anfi gücü

Başlatan mucit, 27 Haziran 2013, 22:57:43

mucit

s.a ustalar ekteki  anfiyi yapak istiyorum ama bir iki sorum var acaba bu anfinin beslemesi nasıl olmalı ? 12 volt  5amper smps  yeterli olurmu acaba ?   

http://www.dosya.tc/server11/iBqJzz/proteus-ares-pcb.rar.html

Bertan

devre ile ilgili bilgileri aşağıdan bakabilirsin

https://320volt.com/tda7560-4x50-watt-kopru-oto-amfi-devresi/

besleme olarak 250-300 w yeterli olur

mucit

teşekkür ederim ilginiz için inceledim sayfayı  bu arada 250 300 wat dediğini 250 wat trafo mu ?  benim elimde 12 volt 5 amper smps  güç kaynağı o yetmez  o zaman ?   birde devredeki bu şaseli bölgeyi silsek olurmu ?

Bertan

evet trafo.sizin 12v 5a smps devreniz 12x5=60w gücünde anfiniz ise 200w gücünde en az 250-300w bir trafo yada smps almanız lazım.şaseli bölyeyi silebilirsiniz.onun amacı gürültüyü bir miktar azaltmak.

mucit

#4
hımmm  anladım çok teşekkür ederim .. :)   
birde son olarak  -  şaseli  bölmeyi kaldırınca  - uçlar boşta kaldı bunun bir zararı olurmu ?

mesaj birleştirme:: 27 Haziran 2013, 23:54:14

herhalde  bunların - uçlarını hep biryerde toplayıp onuda besleme olan yere bağlıyacaz doğrumu ? 

polleme

Yanılıyorsam üstatlarım düzeltsin ama anfi devrelerinde SMPS veya bunun gibi hassas regüleli devrelere ihtiyaç yok diye biliyorum. O yükü kaldırabilecek kadar büyük değerde kapasiteler (gerekirse paralel bağlanarak) ve küçük değerli filtre kondansatörleri yeterli oluyor. Bu şekilde dört diyot ve kapasitelerden oluşan devrelerle çalışan çok anfi gördüm.

Bertan

#6

mucit


asma

Alıntı yapılan: polleme - 28 Haziran 2013, 00:05:40
Yanılıyorsam üstatlarım düzeltsin ama anfi devrelerinde SMPS veya bunun gibi hassas regüleli devrelere ihtiyaç yok diye biliyorum. O yükü kaldırabilecek kadar büyük değerde kapasiteler (gerekirse paralel bağlanarak) ve küçük değerli filtre kondansatörleri yeterli oluyor. Bu şekilde dört diyot ve kapasitelerden oluşan devrelerle çalışan çok anfi gördüm.
Anfi devrelerinde regülatöre ihtiyaç olmadığı doğru.
Dört diyot, kapasite ve trafo en ucuz smps den daha ucuza gelir ama burada eldeki smps kullanılmak istenmiş.
Yani makul görünen bir çözüm.  ;)
İlk önce güç yeterli değil. Sonra voltaj yeterli değil.
Eğer 4 adet 4 ohm hoparlör bağlıyacaksanız 4X25W güç almayı düşünüyorsanız 12V değil 14V ile beslemelisiniz.
100W rms çıkış gücü elde edeceğiniz AB sınıfı anfiyi 150W tan fazla çıkışı olan bir smps ile besleyebilirsiniz.
Mesele mean well NES-150-15 gibi. (çıkışı 14,4V ayarlıyabilirsiniz)
Yada 250VA 2X12Vac trafo iki metal diyot ve 22000uF/25V kondansatör de çözüm olabilir.

Bir başka çözüm de daha güçlü (7-8A) 12V çıkışı olan atx güç kaynaklarıdır. Bu en ucuz ve nispeten iyi bir çözümdür.
Amaç ucuza eldeki malzemeyi kullanmak ise. 
Aslında atx güç kaynakları bu iş için kullanılacaksa ufak dokunuşlarla 13,6V veya 14,4V gibi değerlere çıkartılıp kullanılabilir.
Çünkü akü voltajıyla çalışması düşünülen bu entegrelerin 12V çalışma değerleri bile verilmiyor. Akü voltajının düşük kabul edildiği bir değer için veya voltajın karesiyle alakalı çıkış gücünün düşük görünmemesi için yer almıyor olabilir.
Entegrenin her bir çıkışı belirli şartlarda 50W verebilse bile hesapta 4X50W verebilir ama bunu gerçekleştirmek neredeyse imkansız.  :o  O ısıyı dışarı atamıyacaktır. 

Bu tip devrelerde voltaj önemli olduğu için (bazen üst sınır düşük olur) regülasyon yapma gereği duyulur. Çünkü devre akü voltajına uygundur ve akünün verebileceği voltaj aralığı sınırlıdır. Ne güçten ve ses kalitesinden ödün vermek istemezsiniz ne de aşırı ısıyla uğraşmak (devreyi yakmak) istemezsiniz. Çözüm sabit voltajdır, regüle etmek gerekince de hazır smps avantajlı görünüyor.

Kolay gelsin.
Not: aktif filtreyle 2 yollu stereo sistem yaparsanız 4 ohm da elinizdeki smps yetebilir. (2X20W çıkış gücü 2 tweeter 2 woofer  ile  toplam 4 çıkış kullanılır)

polleme

Güzel ve yerinde bir açıklama. Bu durumda regülenin hayati bir konu olmadığı, ancak entegreye verilecek maksimum voltaja yakın değerlerde bir besleme verileceği zaman o eşiğin asla geçilmemesi gerektiğini vurgulamış oluyoruz, ki bu zaten olmazsa olmaz. Ama maksimum besleme değerinin altında çalışıyorsak (örneğin 40V'a dayanan bir entegreye 24V veriyorsak) o zaman basit köprü-kondansatörlü besleme işimizi görecektir.