Voltaj regülatörü için yardım

Başlatan Maxim, 12 Mayıs 2013, 11:17:18

Maxim

şöyle bir tasarım yapmam gerekiyor

bir panel var, üzerinde max 15volt ile yanan 10 adet 2 wattlık ampüller var.

ben bu ampüllerin yerine led takmak istiyorum fakat araya seri direnç takamıyorum
o yüzden ana girişteki max 15volt beslemeyi 3.6 volta düşürerek ledlere vermem lazım.
her bir led 100ma çekiyor yani 10 tane led için 3.6 volt 1amperlik bir kaynağa ihtiyacım var.

Sıkıntı şu:
giriş 15volt -> çıkışı 3.6 volt bir regülatör yapmak kolay
hatta lm2675 gibi ayarlı devrelerde var çok güzel
girişe 6 volt-15 volt arası voltajı ver çıkışın hep 3.6 volt ne güzel.

fakat ana girişte voltajı ayarlayan reosta gibi birşey var
işte problem burada
benim bu reostayı kullanmam gerekiyor
reosta ampullere giden voltajı 0 ile 15 volt arasında değiştirmeye yarıyor
kısacası ampüllerin parlaklığını ayarlıyor

ledlerinde parlaklık ayarlı yapmalıyım
girişe koyacağım devrenin giriş voltajı 15 ile 0 volt arasında değişecek, dolayısı ile çıkışında 0 ile 3.6 volt arasında değişmesi lazım.
(gerçi led 2.5 volttan sonra yanmaya başlıyor)
Bu lm2576 gibi bir devre kullanırsam bu dediğimi yapamam diye düşündüm.

siz nasıl bir regülatör tavsiye edersiniz?
ayarlı lm317 devresi olurmu ? yada başka bir tavsiyeniz varmı ?

z

3...5v luk bir regülator yap. Tüm ledlere max ışıldama yaptıracak direnç bağla. Ledlerin tamamını tek birtransistörle sür.
Transistorun beyz direncini ayarlı 15v da bağla.

3...5 v regülatörü ayrıca besle. Birde bu regülatörün beslemesini 1..15 ayarlı kaynaktan al belki bu da iş görür
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

asma

Alıntı yapılan: Maxim - 12 Mayıs 2013, 11:17:18
şöyle bir tasarım yapmam gerekiyor

bir panel var, üzerinde max 15volt ile yanan 10 adet 2 wattlık ampüller var.

ben bu ampüllerin yerine led takmak istiyorum fakat araya seri direnç takamıyorum

Oto gösterge panellerinde bile lamba yerine led takarken seri direnç için yer oluyor, siz 2W lık lambayı iptal ettiğinizde neden seri direnç ekliyemiyorsunuz anlayamadım.
Çalıştığım yerde de 2W flamanlı 24V ampulleri gösterge panelinde kullanıyoruz, orjinalinde aynı duya takılan led ampuller geliyor. İçinde direnç ve köprü diyot var 4-5 smd led ile flamanlı ampulden küçükler. Sizin ampuller nasıldır, neye benzer?
Z in çözümünü yeni gördüm, sabit voltajınız varsa en basit yol olabilir.
Ama bu ampullerin hepsi aynı andamı yanıyor, yoksa bağımsız mı.
Bağımsız ise transistörü musluk gibi kullanamayız. (yük kollektör hattında)
Emiter çıkışı için kontrol voltajının yüksek olması sorun olur, gerilim bölme yöntemi de LED çalışma aralığı için sorun olur.
Bu yöntem 0-15V ile değişen bir pwm ile sağlanırsa belki daha iyi olur. Yani regülatör sonrası tek transistörün beyzi pwm ile sürülür, duty-cycle değişimi 0-15V ile ayarlanır.

Bir de ampul 130mA çekerken yerine takılan led nasıl 100mA çekiyor? Çok parlak olmazmı?  ???

Bahsettiğim iki tip led ampul var:
Biri bunun yerine:

Diğeri bunun yerine takılıyor:

Hazır satılıyor, belki size uygun modeller vardır piyasada.
Kolay gelsin.

Kabil ATICI

Aldığım kadarı ile 15V ayarlı kaynakla led(lamba) parlaklığını değiştirmek istiyorsun!

eğer ikinci bir besleme kaynağın ve yerin varsa varsa;
küçük bir işlemci ile reostadan gelen gerilimi ölç ve bunu işlemci+transistör ile  ledlerin parlığını değiştirecek şekilde ledlere uygula.
basit bir PWM uygulaması şeklinde...

Bu şekide ledler için gereken dirençleri devren üzerine de gömebilirsin!
ambar7

tekosis

hocam senin reostanın alt ve üst uçları sabit 15v olması lazım. bu gerilimi güç kaynağının besleme girişi olarak, reostanın orta ucunu da bir şekilde referans gerilimi olarak kullanabilirsen bir şeyler çıkabilir ortaya.
İlim ilim bilmektir, ilim kendin bilmektir, sen kendin bilmezsin, bu nice okumaktır.

F.T

hocam 15 voltu lm2576 ile 3.6 volt ayarla.3.6 voltu reosta uçlarına ver.
Hakk şerleri hayr eyler Zannetme ki gayr eyler Ârif anı seyreyler Mevlâ görelim neyler Neylerse güzel eyler.

ErsinErce

en basitinden voltaj skalasını değiştirmenize yarar üstteki 0-3,6 alttaki 2,5-3,6
ama akım değeriyle oynanması daha iyi olur, eğer direk çıkışa takılarak yapılacaksa onun içinde biraz fazla kafa yormak lazım

(şimdi farkettim zener + direnç değerini daha farklı ayarlamak lazım)

Maxim

slm
birkac hata yapmisim once onlari duzelteyim. Tekrar olcum yaptim.
eski ampuller 1.2w 14 voltta 90ma
ledler 0.5w 3.6 voltta 150ma max
8mm lik ledlerden

direnc ekleyecek yer yok o yuzden ledleri direk kendi voltajlariyla surmek istedim.
yoksa her bir lede 3wattlik direnc koymak lazim.

reostayi 3.6 volt cikis ucuna koyma fikri kafama yatti gibi.

asma

Alıntı yapılan: Maxim - 12 Mayıs 2013, 16:18:12
direnc ekleyecek yer yok o yuzden ledleri direk kendi voltajlariyla surmek istedim.
yoksa her bir lede 3wattlik direnc koymak lazim.
Siz bilirsiniz.
Kullanmanız gereken direnç 1W olabilir, ama voltajı sabit 9V yaparsanız reostayla 0-9v arası ayar yaptığınızda 3-9v arası ayar imkanınız olurdu. Direnç için ise 1/4W yetecekti.
Direnç ekleyecek yer yok derken 3W lık dirençten bahsediyorsunuz diye tekrar direnç ilavesinden bahsettim.
Kullanılan lamba ve duyundan hiç bahsetmediniz, ben 8mm mantar ledi eski bir el feneri lambasının yerine takmıştım, aynı duyu ve reflektörü kullanarak.  ;)

Soldaki ampulün gövdesinde devre , cam bölümü yerinde LED vardı. 1,5V pille yakabilmek için yapmıştım.
İşte devre:
https://320volt.com/wp-content/uploads/2008/02/dc-dc-pil-led-devresi.png
Imax:20mA olan bir led kullanmıştım, bobin troid nüveli olduğu halde sığmıştı.

Kolay gelsin.