Altın havya ucu

Başlatan z, 18 Mayıs 2013, 13:32:33

z

Mikroskop ile kart arasında lehim yapacak kadar mesafe bırakma şansımız varmı?

Mikroskop illaki karta dokunmak zorundamı?
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

malpaslan1979

Alıntı yapılan: z - 21 Mayıs 2013, 21:04:52
Mikroskop ile kart arasında lehim yapacak kadar mesafe bırakma şansımız varmı?

Mikroskop illaki karta dokunmak zorundamı?

Yapılabiliyormuş Bülent abi. Videonun sonunda örneği var, lehimleme yapıyorlar İkinci videodaki ürün birebir aynı zaten.

Deluxe USB Microscope

Using a Dino-Lite for Soldering Application Inspection & Repair

z

malpaslan1979

abi dealextreme sitesinde ayağı ile beraber aynı üründen var ( hoş videodaki kadar profesyonel değil ama iş görür diye düşünüyorum)

http://dx.com/p/s01-25-200x-usb-digital-microscope-magnifier-w-8-led-white-light-black-silver-189157

10mm~50mm 200X USB Digital Microscope Magnifier w/ 8-LED White Light-DX

CaFFeiNe

bymrz

Alıntı yapılan: berat23 - 20 Mayıs 2013, 17:26:19
gözünüzdeki rahatsızlık keratakonus mu acaba?

doğrudur hocam...

z

Bu aleti aldım. Tüm bileşenler metal ve görüntü kalitesi çok iyi. Yalnız cihazla birlikte gelen CDdeki kurulum dosyasında trojan çıktı. İnternetten programın trial versiyonunu indirdim.

Ancak görüntüde donmalar oluyor. Anladığım kadarıyla herhangi bir video capture programı iş görecek. Bu konuda donma yaşatmayacak program öneriniz varmı?

Klein

http://www.softpedia.com/get/Internet/WebCam/WebcamViewer.shtml

Ben bunu kullanıyorum. Webcam görüntüleme ve ekran görüntüsü yakalama dışında hiç bir özelliği olmayan basit bir program.
Yavaşlama , donma sorunu yok.

t2

Bende benzer ürün var. Donma sorununu gidermek için, video kalitesini düşük ayarlayın. sorun kalmıyor.
bilgisayar konfigürasyonu yetmediği için oluyor.

Erol YILMAZ

Alıntı yapılan: z - 28 Mayıs 2013, 11:45:34
(Resim gizlendi görmek için tıklayın.)

Bu aleti aldım. Tüm bileşenler metal ve görüntü kalitesi çok iyi. Yalnız cihazla birlikte gelen CDdeki kurulum dosyasında trojan çıktı. İnternetten programın trial versiyonunu indirdim.

Ancak görüntüde donmalar oluyor. Anladığım kadarıyla herhangi bir video capture programı iş görecek. Bu konuda donma yaşatmayacak program öneriniz varmı?

Hocam bunu nereden, kaça aldınız ?

z

Ebay'da "2MP USB Digital Pen Microscope Endoscope tool Camera with Aluminium alloy base" olarak bakabilirsin.

Açık artırmayla satılıyor. Artırmada daha ucuza alanlar da olmuş,  bana posta dahil yaklaşık 80$ a mal oldu.

Fiyatı yüksek olsa da, gövdesi ve gövdeyi sehpaya bağlayan kıskaçların plastik olduğu ucuz aletler  yerine diye bu cihazı (aluminyum) tercih ettim.

Kesinlikle öneririm. Yeterli havya mesafesi de var.

pisayisi

Ben bu usb osiloskopların ne kadar net ve büyük görüntü verseler de, çalıştığınız aktif alan ile gözlemlediğiniz düzlem birbirinden bambaşka eksenlerde oluşundan dolayı pratik olmadığını ve ledli ve objeye yakın duran kameranın rahat çalışmaya engel olduğunu düşünüyorum...
Murat

camby

metal kasa olması önemli tabi kamerayı yakma riski var çalışırken : )

Muhittin hocam sen ekrana bakarak mı çalışıyorsun ? Buna benzer bir cihaz ile ?

z

Mikroskop deneyimlerim

Daha önce monte edip çalıştırdığım son devremi mikroskopla incelediğimde bir bacağın pade temas etmediğini fakat bacağın havada lehim kaplı olduğunu tespit ettim. Bu, mikroskopun ne kadar önemli olduğunu gösterdi. Mercekle bu sorunu görememiştim.

Flux pahalı olduğu için flux yerine pasta kullanıyoum. Kartı vıcık vıcık pastalayıp malzemeleri lehimleyip ardından alkolle kartı yıkıyor bunun üstüne bir de kartı sıcak su ve deterjanla diş fırçası vs ile köpürte köpürte yıkıyor ve gerçekten de kartın pırıl pırıl olduğunu görüyordum.

Fakat mikroskopla baktığımda özellikle QFP tipi paketteki entegre bacaklarının arasında hala pasta bulaşıkları olduğunu gördüm. Mercekle bunlar da görülmüyordu.

En başta bahsettiğim lehimlenmemiş bacağı,  mikroskop ile kart arasında 3 cm den fazla mesafe olmasına rağmen bin bir güçlükle lehimledim.
Böylesine zorluk yaşayacağım hiç aklıma gelmezdi.

Mikroskop altında havya kullanmanın şöyle bir zorluğu var;

Mikroskopu x10 yada x20 gibi ayarladığınızda QFP de iki endegre bacağı ekranda 4..5 cm kadar irilikte oluyor. Ne güzel.

Fakat, havyayı parmaklarınızla 0.5 mm hareket ettirdiğinizde ekranda çok hızlı yer değiştiriyor. Çünkü havyanın ucu da 10x20 kere büyütülmüş oluyor.

Bu durumda mikroskop altında havya ile lehim yapabilmek için XY tablaya bağlı bir havya sistemi oluşturmak gerekiyor. Yani robotik bir sistem yapmak gerekiyor. Aksi takdirde parmaklarınızla havyayı hedefte tutturmak çok zor. Benzetme yapmak gerekirse;

Sniperın dürbününden çok uzaktaki hedefe bakarken nefes aldıkça namlu nasıl hedeften kaçıyorsa, mikroskop altında ta da elinizdeki minicik titreme QFP bacaklardan uzaklaşmaya neden oluyor. Neyseki yaptığınız kısa devrecikleri hemencecik farkediliyor ve biraz uğraşla düzeltiyorsunuz.

Bu olumsuzluğa rağmen USB mikroskopu çok fazla sevdim ve her elektronikçinin olmazsa olmaz diyebileceği cihaz listesinin bir parçası olacağına karar verdim.

Sineklerin kıllı bacaklarını, epromu, hatta optik mousun sensörünün içindeki 20x20 optik sensörü incelemek, çipin içine yazılmış yazıları okumak da ayrıca zevkli.

t2

peki hocam soğan zarındaki hücreyi görebilmek için ne kadar büyütmek gerek. Ben de 500x olduğu iddia edilen  üründen aldım. sehpası için 12 usd daha ödedim o ayrı gelecek. bununla soğanzarındaki hücre görülür mü? mikrop olarak, böcek olarak neleri görebiliriz. karıncaya doğru tuttum karınca koştu gitti yatişemedim.