Mbed programlamada Linux mu ? Windows mu ?

Başlatan Kaanx, 03 Temmuz 2013, 02:39:21

Kaanx

Merhabalar tavsiyelernizi almak için bu konuyu actım
Ben yeni bir linux kullanıcısıyım aynı anda windowta mevcut bilgisayarımda bu zamana kadar calıstıgım mbed cihazlar hep windows üzerindeydi.Linuxa gectıgımde o kitleri linux üzerinde programlama sıkıntısı olucagını biliyordum fakat herseyin bir çözümü oldugu kesin ve var.
Kararsız kaldıgım konular;

1-)Linux üzerinde MCU ve CPU programlamak mı faydalı olur yoksa windows üzerinde mi .?
2-) Linux un her zaman gömülü sistemlere yakınlıgından ve open source olmasının büyük bir fırsat oldugu iddia edildi bunun MCU programlamalarda ne  gibi bir getirisi var?
3-) RTOS uygulamalarını linux üzerinde mi yoksa windows üzerinde mi daha rahat yaparız ?

Kullandıgım kitler: PIC , STM32 , Stellaris , MSP430 , Arduino , Beaglebone üzerinede çalısmayı dusunuyorum. Windwos u sadece bu kitleri programlamak için kullanmayı dusundum fakat lınux üzerinde bunları yapmazsam ne kaybederim bilemedim sizin önerileriniz nelerdir. ? 

MC_Skywalker

Mbed derleyicisi host sitemde çalışmakta.  kullanıcı web browser ile bağlanıp çalışmakta.  şu meşhur cloud mantığı.  Mac. Windows, Unix  türevlerinde kullanbilirsin.  Yerkit mbed i taktığında Flash bellek olarak görsün.

Kaanx

Flash hafızadan  programlamak bana ne gibi bir özellik tanıyor peki hocam  ? Yani siz burada işletim sistemi farketmez yaptıgınız iş önemli diyorsunuz. ? Sizce amerikayı yeniden keşfetmekte yarar var mı ?

everygelem

mbed www.mbed.org bu.
sizin mbed den kastınız embeded sanırım. Eğere amator olarak ilgileniyorsanız yada zaman sıkıntınız yoksa linux çok güzel bir oyun alanı olabiliyor. bazen bir ide yi blup derleyip kurmak bile günler sürebiliyor. Ama linuxte başarmanın keyfi windowstakinden daha fazla. pic için PIKDEV , arm için gcc ye bir kaç ilave yeterli olabiliyor(stm32f4 discovery kullanabiliyorum ben), ardunio yine açık kaynak ondada sorun yok.
zaten linuxte yapamazsan dönersin windowsta yaparsın :)

MC_Skywalker

Mbed kodu derledikten sonra .bin uzantılı dosya verir. bunu kitin flash bölümüne kayderesin  kiti resetleyince kendi programlar.


Keil vb. kullanıyorsan projeni download edip keil üzerinde kullanır derlersin.

Kaanx

Anladım hocam peki bin yada hex dosyalarını linux uzerınde mı olusturmak daha kolay yoksa wındows uzerınde mi hocam ? . ve dediğiniz o hex ve bin dosyalarından programı çözeblirmiyiz ?

MC_Skywalker

bin dosyası senin bilgisayarında oluşmuyor. Mbed sitesinde oluşuyor.  sen sadece mbed kitin flash hafızasına kaydediyorsun.

Kaanx

Hocam mesele Bu yapılan RTOS lar genelde linux için yapılmıs bu konuda ne dusunuyorsunuz ? Linux üzerinde derlemek dha basit sanki

muhendisbey

mbed'in en büyük avantajı kütüphane.

Avantaj1
Yani diyelim ki cihazınıza ethernet modülü bağlayacaksınız.
Daha önce böyle bir kütüphane hazırlamış olan arkadaş bu kodları mbed sitesine koyabiliyor. Böyle de çok hızlı bir bilgi alış veriş ortamı.
Avantaj 2
İnternet bağlantısı olan hemen hemen her bilgisayarda, bilgisayar özelliği olan telefonlarda program yazılabiliyor.
Avantaj 3
Bilgisayarım çöktü programım gitti derdi yok. İnternet üzerinde projeni arşivle. İstersen başkasının kullanımına aç istersen gösterme tercih senin.
Zulmü alkışlayamam, zalimi asla sevemem; Gelenin keyfi için geçmişe kalkıp sövemem.

MC_Skywalker

Şöyel birşey gördüm.  Harici USB bellek takılabilen bir tablete eleman mbed bağlamış.  tabletin borwser'ini kullanara kodunu yazıp, derledikten sonra kite atıyor. mbed ile ilgili tanıtım videolarından birinde görmüştüm.

iPad ile bende denemek istedim ama USB dönüştürücü aparat gerkli :( DX ten veya aliaxpesten ilk fırsatta almalı.

Kaanx

hocam cok geniş bir havuz bizlerle birlikte orada işte bunları yaparken ben bir muhendıs adayı olarak ileride windows uzerınde mı calısarak yeni bişiler uretebilirim yok lınux mu konu donup dolasıp buraya geldi nihayetinde :)
2. olarak mbed sitesi için en son acık kaynak oldugu yazılıyordu ben uzun zamandır girip bakmadım mbed hakkında bilgili olanlar türkçe bir kaynak yada burada forumda tartısma ve bilgilendirme ortamı kurulması söz konusu olabilir mi ?