Complementary PWM ve BLDC Motor İlişkisi?

Başlatan Tagli, 19 Nisan 2013, 12:46:44

Tagli

Microchip'in uygulama notlarında, PIC18F1330 ve benzeri PIC modellerinde bulunan Motor Control PWM modülünün üretebildiği "Complementary (Bütünleyici?) PWM"  özelliğinin, fırçasız DC motor sürmek için çok faydalı olduğundan falan bahsedilmiş. Fırçasız motor sürüşüyle ilgili baya kaynak okudum, ama bu bağıntı kafamda bir türlü canlanmadı.

Bu modlüllerde bulunan "output override" özelliği sayesinde dışarıdan mux bağlama derdinden kurtuluyoruz ama başka nasıl bir artısı olduğunu anlayamadım bir türlü. Araya ölü zaman koyma özelliği de çok mantıklı gelmedi çünkü zaten sürücünün üst ve alt katlarının aynı anda iletime geçmesi gerekiyor. Sadece komütasyon geçişi sırasında dikkatli olmak gerekiyor, o konuda da zaten modülün pek bir yardımı yok gibi.

Yani özetlersek, ben BLDC motor sürme işini birkaç "and" kapısı ve tek kanal PWM ile yapamaz mıyım? PIC18F1330'un Motor Control PWM modülünün anlam ve önemi nedir?

Bu arada, MOSFET sürücülerinin pek çoğununn terleyen ve terslemeyen çıkışlı versiyonları varken, birbirinin tersi senkronize iki PWM üretebilmek neden gerekli ki?
Gökçe Tağlıoğlu

skara1214

hocam katkısı zannımca mosfetlerin ikiside n kanal değilde birisi p birisi n kanal olduğu zaman faydası dokunuyor.(üstler p altlar n olduğu zaman)
Herkes ölür ama herkes gerçekten yaşamaz

Tagli

Ben zaten üst kanalları P yapmayı düşünüyorum. Ancak bulduğum (ve aldığım) MOSFET sürücü TC428 zaten iki girişten birini tersliyor. Yani demek istediğim, sürücülerde zaten tersleme seçeneği varken, PWM çıkışının ters olmasının mantığı nedir?

Ve BLDC uygulamasında PIC'in PWM modülünün sunduğu ölü zaman koyma özelliğinin bir faydasını göremedim. Bu konuda doğru mu düşünüyorum yoksa gözümden kaçan bir şey mi var?
Gökçe Tağlıoğlu

z

Ölü zamana ihtiyaç duyduğunda sürücülerini birbirinin tersi çıkış veren tipde seçmezsin. Her mosun ayrı sürücüsü olur.
Çipinde SPWM donanımı varsa yazılımla uğraşmazsın.
Sürücü katın illaki bridge modunda olacak diye şart yok. Heri iki mos aynı zamanda iletime geçsin istenebilir. (Değişken relüktanslı motor sürüşüne bak)
Mos sürücülerin lojik girişleri inverter içerebilir, üsttek içerebilir alttaki içermeyebilir her ikisi birden içerebilir.
İlla motor sürücü yapman gerekmez pushpull sürücü gerekebilir.

Bu gibi değişken durumlar için çiplerin esnek motor pwm modülü oluyor. Sen programla kendi güç katına uygun şekilde bu modülü yapılandırıyorsun.
Böylece harici bağlayacağın devre elemanları sayın azalıyor.

Anahtar kelime: Harici devre elemanlarını azaltmak.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com