SMPS trafosu ölçme.

Başlatan Logan, 28 Haziran 2013, 15:28:20

Logan

Merhaba arkadaşlar.

Elimde 2 adet toroid çekirdeğe sarılı 15:3:3 spir inverter güç trafosu var. Bu trafolar devre üzerinde köprü tipi 30 khz anahtarlama frekansı ile sürülüyor. Fakat biri normal çalışırken, diğer trafo belli çıkış akım skalalarında (110A-130A arası)  doyuma gidiyor. Doyuma giden trafonun primer sargısını 17 spire çıkardığım zaman sorun düzeliyor. Öyle zannediyorum ki trafoların kaçak endüktanları ve kayıpları farklı. Bu trafoları makine üzerine monte etmeden test etmem gerekli ve elimde  bulunan LCR metre ile ölçüm yaptığımda bütün değerleri hemen hemen aynı çıkıyor. Esasen kesin sonuca ulaşmak için benim bu trafoları yük altında denemem gerekli diye düşünüyorum. Ancak yakın çevremde bu ölçümü yapabilecek bir firma veya kalibrasyon merkezi yok.

Acaba bu trafoları üretime girmeden önce nasıl test edebilirim?

İyi günler, iyi çalışmalar.
İmza.

z

Nasıl olsa imalatçısın. Makinelerden birisine özel bir kutu yap. Trafo bağlantılarını olabildiğince kısa yoldan makine dışına al. Test edeceğin trafoyu kolayca bağlamanın yolunu geliştir. Hatta gerekiyorsa makineye test yazılımı da yapabilirsin.

Yani kendi test düzeneğini oluştur. Gerçek çalışma şartlarında test etmiş olursun.

Muhtemelen sorun nüvededir ama genede denemek lazım. Çalışan trafonun karkası ile sorunlu trafonun karkasını yer değiştirince sorun da yer değişiyormu?


Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

Logan

Günaydın.

Üstad trafoların karkaslarını yer değiştirmedim. Aslında aklıma da gelmedi değil. Trafoların bakır ve nüve örneklerini kimyasal analiz laboratuarımıza gönderdim. Nüvelerde herhangi bir numara çıkmadı. Ancak bakır alaşımlarda çalışan trafo %99 bakır iken sorun çıkaran trafoda bu oran %95'lerde idi. Problemin kesin olarak nereden meydana geldiğini anlamak için sargıları söküp nüveleri değiştirmek lazım, haklısın. Ancak biraz zahmetli bir iş. Bir de diğer yandan trafoyu kablolar ile makinenin dışına alınca sorun tamamen halloluyor. Bu sebeple yük altında ölçüm yapmanın nasıl mümkün olacağını sordum.

Geçen hafta cuma günü aklıma trafoların DC rezistanslarını ölçmek geldi. 100V DC voltajı 10R / 500W bir direnç ile trafonun primer ucuna seri bağladım ve sargı üzerinde düşen voltajı ölçtüm. Çalışan trafolarda 85mV, sorunlu trafolarda ise 95 ve üstü değerler gördüm. Üretimden 10 adet trafo alıp hepsini ölçerek sağlam ve arızalı var saydıklarımı işaretleyerek makinelere takmaları için üretime verdim. Bugün sonuçlar gelecek. Eğer sağlam trafolar çalışır  arızalılar ise gerçekten sorun çıkarırsa bu yöntemi baz alarak bir test kiti yapabilirim.
İmza.

z

Sargı direnci bu kadar etkili olmaması lazım. Üstelik 15 tur yerine 17 tur sarınca sorun düzeliyor diyorsun.

Acaba iki parça nüve monte edilirken arada hizalama problemi vs mi oluşuyor. İki makineyi karşına alıp bazı şeyleri (kartlar da dahil) yer değiştire değiştire sorunun asıl kaynağını bulmak lazım.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

Logan

Problemin trafodan olduğunu anlamadan önce arızalı ve sağlam makineler üzerinde hemen hemen her şeyi değiştirdim, olmadı. En son trafo geldi aklıma değiştirdim düzeldi. Emin olmak için 10 adet arızalı ve 10 adet sağlam makinenin trafolarını değiştirttim. Çalışanlar bozuldu, bozuk olanlar düzeldi. Trafodan olduğuna emin olduk, üreticiye anlattık durumu çözüm bekliyoruz. Ancak elimizde bulunan trafoları kartlara takmadan denememiz ve kesin olarak arızalı ve sağlam şeklinde ayırmamız lazım.

Üretim, makinelere takması için verdiğim ölçülmüş trafoları taktı. Ancak sonuç beklediğim gibi çıkmadı. Arızalı olduğunu düşündüğüm trafolardan ikisi, sağlam olduğunu düşündüğüm trafolardan ise biri çalıştı. 3 adet çalışan trafo ile arızalı başka bir trafoyu tekrar söktürdüm. Aldım elime mikro ohm metre ile hepsini ölçtüm. Mikro ohm metre 20A akım basıp uçlardan takılan malzemenin omajını ölçüyor. Çalışan ve çalışmayan trafoların her ikisi de 7.5mohm direnç gösterdi. Buradan da bir şey çıkmadı. Şimdi son çare 1.5 - 2khz frekansta 20-30A civarında AC akım basıp üzerinden ölçüm yapmaya çalışacağım. Bakalım n'olacak.
İmza.

z

#5
Çalışan/çalışmayan tüm trafoları 15 tur yerine 17 tur sarmanın sakıncası varmı?

mesaj birleştirme:: 01 Temmuz 2013, 17:20:39

Şöyle bir şey denenebilir.

Makinede trafolar 20Khz de çalışıyor olsun.

Sağlam bir trafo ile arızalı trafo primerleri seri bağlanır.

Sekonderleri de ters seri bağlanır. Primerlere 20Khz 1kaç volt genlikte sinyal bas.

Trafolar tamamen eş ise sekonderlerde toplamda sıfır volt almam gerekir.

Bunu scopla kolayca gözleyebilir yada opamplı bir devre ile durumu değerlendirebilirsin.

Sağlam trafodan farklı davranan trafolar voltaj üretimine neden olur.

Bu temel fikri kullanıp sistem geliştirebilirsin.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

Logan

Merhaba arkadaşlar.

Bir önceki mesajlarımda bahsettiğim problemi henüz çözebilmiş değilim. Trafolar arasındaki farkı, birçok ölçüm metodu uygulamama rağmen çözemedim. Üretici firma da trafolarda bir sorun olduğunu kabul etti. Fakat kendisi de sorunun kaynağını bulamadı. Çalışan bir makineyi, trafoların sökülüp takılabilir olması için komple revize edip test aparatı haline getirdim. Çizdiğim bakır aparatları üretimden gelince deneyeceğim. Sonuç itibari ile arızanın kaynağını bulduk fakat trafoların neden böyle farklılık gösterdiğine dair bir ipucu elde edemedik.

İyi günler, iyi çalışmalar.
İmza.

Sdttn

Tasarımınız küçük malzeme hatalarını tolere edemiyordur.
Tasarımda değişiklik yapamaz mısınız?

memed52

Primer beslemesini bir miktar yukariya cekerek (Yükdeyken), test etme imkani varmi? .

İyi çalışmalar...

Logan

#9
Sdttn, tasarımı değiştirme şansımız yok. Binler kart basıldı, toplandı.

memed52, primerden yük çekerken yapılabilecek hemen hemen herşeyi (kabloları yukarı çekmek, dışarıdan dolaştırmak vs. vs.) yaptım. Ancak sonuç alamadım.
İmza.