smps trafo sesi ve voltaj düşümü

Başlatan cann, 11 Nisan 2013, 09:41:41

trinity

PI expert devresindeki trafonun enduktans değerleri tutmayınca çıkış bozuluyor bazende entegre ısınıp yanıyor, ben trafoyu hazır sardırdım gene sorun çıkarttı

cann

trafoyu zaten çok özensiz sardım, vernik, yapıştırıcı kullanmadım; trafoyu bu tarz üretim yapan bir yere mi sardırdınız,yoksa bobinajcılara mı?

vernikleme nasıl yapılıyor? her kat tek tek mi?
yoksa bitirince komple daldırılıyor mu?

trinity

istanbulda istediğin smps trafoyu numune olarak saran ep-con, el-ko gibi şirketler var, ama top switch entegrelerin teminide, trafosunu tutturmakta zor. ben viper22- viper50 geçmeyi düşünüyorum.

z

İki nüve mükemmel öpüşüyormu? Flyback yapısında öpüşmemesi (menfi) ve arada mesafe olması lazım. Bu mesafenin de değişmemesi lazım.
Araya sert karton koyup iki nüveyi şimdilik dıştan ip ile sıkıca bağlayabilirsin. Tasarımın oturunca yapıştırırsın.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

gevv

abi  bu  öpüşme  olayı garip  bir çok flyback devre inceledim  hep  öpüşüyorlar  sadece  bir kaç yerli üretimde  öpüşmediklerini gördüm  araya  kağıt  sıkıştırmışlardı

sanırım  sarım tekniği, kullanılan malzeme ile ilgili  yabancılara bakıyorum  sarımlarda aralara  bakır şeritler koyup  primerin şasesine veriyorlar   çeşitli atraksiyonlar yapıyorlar  yerli üretimde  görmemiştim

birde bu mesafe olayı push pull tasarımda  zorunlu değil ? diye biliyorum doğrumudur ?
 

CLR

Gevv,

O bashettiğin feritlerde gap içeriyor ama feritin ortasında, aşağıdaki resimdeki gibi.


O bakır şeritler ise kaçak akıları giriş grounduna aktararak, trafoyu süren mosfete olan etkilerini azalmak içindir. Ayrıca CE testlerinde bu kaçak akılardan dolayı RF emission'da cihaz kalabilir bunu engellemek içinde kullanılır.


Knowledge and Experience are Power

HexfeT

#21
E kesitli çekirdeğin yan bacakları öpüşür ama orta bacaklar temas etmez. Trafo hesabı yapılırken çekirdeğin orta bacakları arasında bırakılması gereken boşluğu veren bir formül olması lazım. İstenilen primer endüktansına göre bu boşluk değişiyor. Gerekli primer endüktansı ve aşılmaması gereken kaçak endüktans değerleri tutturulamayacaksa bu işe hiç bulaşmamak lazım. Eğer bunları dikkate almadan tasarım yaptıysanız hatayı başka yerde aramaya gerek yok.

cann

bilgiler için teşekkürler
ben zaten trafoyu devre çalışyormu bi bakayım diye sardım. Devre çalıştığına göre ve verimin düşüklüğüde trafonun istenilen verimlikte olmadığını gösterdi. trafo uygun sarılırsa demek ki sistem tamam. bu 4. smps denemde, ancak yanmayan patlamayan bir çıkış veren smps yapabildim. trafo yu da bi şekilde çözerim inşallah. çinde ücretsiz sample trafo yapıyorlar, ama bir tane yaptırıp kaçmak da olmaz sanırım.

z

#23
Trafonun primer ve sekonderi arasına, en üst sargının üstüne, kısa devre yapmayacak şekilde, nüvenin dışına komple bakır folya sarıp bunu da şaselemek, anahtarlama frekansındaki yayılımı inanılmaz şekilde azaltıyor.

Ancak bu şekilde yaparsam smps yanında x10 gibi yüksek sayılabilecek kazançlı opamplı devrelere anahtarlama frekansındaki sinyal karışımını engelleyebiliyorum.

Gap olayı flyback yapıda şart çünkü, genellikle flyback topolojisinde "continuous conduction mode" kullanılır bu da primer akımında DC bir bileşen olacağı anlamına gelir. Bu DC akım nüveyi saturasyon sınırına yaklaştırır. Gap verildiğinde manyetik gerilim düşümünün nerede ise tamamı hava aralığında kalır ve nüve doymaz.

Eğer nüve orta bacaktan gaplı değil tüm bacaklar mükemmel öpüşen tipte ise, bacaklar arasına karton vs konarak hava aralığı verilecekse ancak bu gap verme işlemine özen gösterilmezse hava aralığındaki minicik değişimler sonucu primer endüktansı inanılmaz değişir ve hemen hemen endüktansı bu aralık belirler. Sargılardan akım akmaya başladığında nüveleri birbirine çeken kuvvet oluşur ve bu aralığı sıfırlamaya çalışır. Eğer aradaki aralık veren malzeme esnek ise smps den çekilen akımdaki değişim (modülasyon) nüveler arsındaki çekim kuvvetini de modüle eder ve akımdaki değişim nüveden ses olarak yayılır.

Ayırca E nin dış kollarına simetrik gap verilmezse kollardan birisinin doyma riski de olur.

Nüve gap mesafesinin çekilen akımla değişiyor olması endüktansı ve dolayısı ile primer akımını yük akımına bağlı olarak bir kere daha değiştirir ve smps çipinin kafası iyiden iyiye karışır.  Current mode tipi SMPS çipi akımdan da geribesleme aldığı için, pwmle durumu düzeltmeye çalışır ve sonuçta trafodan cayur cuyur sesler çıkar.

Bu nedenle gap mesafesini çok iyi ayarlayıp ardından nüveleri kemik gibi bir birine yapıştırmak gerekir.

Gap mesafesi için kullandığım yöntem 1/3 yöntemidir.

Tam yük akımında gap öyle ayarlanırki primer akımının tepe değerinin 1/3 ü trafonun DC bileşeni yapılır. Bunun için scopla primer akımı gözlenirken iki parmakla sımsıkı tuttuğum nüveler arsındaki mesafeyi ayarlayıp 1/3 oranını yakalayıp nüvelerin arasındaki gap malzemesinin ve nüveleri birbirine japonla yapıştırırım. Daha sonra akımı kesip 404 gibi çift karışımlı yapıştırıcılarla asıl dolguyu yaparım.

Flybackde işin en pis kısmı bu kısım.

Daha farklı bir yöntem varmı bilmiyorum.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

restore

peki hocam  yapıştırıcıyı  nüvenin öpüşen noktalarının dışına sürmek daha mantıklı olur değil mi ?
japon hızlı yapıştırıcılar zamanla catlayabiliyor.  epoksi de kullanmak istemiyorum sonra sökülür diye. siz ne kullanmamızı nasıl kullanmamızı önerirsiniz.

z

Tasarım kısmı malesef pis, nüveyi ayırmak istediğimde kırdığım da oluyor ama yapacak bir şey yok.

Nüveyi açmak istersem ocağın üstüne saç levha yerleştirip nüveyi de bu levhanın üstüne koyuyor ve ısıtıyorum. Karkas deforme olsada işe yarıyor ve nüveleri tutan yapıştırıcı kendisini bırakıyor.

Çift karışımlı yapıştırıcılar kullanmazsan japon zamanla atıyor.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

cann

ETD lerin her iki yandan tutturulan klempleri var ama fiyatı çok yüksek, kullanılırsa sanırım yapıştırmaya gerek kalmaz