lcd termometre hakkında yardımlarınızı bekliyorum

Başlatan Silas, 30 Nisan 2013, 22:56:37

Silas

Merhabalar. İlk kez tek başıma proje yapacağımm. Fakülteden bir hocamıza PIC'le ilgili dökümanı olup olmadığı sorduğumda bana dökümanlarını ve istersem proje de verebileceğini söyledi. kabul ettim tabii ki. bu konuda ilk tecrübem diyebilirim. projem şu:

NTC ile -10 ve +80 derece arası sıcaklıkları 2x16 LCD'de gösteren devre tasarımı. NTC okumak için sabit akım kaynağı(1mA)(LM334) kullanılacak. internette araştırdığım devreler genellikle LM35 ile veya sıcaklığa bağlı gerilim üreten entegrelerle kurulmuş. hocanın benden istediği devre akıma bağlı olarak gerilim üretecek.

merak ettiklerim:
-ne tür bir PIC kullanmalıyım?
- LM334'ü devreye nasıl süreceğim? Datasheet'teki gibi yaparsam, hangi devreyi kullanmam gerekecek? "Ground Referred Fahrenheit Thermometer" devresini kullanmayı daha uygun gördüm çünkü C = ((F - 32) x 5) / 9 formülünden C değerini programda elde edebilirim.
- diğer bir merak konum; bu devrenin çıkışını direkt olarak PIC'e mi gireceğim?
- Vin>=3V demiş Fahrenheit devresinde. bunun için 7805 kullanmam uygun olur mu?(soğutucu ile birlikte) yoksa LM2576 mı kullanmalıyım?
- LCD'yi nasıl bağlayacağım? yani bacak bağlantıları nasıl olacak? daha önce hiç kullanmadım da. (bunu henüz araştırmadım. gene de yazıyorum.)
Şimdilik bu kadar. İlgilenirseniz teşekkür ederim. Umarım yeterince açık yazabilmişimdir.

Okan AKÇA

Silas

bi yol bari gösterseniz. kullanacağım NTC ve PIC nasıl olmalı?

arslan74

Sadece Lm334 veya LM35 ile sıcaklık okuyabilirsiniz. Ayrıca NTC gerek yok. Eğer NTC kullanacaksanız. O zaman LM334 gerek yok.
Mantık cok basit. NTC sıcaklık değiştikce iç direnci değişir. NTC bir direncle seri bağlarsan, sıcıkalıkla bireber direnc dğişeceği için üzerine düşen voltaj da değişecek, bu voltajı PIC ADC ile okuyub sonrada yorumlarsanız istediğiniz sıcaklığı bulacaksınız.

Silas

uta öncelikle ilgilendiğin için teşekkürler. bir kaç sorum daha var bunlarla da ilgilenirseniz harika olur. NTC'siz devrede LM334 direkt termometre devresi için kullanılabiliyor. bunu öğrendim. ama hoca benden NTC'yi sabit akım kaynağı ile besleyip orada sıcaklık farkından dolayı oluşan değişken gerilimi PIC'e atıp LCD'ye yazdırmamı istiyor. datasheet'te LM134 için sabit akım kaynağı olarak kullanılan bir devre göstermiş.

Şimdi; eğer LM134'nın çıkış ucunu NTC'ye girip ordan da OPAMP'lı yükseltece ordan çıkıp ADC'ye sonra da PIC16F877A'ya girip LCD'ye yazdırsam doğru bir devre kurmuş olur muyum? tabii PIC için 7805'li bir regülatör kullanacağım. bir diğer sorum, PIC16F877A'nın çalışma akımı nedir? sonuçta yükselteç kullanacağım. eğer fazla yükseltirsem PIC'e zarar verebilirim diye düşünüyorum. aklıma gelmişken nasıl bir yükselteç devresi kullanmalıyım? internette bir sürü devre çıktı hangisini kullancağımı bilemedim. :S

MrDarK

Yükselteç kullanmana gerek yok ; direk ntc'nin ucunu bir direnc ile pull down yap, NTC'nin ucuna taktığın direncin ucunuda pic'e tak ADC ölç 4mV'a kadar hassasiyet okuyabiliyorsun VDD,VSS şeklinde analog ayar yaparsan.

Buda eminim yeterli ıolacaktır.
Picproje Eğitim Gönüllüleri ~ MrDarK

sadogan

Alıntı yapılan: Silas - 04 Mayıs 2013, 11:22:38
uta öncelikle ilgilendiğin için teşekkürler. bir kaç sorum daha var bunlarla da ilgilenirseniz harika olur. NTC'siz devrede LM334 direkt termometre devresi için kullanılabiliyor. bunu öğrendim. ama hoca benden NTC'yi sabit akım kaynağı ile besleyip orada sıcaklık farkından dolayı oluşan değişken gerilimi PIC'e atıp LCD'ye yazdırmamı istiyor. datasheet'te LM134 için sabit akım kaynağı olarak kullanılan bir devre göstermiş.

Şimdi; eğer LM134'nın çıkış ucunu NTC'ye girip ordan da OPAMP'lı yükseltece ordan çıkıp ADC'ye sonra da PIC16F877A'ya girip LCD'ye yazdırsam doğru bir devre kurmuş olur muyum? tabii PIC için 7805'li bir regülatör kullanacağım. bir diğer sorum, PIC16F877A'nın çalışma akımı nedir? sonuçta yükselteç kullanacağım. eğer fazla yükseltirsem PIC'e zarar verebilirim diye düşünüyorum. aklıma gelmişken nasıl bir yükselteç devresi kullanmalıyım? internette bir sürü devre çıktı hangisini kullancağımı bilemedim. :S
Ölçme sıcaklığın hangi aralıkta
Hangi çözünürlükte ölçme yapacaksın.
Bunları belirlemeden bu sorular net cevap alman mümkün görünmüyor.
16F877A nin ADC modülü 10 bit.
0 ila 5 volt arasında (referansı 5 volt olduğunda) dc gerilim girebilirsin.
çözünürlükte 5000mv/1024 mv olur.
Ölçme yapacağın aralığı belirleyip ölçme çözünürlüğüne karar verip
ölçme aralığında gerilim farkı ve ofset gerilimine göre opamlı devre ihtiyacı varmı yokmu
ortaya çıkacaktır.