Altın havya ucu

Başlatan z, 18 Mayıs 2013, 13:32:33

z

Aklıma takıldı. SMD malzemeleri lehimlemek için uc kısmı yüksek altın alaşımlı bakırdan yapılsa uç aşınması sorunu kökten çözülürmü?

Hiç bozulmayacaksa bir kaç yüz TL uca verilebilir.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

mustafacan

hocam altın bakır kadar yumuşak değilmi?
Aşınma sorununu teflonla çözmedilermi?
Atölyeden giderken hayvayı kasaya kitlemek istemem.
Keşfedilecek çok teknoloji var. Boş Vaktim Yok!

z

#2
Altın yumuşak bir metal fakat bakırla alaşımında oran değiştirilerek sertlik ayarlanabiliyor. Kuyumcu diliyle 22 ayar 21 ayar zaten buradan geliyor.

Altın oksitlenmeyen bir metal olduğu için havya ucunda işe yarayacağını düşünüyorum.

Ersa havya kullanıyorum ve ince ucun zamanla aşınıp kütükleşmesinden bıktım. Bugün ince bir bakır şeriti havyaya monte ederek sivri bir uç yaptım.

SMD direnç, kondansatör, diyod vs lehimledim ve inanılmaz fonksiyonel oldu. Bugün çok bacaklı bir çipi lehimleyeceğim. Eğer onu da sorunsuz ve temiz şekilde lehimlersem uç sorununu çözdüm diyebilirim.

Yaptığım havya ucunu ve havyaya monte şeklini fotolayıp yayınlarım.

Teflon uç fotosunu bekliyorum.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

z

Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

z

#4
SMD direnç, kapasitor, diyod, regülatör ne varsa çok güzel lehimledi. Fakat STM32F103 ün ebesini belledim. Lehim emme teliyle kısadevreleri kaldırayım derken çipin aynı sıradaki bacakları bir yöne hafifçe eğildi ve düzeltilmesi imkansız hal aldı.

Gözlerim çok kötü olmuş. 1 seneden beri LQFP türü çip lehimlemiyordum ve sanırım artık bu tip teknisyenlik işlerine elveda demenin vakti gelmiş. Gelecek sene durum daha da vahim olacak.

İlk kart çöpe gitti. 2. kartta hiç bir malzemeyi monte etmedim sadece LQFP çipin padlerini lehimledim ve daha sonra lehim emme teliyle kabarıklıkları aldım. Ardından  pcb de çipin konacağı yerin ortasına kırtasiyede satılan kağıt tutkallarından bir damla koyup çipi hizaladım.

Aşağıdakine benzer üstü düz cam olan ocağın üstüne PCByi koydum ve on-off anahtarını elimle sürekli on-off ederek kartın kavrulmasını engelledim ve çipin padlerindeki lehimi gözledim.



Çip çok kalite lehimlendi gibi görünüyor.

Fakat bu gözler beni çok korkutuyor ve yakında mesleğe elveda demek zorunda kalacağım gibi görünüyor.

Satın aldığım merceklerin sayısı vs bu kaçınılmaz sonun bir göstergesi gibi.

Ciddi şekilde yakın görme sorunu olup bu konuda konuşmak isteyenler varsa dinlemek istiyorum.

Bu saatten sonra elektroniğin yerine koyabileceğim hangi hoby olabilir ki? Karı kıza mı takılsam?
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

muhittin_kaplan

Sen Orta Yaş Krizine girmişsin.

z

@Kaplan, o krizi orta okul sıralarında atlattık bitti. Şu anki durum daha vahim.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

trgtylcnky

Hocam sizin göze lazer olmuyor mu?
Bir de şu var tabii, lazer deyince aklıma geldi, kendinize cnc lazer lehimleme makinası yapsanız hem eğlence olmuş olur hem de bu sorunu aşmış olursunuz.

Gökhan BEKEN

Hocam ince işlere gözler müsade etmiyorsa yazılıma ağırlık verebilirsiniz bence. Hatta kitap yazarsanız bizim için çok faydalı olur.
Özel mesaj okumuyorum, lütfen göndermeyin.

pisayisi

Hocam, yakını  göremediğiniz için qfp çipleri lehimlemede sıkıntı yaşadığınızı düşünmeyin ben çok iyi yakını görüyorum da ne oluyor. Kafadan lehim emme teli ile senaryoyu sonlandırcam mantığı ile işe başlayınca işin başarısı tesadüflere kalıyor, en güzeli krem lehim kaliteli flux ve fırınlama yöntemi. Dizgiden başka bir mesele kalmıyor, hoof havya uçları ile saniyede qfp kılıflara lehim atan artistik videolardaki  o başarıyı ben hiç yakalayamadım. Hatta bazan şu dip kılıf teknolojisi hiç ilerlemeseydi diyesim geliyor:)

Yakını görme meselesine gelirsek ben 3 numara miyopum gözlükleri çıkardığımda 30 santime kadar olan uzaklıkta mikroskopla bakıyormuş gibi net görebiliyorum . Gözlüksüz olarak smd bileşenleri lehimlemek senelerdir miyopi çekmenin bir ödülü gibi birşey olsa gerek bu yüzden lazer ameliyatı olmaya gerek duymadım yakını çok iyi görmek gibi bir avantajı kaybetmek istemiyorum ;D
Murat

t2

Ben lazer göz ameliyatı oldum. 40lı yaşlarda ortaya çıkan yakını görememe sorunu için fayda sağlamayacağını bildirdiler, sorunu artıracağına dair bir bilgi verilmedi.

trgtylcnky

Konuyu dağıtmak gibi olacak ama, bu devreleri de yazıcıdan çıkarmaya başlasak iyi olur. Hatta içinde bir sürü direnç, kondansatör, transistör olan çipi bilgisayardan düzenleyerek bağlantıları yapsak bence çok güzel olur. Var mı böyle bir şey? FPGA böyle bir şey mi?

muhittin_kaplan

Alıntı yapılan: meftun - 18 Mayıs 2013, 21:24:17
Hocam ince işlere gözler müsade etmiyorsa yazılıma ağırlık verebilirsiniz bence. Hatta kitap yazarsanız bizim için çok faydalı olur.
Meftun Siz Bilmezsiniz Gençsiniz, Yaş Biraz İlerleyince İnce İşlere Pek Müsade Olmuyor  :-X

çonçon

Aşağıda linkini verdiğim konu yeni bir yaklaşım, Tv programında Dr. Sinan beyi dinlemiştim, aynı dertten muzdarip biri olarak bu konuyu tetkik etmenizi öneririm.

http://www.uzmantv.com/konu/40-yas-sonrasi-yakin-gorme-kaybi-tedavisi-supracor-yontemi

restore

kitap olarak mesela elektrik- elektronik ve matematiği yorumlayabilirsiniz .