devre kutulari

Başlatan toprak0258, 25 Nisan 2013, 21:21:13

toprak0258

merhabalar....
adi gecince merak ettim ve bende baktim...bu uc boyutlular cok hos seylere benziyorlar...acab sadece otocat ile calisiyorlar yoksa her aldiginda kendisiyle birlikte program cd leride satilmiyormu...fakat ben kaliplari farkli malzeme ve yontemler ile yapmanin daha ucuz ve kolay olacagini dusunuyorum...acaba bahsi gecen plastik hammadelerin erime sicakliklari cok yuksekmidir...birde onlar kg cinsindemi satiliyor....yada sefaf olup sonradan boyami katiliyor...
selamlar....
Bilgi paylaşıldıkca değer kazanır.

z

#16
Plastik malzeme ile ev ortamında kutu yapmayı unut.

Plastik denen malzeme, eridiğinde hacmi artan (genişleyen) bir malzemedir. Bu nedenle eritildiğinde sıkıştıtılmak zorunda.

Plastik hammedesi prinç yada biraz daha iri parçacıklar kadar. Bunu eritip yüksek basınçla kalıba dolduruyorsun.

Basınç ne kadar dersen;

Zamanında örnek vermişlerdi. Rakam aklımda yanlış kalmış olabilir ama önemli değil;

200 tane otomobili üst üste koyduğunda oluşan ağırlığı düşün.

Buna eş bir kuvvetle ermiş plastiği kalıba iteleyeceksin. Erimiş plastik kalıbın her yerine işleyecek ve sıkışacak.

Daha sonra da kalıbı soğutacaksın.

Bu işlem için gerekli kalıbın ne kadar büyük bir kuvvete maruz kalacağını sen hayal et. Zaten küçücük bir kutunun kalıbını 2-3 kişi ancak kaldırır. Kocaman çelik bir blok. Plastiği iten hidrolik yada vidalı sistemi hayal et. 200 otomobil ağırlığını hayal et.

Ev ortamında unut.

Polyester işini düşün. Bal kıvamındaki bu sıvıya sertleştirici hızlandırıcı kattığında hangi kalıba dökersen donduğunda o kalıbın şeklini alır.

Ancak sağa sola bulaşan polyesteri, eline bulaşmış bal kadar kolay temizleyemezsin. O yüzden pistir.

Fakat seni polyesterden başkası da iflah etmez.

Öte yandan polyesterin de kendine özgü zorlukları var.

Kutu çok parçalı ise mesela bir kutu bir de kapak varsa, donan polyester kutu ve kapakçık zaman içinde kimyasal reaksiyonu devam ettitir.

1 ay sonra bir bakarsın başlangıçta mükemmel öpüşen kapak ve kutu şimdi boyut değiştirmiş ve kapak kutunun içine düşüyor.

Gene de polyestere bak derim.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

toprak0258

#17
merhabalar...
polyester olayi hakinda ve yapimi konusunda biraz bilgi verebilirmisin ...bir sure sonra sorun cikarir diyorsun ya ne kadar sonra sorun cikariyo...bir kac gunmu yada bir kac aymi ...benim yapacagim kutuyu yapacagim ya vida ile kapatacagim yada kapatip silikonluyacagim ...yinede cok sorun olurmu...birde bahsi gecen plastik konusunda acaba bunu yapan basit ortam ve makinalar yokmu yada bulunmuyormu ...cok asiri zor ve pahali olmasa aklimda en cok gecen onlardir...cunku gecmiste konutlara bir devre yaptim kucucuk kutular icin tanesine 3 dolar odemistim hemde her daireye bir tane yaptim en az 2000 dolarim gitmisti ...simdi yine yaptigim devre icin 500 civarinda gerekiyor...diyorumki artik bu tip seyleride kendim yaparsam hem ekonomik hemde bilgi acisinda iyi olur...
selamlar....

Bilgi paylaşıldıkca değer kazanır.

z

#18
Kutuya ödeyeceğin paradan kaçma. Bunun parasını nasıl olsa karşı taraftan alacaksın.

Çaresi yok. Güzel kutuya para ödeyeceksin. Kendim yaparım dersen de yapamazsın. Plastik enjeksiyon başlı başına ayrı bir iş dalı.

Sen paşa paşa devrelerini tasarla piyasadan bulacağın iyi bir kutuya koy vs sat.

Yok ben kutu imal edeceğim diyorsan elektroniği bırak kalıpçılık ve enjeksiyon konularında çalışmaya başla.

Updated - Simple Silicone Rubber Molds (no parting line)

Bu videonun açıldığı sayfada polyesterle ilgili daha pek çok video var.

Fikir verecektir. Videodaki polyester değil reçine. Kullanımı benzer. Videoda mevcut parçanın silikondan kalıbını yapmayı ve daha sonra da bu kalıba döküm yapmayı anlatıyor.

Bir ara polyesterle işim olmuştu. Artan polyesteri hızlandırıcı ve sertleştiricisini de ilave edip cam kül tablasının içine boşalttım.
Ertesi gün polyesteri tablanın içinden çıkartmaya çalıştım beceremedim. Kül tablası da elden gitti. Bu kül tablasını bir iki hafta sonra gene elima aldım kenardan tornavida vs sokup donmuş polyesteri çıkartayım dedim ama olmadı.

Sonra unutup gittim takii bir iki ay sonra elime geçene kadar. Bir baktım polyester kül tablasının içinde alınmayı bekliyor. Kenarlardan 3mm kadar çekmiş.

Bu olaydan sonra polyestere güvenim kalmadı.

Polyester içine cam elyafı (bez gibi bir şey) ekleyerek dayanımı çekmeyi daha olumlu hale getirebiliyorsun. Günlük hayatta kullandığımız pek çok şey polyesterden yapılıyor. Fakat anlattığım gibi dökme usulu değil gene enjeksiyon yöntemi ile.

Fakat hâla boeinglerin karakutularının kutu aksamının cam elyaflı polyester ile üretildiğini discovery dizisinden izledim. Tekneler, su tankları, anadol otomobil, ford kamyon kaportası polyesterden yapılıyor(du).

Polyesteri kötülediğime de çok bakma sen.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

turkbey06

Yahuu arkadaşlar 3 boyutlu yazıcı felan hikaye...haaa prototipnmi var? numunemi görcen? bir yerlere sunummu hazırlıcaksınız? 3 boyutlu yazıcı tamammm..ama eğer tasarım yapıp piyasaya sürcekseniz..neden plastik döküm kalıp vs masraflara girceksinzki.
bence ve yıllarca kullandığım, www.aştinkaya.com.tr

alper06

Alıntı yapılan: turkbey06 - 27 Nisan 2013, 20:09:20
Yahuu arkadaşlar 3 boyutlu yazıcı felan hikaye...haaa prototipnmi var? numunemi görcen? bir yerlere sunummu hazırlıcaksınız? 3 boyutlu yazıcı tamammm..ama eğer tasarım yapıp piyasaya sürcekseniz..neden plastik döküm kalıp vs masraflara girceksinzki.
bence ve yıllarca kullandığım, www.aştinkaya.com.tr

www.altinkaya.com.tr olmasın

İnanın bu sitedeki herkes altınkayanın kataloğunu ezbere biliyordur :)

toprak0258

merhabalar....
verdiginiz adresler ve bilgiler icin tesekurler...fakat anyamadigim neden bu kutularin yapiminin basit bir yolu olmadigi...daha oncede ben kartlari serigrafi ile yapmaya basladigimda genelde arkadaslar karsi cikiyordu ve herkesin bildigi utu onerisinde israr ediyordu...ama ben suan kartlarimi oldukca yuksek kalite ile ve serigrafi yondemiyle maskeli ve kalayli olarak kendim istedigim kadar istedigim zaman ve cok ekonomik olarak yapiyorum...simdide kutularimi kendim yapmak istiyorum basta kolay olmayacagini belkide cok daha pahaliya gelecektir...ama zamanla hele birde bilgi ogrenme yonunude ise katarsak cok ucuza gelecektir ...ben hic bir seyin ogrenilmesinin imkansiz oldugunu dusunmuyorum...istersek birbirimizden cok sey ogrenebiliriz...
selamlar....
Bilgi paylaşıldıkca değer kazanır.

t2

#22
20 sene kadar önce amplifikatör üreten biryer görmüştüm. her şey burada yapılıyor demişti atelyede  sac kutu, pcb vs yapılıyordu. fakat bu adamın ürünleri sektörde bir numara idi. hem de pahalıydı .

kutularin yapiminin basit bir yolu varsa bu henüz icat edilmemiştir. belki sayenizde icat edilecek hepimiz evimizde ütüyle pcb yapar gibi kutu yapabileceğiz. ( evde olması şart.  çoğumuz evden çalışıyoruz iş yerine , atelyeye veya dama ihtiyaç olmasın.

Makine flop diyecek kutu düşecek. bu sayede yılda 10 tane kadar sattığımız her biri ayrı kutuya sahip ürünler varsa  bunlar için ucuza kutu yapabileceğiz. ürün 10 binTL  kutu 10 TL  baya bir maliyet  önemli . 5TL  ye kendi kutumuzu yapabilsek iyiolur.  bu sayede 10 ürün için 50 TL kar ederiz. tabi makineye kaç para verecez ayrı konu. belki de altın kaplamalı titanyum alaşımlı kutu yaparız buna değebilir.



tyildizak

Alıntı yapılan: turkbey06 - 27 Nisan 2013, 20:09:20
Yahuu arkadaşlar 3 boyutlu yazıcı felan hikaye...haaa prototipnmi var? numunemi görcen? bir yerlere sunummu hazırlıcaksınız? 3 boyutlu yazıcı tamammm..ama eğer tasarım yapıp piyasaya sürcekseniz..neden plastik döküm kalıp vs masraflara girceksinzki.


Aradığınız her tipte kutuyu hazır bulamanız mümkün değil. Özellikle yerleşim sıkıntısı varsa mutlaka özel ölçüler gerekir ve tam da bu ölçülerde hazır kutu genellikle yoktur.
Bazen de özgün bir kutu olsun, ürün daha albenili olsun, görünüm açısından muadillerinden farklı olsun istenir. Bu gibi istekleri karşılamak için de kalıp yaptırmak kaçınılmazdır.

toprak0258

merhabalar....
anlatmak istedigim tabiki bir anda ve cok kolay olacak bir sey degil ama kucuk bir dukanda bazi seylerin yapilabilecegini anlatmak istedim....mesala bir kucuk dolaptan bir serigrafi masasi...ev firininda maskeleme firini cam cercevesinde ipek kalibi gibi orjinali 10 binlerce dolar tutan serigrafi atolyesini 1000 dolar vermeden serigrafi islerimi rahatlikla yapabiliyorum....normal bir matkaba biraz farkli bir sehpa yaptirdim ve cnc hizinda olmasada ona yakin bir delme islemi yaptira biliyorum...bir tabelaciya binlerce dolar verecegime biraz cam boya ve bir elektronik devreyle guzel bir tabela yaptim....dusundumde sonuc almasamda ogrenmek icinde olsa bu kutu isini neden yapamayimki...insalah basaririz ve hepimizede faydasi olacagini dusunuyorum....
selamlar....
Bilgi paylaşıldıkca değer kazanır.

pisayisi

Piyasaya adetli bir ürünle çıkmak icapediyorsa önce kutuda karar kılıp devrenizi bu kutuya göre tasarlamanız en uygun çözüm olacaktır...
Murat

veliusta

Alıntı yapılan: z - 27 Nisan 2013, 16:39:15
Polyesteri kötülediğime de çok bakma sen.

  hocam elimde bunlardan kapağı ile birlikte 100 adet var. HDPE diye geçiyor.
Ben bunlar ile ne yapabilirim. Eritip tekrar plastik olurlar mı?

toprak0258

merhabalar....
polyester noktasinda soguk yaklastigim yok ...fakat hem kalitesinin durumu hemde zamanla acaba ne gibi olumsuzluk gosteriyor o konuda fazla bilgim yok...birde goruntulerde baktigim kadariyla genelde bir kac tane yapmak icin kulaniliyor....ben ise genelde satigim devrelerin sayisi 200 uzerinde oluyor o da sorun olabilir diye dusunuyorum....birde sertlik veya kirilganlik ve renk durumu hakinda fazla bilgi sayibi degilim...bundan dolayi acaba plastik daha avantajli olmazmi diye dusunuyorum....yinede her turlu verilecek bilginin olumlu olacagini dusunuyorum...
selamlar....
Bilgi paylaşıldıkca değer kazanır.

Analyzer

Selam,

Benim plastik üzerine işletmem var ve thermoform ürünler üretiyorum. Plastik üzerine ne kadar sorunuz varsa cevaplayabilirim. Öncelikle ev ortamında yapılmaz mı yapılabilir. Kollu enjeksiyon makinesinde günde 100 adet civarı 50-60 gr. kutu basılır. Ancak kalıp yine de gereklidir. En az 4140 dan işlenmesi ve yüzey pürüzlülüğünün düşürülmesi gerekir. Hammadde ABS veya antişok (hips) olabilir ve 25 kg lık ambalajlarda satılır ( Perakendesi 3000 dolar civarı olması lazım ABS in ). 50-100 gr. lık kalıbı, 4140 malzeme dahi olsa 5-6 bin liradan aşağı yapmazlar (Rezistansı, yolluğu vs.) Kollu enjeksiyon da ikinci eli en az 5-10 bin lira arasıdır. 10 bin liranız gitti bile. Yani bu iş serigrafi gibi değil, kıyas bile kabul etmez. Kaç kutu gerekiyor? 200 tane. Keyif sizin tabi..

Analyzer
Üşeniyorum, öyleyse yarın!

toprak0258

merhabalar...
verdiginiz bilgiler icin tesekurler....mesele sadce yapmak da degil elbete temel amacim odur...a da artik yada plastik mi olur veya polyestermi ona henuz karar vermis degilim...ama en buyuk amacim konu hakinda yeterli bilgiye sahip olmaktir...bunun icinde olsa vaktin varsa konu hakinda islem sirasi bahsi gecen makineler hakinda biraz bilgi verebilirseniz iyi olur....bu konuda yol yontem ve linkleri paylasabilirseniz iyi olur....
selamlar....
Bilgi paylaşıldıkca değer kazanır.