Ec ve Ph metre

Başlatan mustafa_09, 31 Mayıs 2013, 19:59:10

mustafa_09

Merhaba Ec metre suyun iletkenliğini ölçüyor bana yapılabilir gibi geliyor, Ph metrenin çalışmasını bilmiyorum, google daki kaynaklardan fazla bilgi edinemedim elin de farklı devre şeması olan varsa paylaşa bilirmi lütfen. (320volt taki devreyi biliyorum.)

Kabil ATICI

#1
http://www.electro-tech-online.com/content/426-ph-amplifier-micro.html
internette var...
Ph metrede asıl iş probda... Asit ve baz yapısına tepki verecek şekilde yerleştirilen 3 elektrotun ölçümüne dayanan bir sistem.  Elektrotlar tarafından mV mertebesinde üretilen gerilim ölçeklenerek 0 ile 14 aralığında bir ölçek sisteminde yerleştirilir.

Kalibrasyon önemli..
ambar7

Okan AKÇA

 daha once ugraşmıştım ancak devre şeması olarak cizmedim ph opamla yükselt okadar

mustafa_09

#3
Okul bitiyor bu yıl benim Topraksız tarım denemesi yapmayı düşünüyorum, sistem için otomasyon yapmayı düşünüyorum. Onun için araştırma yapıyorum. Maliyeti düşürmek için ph ve ec metre yi sisteme gübre eklemek için kullanacağım. Modifiye edeceğim anlayacağınız. hazır sistemler çok pahalı.
.
sayın ambar7 sistem yapılabilir basit bir tasarımı var prop olarak hazır, prop kullanmışlar galiba proplar 300tl civarı bakmıştım bir ara. Propların çalışma mantığı hakkında bilginiz varmı?

Kabil ATICI

Olay farklı metallerin baz ve asit içinde tepkimeye girmesi şeklinde çalışıyor.3 tane metal seçiliyor.  Bu seçim ikişerli olarak pil gibi çalışmasına dayanıyor. (şu an için tam olarak metalleri hatırlamıyorum-kimya dersi göreli uzun zaman oluyor)
örneğin bakır - çinko asite duyarlı malzemeler
Sonuçta ikişerli olarak elektrolite göre ürettiği gerilim üretiyor.


Yalnız hatırladığım kadarı ile bu probları arada bir kalibre etmek gerekiyor. Çünkü asit ve baze duyarlı metal içerdikleri için uzun süreli kullanımda malzeme kaybı olacağı ve aşınmadan dolayı bir miktar metalin bitkilerin sulama suyuna geçeceği göz önüne alınması gerekir.
Hatta ph metre problarının düzenli aralıklarla kalibre edilmesi gerekiyor...

Kullanmak istediğin sistem için tam olarak bilemiyorum. İletkenlik ölçen sisteminde asit veya baz a karşı duyarlı olmaması gerekiyor.
ambar7

mustafa_09

İletkenlik ölçerken suyun hareketsiz olması gerektiğini öğrendim hareketli suda değişik ölçümler alınabiliyormuş. Benim düşündüğüm sistem 2 veya 3 saatte bir bir kaba otomatik olarak bir miktar su almak ve ölçümleri yapmak.
Ben birazdaha araştırayım ingilizcem iyi olmadığı için biraz sıkıntı çekiyorum anlayabildiğim kadarda ingilizce de araştırma yapıyorum.
çalışacağım sistem ph 6-6,5  civarı. En çok zorlayacak olan otomatik kalibrasyon yaptırmak olacak gibi geliyor bana.
Fazla acelem yok zaten Babam destek olursa eylül gibi serayı kurmayı düşünüyorum. 500-600 metrekare düşünüyorum.
Anladığım kadarıyla proba biz enerji vermiyoruz akünün enerji ürettiği gibi propta küçük bir akım sağlıyor galiba.

mustafa_cmbz

#6
:P bi topraksız tarım meraklısı daha çıktı gibi...

ec kısmını nasıl yapıcaksın?  bak takılırsan kudret hocadan yardım iste :P

mustafa_09

Kudret beyin yazılarını okuyorum forumlardan. Ec ölçme o kadar sıkıntı yaratmayacak Birkaç op-amp ile çözülecek gibi duruyor. Kafamda şekillendirmeye çalışıyorum şimdilik. Ph metre ile ilgili sıkıntılar var.

Okan AKÇA

ph probu yaklasık 280 tl civarı aşşagıda yukarıda bulunabilir Ec metre icinde suyun hareketsiz olması söz konusu degil daha once tarım makinaları ürettik  en iyi verimi hazır aldıgımız ec ve ph metrelerden aldık  herbir transmititer yaklasık progları haric 500 tl üzerinde  ucuz yapmak bir çözüm degil   ucuz yaptıgınız zaman emin olun bir kac adetten fazla satamassınız. siz bunu köylülere satacaksınız

mustafa_09

Satma planım yok. Babam çiftçi çilek ve sebze yetiştiriyoruz. Ben elektrik öğretmenliği bitiriyorum bu yıl. Askere gidinceye kadar topraksız tarım denemesi yapmayı düşünüyorum. Kendimiz için kullanacağımız için Maliyeti düşürmeye çalışıyorum. Bu aletleri yapmasamda topraksız tarım yapabilirim, hazır taşınabilir ph ve ec metrede alacağım zaten. Sistemi otomatik yapmaya çalışıyorum.
.
Manuel kontrol ile otomatik kontrol arasında verim varkı var. Ph metreyi sisteme asit eklemek için kullanacağım, Ec metreyide sisteme su ekleme ve gübre eklemek için kullanacağım. Bu sistemi yaparsam hergün seraya uğramak zorunda kalmayacağım onun için uğraşıyorum.

Murat Mert

Alıntı yapılan: mustafa_09 - 01 Haziran 2013, 13:00:27
Satma planım yok. Babam çiftçi çilek ve sebze yetiştiriyoruz. Ben elektrik öğretmenliği bitiriyorum bu yıl. Askere gidinceye kadar topraksız tarım denemesi yapmayı düşünüyorum. Kendimiz için kullanacağımız için Maliyeti düşürmeye çalışıyorum. Bu aletleri yapmasamda topraksız tarım yapabilirim, hazır taşınabilir ph ve ec metrede alacağım zaten. Sistemi otomatik yapmaya çalışıyorum.
.
Manuel kontrol ile otomatik kontrol arasında verim varkı var. Ph metreyi sisteme asit eklemek için kullanacağım, Ec metreyide sisteme su ekleme ve gübre eklemek için kullanacağım. Bu sistemi yaparsam hergün seraya uğramak zorunda kalmayacağım onun için uğraşıyorum.

Bu kısımları satın alarak diğer kısımları (kontrol ekipmanları) kendiniz yaparak bu işi daha güvenli hale getirirsiniz. EC ve PH deneme yapmayla olacak şeyler değiller zarar edersiniz.
mert07

Okan AKÇA

oncelikle topraksız tarımmı yapacaksın yoksa cihazlarınımı üreteceksin cihazları  bence mert07 hocamın dedigi gibi hazır al para kazan ileride kendi sistemini kendin kur.

mustafa_09

Benim amacım topraksız tarım yapmak, Malzemeler uygun fiyatlı olsa gözüm kapalı alırım dediğim gibi 500-600 metrekare yer içinde çok para harcamak istemiyorum malum bende sermayede yok.
Eldeki ekipmanlarla en teknolojikolanını yapmak istiyorum. Büyük ihtimallede kpss kursunada yazılacağım eğer kontrol sistemi yapmazsam ikisi beraber yürümeyecek. Ph metrede değer göstermesine bile gerek yok pot ile filan set edip ayarladığım değerin üstüne çıkarsa belirli bir miktar asit ekleyecek. 0,1 ile 0,01 arası hassasiyette olsun yeter bana.

mustafa_09

En yaygın olarak kullanılan elektrotlar dış kısmı yalıtkan olan camdan veya plastikten yapılmıştır. Bu elektrotların içinde 2 adet elektrod bulunmaktadır. Bunlar internal elektrod ve referans elektroddur.

nternal ve referans elektrodları bir kablo ile ölçüm cihazına bağlanmıştır. Voltmetre bu iki elektrod arasındaki potansiyel farkı tam olarak ölçebilen yüksek rezistanslı bir cihazdır. Her iki elektrod gümüş klorür kaplıdır. Referans elektrodunun içinde doymuş KCL, internal elektrodunda ise 0.1M HCl bulunmaktadır. Probun sonunda, algılamanın olduğu yerde, iyon seçici cam ampul membran bulunmaktadır. Cam membran genellikle Na2O, SiO2 ve CaO karışımıdır.

Bir çözeltinin pH'sını ölçmek için probe koruma sıvısından çıkarılıp saf su solüsyonuna daldırılır ve ardından ölçülecek olan sulu test çözeltisine daldırılır. pH okuma sabitleninceye kadar yeteri kadar pH probu solüsyon içine daldırılır. Cam membranın dış yüzeyinde test çözeltisinin içindeki hidrojen iyonları, cam membran içindeki sodyum iyonları ile yer değiştirir. Membranın içine hidrjen iyonları alınırken bir potansiyel oluşur, fakata referans elektroddaki potansiyel sabit kalır. (Hidrojen iyonlar yarı geçirgen cam membran boyunda hareket etmez.) Böylelikle cam elektrodunun içinde her iki taraftaki hidrojen iyonları arasında bir fark oluşur. Voltmetre burada referans ve internal elektrod arasındaki farkı ölçmektedir. Buradaki hesaplama Nernst eşitliğinden thesaplanmıştır.

Prop sıkıntılı bir iş anladığım kadarıyla. Ve ömrü kısaymış

ahmet_zxc

aslında arkadş çok hassas bir yerde ölçüm yapmayacak.

normalde 330 ml kalibrasyon sıvısına 50 tl veriyoruz ancak bitirme ödevi için böyle bir şeye gerek yok.

ph metre yazarsanız 50 tl ye birçok cihazı yada probu bulabilirsiniz.

yada basit anlamda tarımla uğraşanlar bu cihazı kullanır.

http://www.enovatera.com/en/meter-various/1671-testeur-de-ph-metre-luxmetre-humidite-hygrometre-sol.html

türkiye de de bazı firmalar bu ürünü satıyor ararsanız bulabilirsiniz.