Termometre kalibrasyon yontemleri

Başlatan Mucit23, 02 Temmuz 2013, 22:05:42

Mucit23

Arkadaslar merhaba.

Sıcaklık sensörü kalibrasyon yontemleri nelerdir?
Ozellikle LM35, ds18b20 gibi sensorleri kalibre etmekte kullanılacak yontemlerdeb bahsediyorum.

Kimileri sensörü buzlu suya koyup sıfırı görmek gerektigini söylüyorlar. Fakat bu yonteminde geçerliliğini sorgulamadan edemiyorum.

Ev ortamında uygulayabilecegim kalibrasyon yontemleri nelerdir. Sensörün hatasının sabit oldugunu varsayalım.

z

Kalibratorun yoksa buzlu su ve kaynar su'dan daha iyi yöntem yok gibi.

http://www.calibrator.com/
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

Kabil ATICI

LM35, pt100 gibi algılayıcılar için evet en iyi yöntem olarak buzlu su ve kaynayan su. Sıcaklığı kontrol edebileceğin başka bir ortamın varsa onu da kullanabilirsin.
ds1820 için ?? diyebilirim. Zaten sonuç dijital diye biliyorum...
ambar7

Mucit23

Amacım ofset degeri eklemek. Buzlu su iyi bir yontem fakat buzlu su her yukseklikte 0 derecemidir?

mdargut

Vücut ısısını kullanamazmıyız? Vücut ısısı ölçen termometrelerin hassas olması gerekir bence. Bunlardan biri referans alınabilir sanki.

kantirici

Alıntı yapılan: Mucit23 - 03 Temmuz 2013, 13:04:20
Amacım ofset degeri eklemek. Buzlu su iyi bir yontem fakat buzlu su her yukseklikte 0 derecemidir?

Suyun kaynama ve erime noktası basınça göre değişiklik gösterir.

Kabil ATICI

Bu noktada basınç olayını nasıl ölçersin bilemem, ama bildiğim kadar basınç sensörlerinin sıcaklık parametreside var. Bir paradoks.

Gerçi donma konusunda en azından yükseklikte fazla değişiklik olacağını düşünmüyorum.(bunu deneme şansım yok)
Kaynama noktasında kayma olacaktır. Düşen basınç suyun buharlaşmasını kolaylaştıracaktır.

ambar7

Analyzer

Selam,

Hassasiyetiniz LM35'in hassasiyeti olacağı için ortam basıncının 35-40 mbar lık bir farklılığı çok fazla hataya sebep olmayacaktır. Ancak hatayı çok fazla küçültmek isterseniz; deniz yüksekliğinde bir yer bulup, hem buzlu suda hem kaynar suda ölçüm yapmanızı tavsiye ederim.

Analyzer
Üşeniyorum, öyleyse yarın!

Mucit23

Arkadaşlar Teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için

Şuanda buzlu su yöntemini uygulayabilirim. Dediğim gibi amacım  sensörün yaptığı hataya göre ±1-2 derece ofset eklemek. Çünkü Genelde piyasada satılan ucuz oda termometrelerinden farklı ölçümler alıyorum. Ortalama arada 3-4 derece fark oluyor. Hangisine inanayım bilmiyorum ???

Buzlu suyu bir deniyeyim 1400 küsür metre yükseklikte bulunduğumu düşünürsek buzlu sunun -2 veya -3 derecelerde olması gerekir.