bu Devreyi Örnek Devre Olarak Devam ettiriyim mi? Yoksa Başka Bir Örnek Devre Mi Seçiyim????? ŞİMDİDEN YARDIMLARINIZ İÇİN ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM.


BU BİR UYARIDIR:
BİR DAHA BOLD, BÜYÜK HARF, HATTA HATTA KIRMIZI RENKLİ YAZI YAZMAYINIZ
NOKTALAMA VE BİZİM VİRGÜL DİYE TABİR ETTİĞİMİZ İŞARETLERDEN KULLANINIZ
SON OLARAK SATIR BAŞI VE KELİMELER ARASINDA BOŞLUKLAR BIRAKINIZ.
AYNI BİZE İLKOKULDA ÖĞRETTİKLERİ GİBİ

Maxim

selimkoc

74HC595 yerine TPIC6B595 kullanılabilir. Çıkış akımları her bir çıkış için 150mA verebilmekte.

polleme

MAX7219'a da bakın derim. Dirençsiz direkt sürebiliyor ve parlaklık kontrolü de var.

xoom

#8
Alıntı yapılan: polleme - 11 Nisan 2013, 15:40:14
MAX7219'a da bakın derim. Dirençsiz direkt sürebiliyor ve parlaklık kontrolü de var.
Max7219' kullanımına örnek devre paylaşabilirmisiniz?
16 Display için seçim yaptırmak ve bilgi göndermek için kullanmayı düşünmüştüm zamanında.


memo333

Gömülü Linux Notları --> http://linuxedu.xyz/

sadogan

tpic6b595 aynı ama pin sayısı dizilimi farklı.