0 to 600 A ölçüm ve Akım Trafosu

Başlatan Veli B., 19 Aralık 2004, 16:58:23

cozturk

Alıntı yapılan: "sezgin05"600A/5A   bir akım trafosunun primeri ile sekonderi arasında 120 kat spir farkı var demektir..
İdeal trafoda böyledir.  Biz sarım sayısı ile ilgilenmeyip üreticinin dediği 600A/5A kısmına itibar etsek daha iyi olur. Sonuçta bu oranı sağlayabilmek için sarımlar biraz daha fazla sarılmış olabilir.

aster

Aslında akım trafosuna şu gözle bakalım,
Alacağın trafo, (0.8x20mm gibi) silisli saç'ın üst üste dairesel olarak sarılmasıyla oluşuyor sonra bunun üstüne (tek sargı) bakır tel sarılıp toplanır, sekonder primer gibi bir kavram burada yoktur


şimdi bu anlatım biraz eksik ve hatalı oldu,
tamam bir nüve üstüne sarılı bir bobin var ama 1 bobin var, sonra biz ne yapıyoruz bu nüve içinden bir sargı daha geçiriyoruz değilmi (akımını ölçeceğimiz hattı (o da 1 sipir))
böyle olunca ne oldu bu bir primeri sekonderi olan trafo oldu
trafonun yapısı itibari ile menyetik akı meydana getirebilmesi için
reaktif güce ihtiyacı var, dolayısı ile güç faktörü işin içine girince
gerçek gücü (W) bulabilmemiz için W=V X I X Cosf yi kullanmamız gerekiyor
şimdi senin sormak istediğin konuya gelirsek primeri tek sargı olan bu trafonun indüklenmesi için bu tek sargıdan akım akması gerekiyor ki sekonderden bir gerilim alalım, buda o trafo için primerden 600 Amper akarsa sekonderde 5 Amperlik bir kaynak oluşuyor anlamına geliyor
öncede belirttim sekonder sargısı azaldıkça dönüşen akım miktarı yükselir çoğaldıkca dönüşen akım miktarı azalır

Veli B.

Üstat doğru anlamışım ama hesabı yanlış yapmışım.10 VA i 10KVA olarak hesaplayınca saçmalamışım.Hesaplarım Sezgin'in dediği.Primer derken benimde kastettiğim akım yüklemesini yaptığımız ana kablo idi sekonder ise toroide sardığımız.

Bir de Rms haricinde hızlı bir örnekleme yöntemi önerebilecek olan var mı? ADC için şu an kullandığım yöntem köprü ile doğrultup uygun bir kondansatörle dc bir seviye oluşturmak ama diyottan dolayı 0,6-0,7 gibi bir kayıp oluşuyor ki 5v referans için bile tabanda  %14 lük ölü bölge oluşuyor.Ciddi bir sorun.Aslında aklıma gelen bir yöntem var ama henüz deneyemedim.Köprü çıkışını ADC için verdiğim referans tabanına (Şaseye) göre bir diyotla ötelemek.LM35 te kullandığımız gibi. O bölgeyi belki yine ölçemeyeceğim ama en azından sapma azalacak diye düşünüyorum.

z

Katana, cozumlerden birisi asagida prensip semasi gorulen devre olabilir.

Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

z

Alıntı YapAnma Gücü 10 VA (Volt Amper) demiş.....
.....10VA lik bir trafoyu Watt'a çevirmek için
Watt= Volt X Amper X Cosf = 10VA X 0.9 = 9 Watt.
Cosf değeri 0.9 olarak yazdım, aslında bunun tam bir küsüratlı değeri var

Cos Fi = 0.9 degerine nasil ulastin?
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

aster

normalde o tür trafolara cosf yi 0.9 veriyorlar, gausuna ve klas sınıfına görede değişiyor sanıyorum, ama genele bakarsan trafosuna göre 0,65-0,9 gibi bir aralıkta dolaşıyor. Ben tahmini bir rakam verdim
bir de bir çevrim programında küsürlü bir değeri vardı sanırım sizde olacak o program, o değer motorlar için de verilmiş olabilir tam hatırlıyamadım. Yanlışım varsa düzeltin lütfen

Veli B.

Üstat şemayı bağdaştıramadım.Yarım dalga gibi çalışmayacak mı bu devre?
Devrenin çalışma mantığını biraz açıklayabilir misin?

salim ALTIN

Merhaba.
Aşağıdaki linklere bir bakın.
http://directindustry.com/soc/lem-4804.html

http://www.lem.com/
http://www.electronicsurplus.com/dictionary/cat2091.htm

lem modül hakkında hem fiyat bilgileri hemde ürün özellikleri var. Ayrıca madem akım okuyacaksın ve maliyet önemli o zaman keşif elektronikte sayaç yapmak için tasarlanmış hassas kalibreli akım dirençleri var. hem ucuzda. bir araştır derim. Aynı şelikde elektro da da sayaç için akım trafoları ve aynı akım dirençleri var. Fiyatları uygun sanırım. onlarla bir irtibata geçmende fayda var.

Bu arada ne yapmak istediğn konusu sır olarak kalmaya devam ediyor sanırım. :D
İnsanlar 3 guruba ayrılırlar. 1- Birşeyler yapıp üretmeye çalışan küçük bir gurup. 2- Birşeyler yapanları hayranlıkla ve takdirle izleyen büyük bir gurup. 3- Hiç birşeyden haberi olmadan yaşayan devasa yığınlar....

z

@Katana bu devre yarım dalga tepe tutucu, kapasiteye paralel  R, ani tepe yapmış bir alternansın, etkisinin zaman içinde yok olmasını sağlıyor.

En önemli özelliği ise diyod eşik değerinin tamamen yok edilmesi.

Yarım dalga olması sorunmu. Ama istersen tam dalga da yapılabilir.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

sezgin05

Katana bir öneride benden:Hassas bir örnekleme düşünüyorsan Pens Ampermetreledeki prensipideneyebilirsin.Pens Ampermetrelerde DC akım ölçerken kullanılan etkileşimli(alan yok etme yada arttırma) prensibini.Biraz uğraştırıcı olabilir ama istediğin hassasiyeti alırsın bence.Sabit değerdeki bir manyetik alanın içinde ölçülecek olan akımın oluşturduğu manyetik alanın etkileşimi prensibi.
Fakat arkadaşların dediği gibi eğer Cos değeri işin içinde olduğu sürece sonuç muallak olacaktır.Akım direnci bu yüzden daha mantıklı olur.Kolay gelsin

z

Alıntı YapPens Ampermetrelerde DC akım ölçerken kullanılan etkileşimli(alan yok etme yada arttırma) prensibini.

Bu nasıl bir şey açıklarmısın?
------------------------------------------

Bir transformatorun cos Fi si de ne demek oluyor?

10VA bence yanlış yorumlanıyor.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

Veli B.

@Bunalmış Üstat yarım dalganın sakıncası, dc seviye oluştururken aşrı oynamalar olacak.Bu ADC için iyi değil.Devreye gelince bu akşam proteusta simüle ederek inceleyeceğim.Takıldığım bir nokta olursa yine aktaracağım.
@Salim Üstat sır değil. Kompanzasyonlu bir regülatör diyebilirim.Bir nevi arge.Hem öğrenmeye hemde geliştirmeye çalışıyorum.Tabii ki değerli yardımlarınızla.250 KW gibi.
@Sezgin Üstat bahsettiğin yöntemi bilmiyorum ama araştıracağım.Açı olayına gelince muhakkak olacak.O yüzden trafo kullanmak istemiyorum.Reaktif ölçmek istiyorum ve açı önemli.Yine de bir kenarda bulunsun lazım olur diye bu konuyu inceleyeceğim.
Bu arada Hepinize çok teşekkür ediyorum.Eşsiz bilgiler paylaşılıyor.
Sevgi ve saygılarımla...

z

Elde edilen DC voltaj, gergin bir ip kadar düzgün olacak o konuda rahat ol.

Asıl mesele, peryoddan peryoda  anlık sıçramaların izlenememesi. Ama onun da çözümü var. Kapasiteyi sebekenin (akımın) sıfır noktalarında elektronik anahtarla resetleyebilirsin.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

salim ALTIN

merhaba.
Bugün honeywell türkiye den ziyarete geldiler. ürün tanıtımı filan. Honeywell in de lem modül gibi hall effect çalışan akım sensörleri var. Buğün ancak kataloğu verdiklerinde hatırladım. Hemen bu başlık aklıma geldi ve fiyat listelerini istedim. bana mail atacaklar.gelince burada sizinle paylaşacağım.
Fakat asıl ilginç olan fikir bu sensörlerin benzerlerini yapmak mümkün olabilir fikri. :idea:
Troid trafoyu lazer yada su jeti ile kesip araya hal effect transistör koyarak bu iş yapılabilir pekala. Tabi bu konu ile biraz alakadar olamak ve vakit ayırmak gerekli. Ne kadar kullanışlı olur onu bilemiyorum şimdiden.
İnsanlar 3 guruba ayrılırlar. 1- Birşeyler yapıp üretmeye çalışan küçük bir gurup. 2- Birşeyler yapanları hayranlıkla ve takdirle izleyen büyük bir gurup. 3- Hiç birşeyden haberi olmadan yaşayan devasa yığınlar....

sezgin05

Pens ampermetrlerde Akım çekilen iletkene temas etmeden AC ve DC akım ölçülebilir.AC ölçümde bildiğimiz Akım trafosu prensibinden faydalanılırken,DC akım ölçerken bu mümkün olmaz.Çünkü İndükleme olayının olması için değişken bir manyetik alan olmalıdır.DC akımın oluşturduğu alan sabit alan olduğu için farklı bir metoddan faydalanılır.Buna etkileşimli ölçme tekniği denir. Ölçü aleti referans bir manyetik alan oluşturur ve ölçülecek akımın oluşturduğu manyetik alan ile etkileşiminden (Pozitif yada Negatif yönde) çıkan sonuç göstergeye aktarılır.
Cos& değeri ise bobin olan her devrede olması kaçınılmazdır.Akım trafosuda neticede bir bobindir.Primeri 1 spir sekonderi 120 spir olan bir trafodur.
Sürç-ü Lisan ettiysem affola sayın ustalarım....