inverter kaynak makinası

Başlatan restore, 15 Mayıs 2013, 10:31:46

restore

ir2113 ü ne ile sürüyorsunuz ?

Logan

barışyk, çıkış akımını veya giriş akımını kontrol etmezsen kaynak akımını nasıl sabit tutacaksın. Bülent Hoca'nın demek istediği şudur, cihaz boşta iken makine geri besleme almadığı için pwm'i full açar. Fakat bunun da bir sınırı olması gerekir. Max duty'nin fixlenmesinden kasıt budur. Ayrıca geri beslemeyi kaldırmayı asla düşünme demiş. Çok haklı. Zaten geri besleme olmadan çalıştıramazsın.
İmza.

restore

uc3845 zaten max yüzde 50 duty veriyor. 80-100 volt boşta gerilim oluyor ki bu ilkte  elektrodun ucunun yanması için gerekli . yüke bindiği an hızlı bir şekilde  duty i yüzde 5 e kadar kısabiliyor. trafoların  bu duruma uygun sarılması şart . yoksa igbtler güm  :D

Okan AKÇA

geri besleme ile cıkış gerilimini kontrol ederek  pwm oranını azaltıp arttırıyor bu sayede gerilimi sabit tutmuş oluyor

dhan000

Alıntı yapılan: restore - 21 Mayıs 2013, 09:19:38
trafoların  bu duruma uygun sarılması şart . yoksa igbtler güm  :D

siz tarfoyu nasıl sardınız biraz açarmısınız?

barışyk

#20
Alıntı yapılan: restore - 20 Mayıs 2013, 21:16:30
ir2113 ü ne ile sürüyorsunuz ?

pic ten pwm üreterek IR2113 lerin girişine bağladım oradan da MOS lara. pwm lerin duty cycle ı %50.

engerex

#21
Kaynak makinaları (MMA) çok pahalı değil. Inverter olanları kargo dahil 200-300 TL'den satılıyor. Eski tip olanlar daha da ucuz. Eğer işin ticari yanındaysanız TIG-MIG kaynak makinalarına yönelin. Bunlar TIG+MMA, MIG+MMA, TIG+MIG+MMA oluyor. Yani bir makina birden fazla kaynak çeşidini yapabiliyor. Piyasadaki bir çok TIG kaynak makinalarında pek ayar seçeneği yok. Sadece amper. :) Ayardan kastım 1 pot ile kaynaktan önce/sonra gazın verilme süresini 0-5000ms arasında ayarlayabilme, kaynak sırasında dalgalı amper değişimi, tetiğe tek tıklama gibi kaynak başlatma/bitirme, gibi tümü yazılımsal olan ayarlar. Bunlar yazılımsal olduğu için maliyeti yükseltmeyen şeyler ancak almaya kalktığınızda fiyatlar uçuyor.
Çok fonksiyonluya bir örnek:

restore

http://danyk.cz/svar_en.html   

bu sitedeki devreyi yaptım.

üzerind ebazı değişiklikler yapmam gerekti . özellikle trafo tarafında .

edindiğim nüveler teknik dökümanlarına ulaşamadım. satıcılar yeterli bilgi veremedi.

puls trafosunu  şöyle sardım.

cıkışları ilk kat 2 x 0.20 mm bakır kalınlıgı olan telden ( kapalama ile 0.25 olabilir.  )  27.5 sipir. üstüne aynı telden 2x0.20  30 sipir primer sardım. aynı yönde.
ee20 nüve ve karkasa. materyalini bilmiyordum. o yüzden kendim 3 amperlik saglam bi kare dalga üretec yaptım ve test ettim. 
testlerimde bircok nüve denedim.  daha önce forumda arkadaşların önerdiği gibi trafoyu sarımdan tutunda yapıştırmak bile etkiliyor bence . hatta karkastaki ufak boşluktan kazandıgı acı bile etkiliyor. 

güç trafosunda ee70 nüve  ve karkas kullandım. materyali yine bilmiyorum. 2 adet ee65 yada 55 nüveyi ardarda yapıştırıpta kullanabilirsiniz.mümkün oldugunca manyetik akı yolunu geniş tutmakta fayda var. ilk kat 0.50 lik bakır kalınlıgı olan telden 100 adet birleştirip litz yaptım . 6 sipir sardım.
ikinci kat primer 42x 0.50 lik telden 18.5 sipir sardım. nüveyi tahta ile mengeneleye aldım. yapıştırmak pek saglıklı olmadı. hatta karkasını dahi mukavvadan yapmanızı önerebilirim. yapabilirseniz  sarımları verniğe batırın kurusun. en üst katın verniğine  termostat montajlayın sargı ısısını dikkate almalısınız. 

çıkış şok bobinini  1mm kalınlıkta bakır lamadan  karkası kaplayacak kadar 33 mm oluyordu tam hatırlamıyorum 10 uh yi yakalayana kadar sarım yapım. 10-12 uh yetiyor. trafoyu hava boşluklu sarılması gerekli. ben  sarımlar sırasında bi bacagı kırılan nüvemi kullandım.  :D
en iyi degeri  sarımları tamamladıktan sonra  gdt nin ve güç trafosunun 50 khz e verecegi tepkilerin sonucunda  cıkış sinyalini izleyerek  yada hesaplayarak bulmaktır.

yukarıdaki teorilerin   hesaplarda ne kadar ugraşsamda keskinliği yakalayamadım. istedigim akıma ulaşmakta zorlandım. sinyali görsemde ya hesaplarda yanlış yapıyordum ya pcb de ki cogu zaman uzay montaj çalışıyordum. testlerimde 30 a yakın igbt harcadım.  ama etkisini gördüğüm her parça bir enstruman gibi ahenkle çalıştıgını görmek ne bileyim  hoş bi duygu.


barışyk

hocam elinize sağlık bayağı bi uğraşmışsınız maşallah:)

bu devreyi daha önce görmüştüm ama gözüm korkmuştu. bununla uğraşacak zaman da yoktu imkan da. oldukça karışık gözüküyo dediğiniz gibi özellikle de trafo kısımları

rree

#24
    Geçmişte bende kaynak makinası yapmayı düşündüm nüvesini aldım dört senedir elsürmedim. Bobin sarma  igbt leri sürme tecrübem olmadığından öyle kaldı. Kafama takılan bazı soruları tam cevap
bulamadım.
- Icbt leri niye tlp250  gibi optokuplor veya icbt driverler kullanılmamış?
- H köprüsü  veya yarım köprü (Full bridge veya half bridge ) ile trafo sürme yerine başka bir yöntem kullanılmış. Birisi U1+ anahtarlıyor  diğeri -U1 anahtarlıyor.

   Benim düşümcem H köprüsü  ve tlp250 kullanrak  yapmaktı.Linkte verilen şema en sağlıklı yöntemmidir?

Logan

engerex, piyasada 200-300 liraya satılan ürünlerin hiçbirisi standartlara uygun değil. Sanayi Bakanlığı bu konuda çok sıkı bir tutum sergiliyor. Umarım yakın zamana kadar testlerden geçmeyen bütün makineleri piyasadan kaldırırlar.
İmza.

sezgin05

Arşivlerimdeki inverter şemalarını upload ettim.Faydalı olabilir.
http://s3.dosya.tc/server6/Vlw0wo/kaynakmak.rar.html

cihan19

paylaşım için sağol arkadaşlar düzgün olarak yapıp çalışıtırabilen arkadaş varmı bu şemalardan teşekkürler.
design by elektronik cihan