Li-İon pilin dolduğu nasıl anlaşılır?

Başlatan Bertan, 27 Temmuz 2013, 11:50:52

Bertan

Elimdeki li-ion piller için bir şarj aleti yapıyorum.Piller toplamda 14.4v 4400mah.Dirençlerle akımı sınırlayarak 15v 400ma şarj akımı uyguluyorum.Piller dolduğunda pic e bağlı rölenin çekmesini istiyorum.Pillerin dolduğunu nasıl anlarım?Şarj ederken pillerin voltajında yada çektiği akımda bir değişiklik olurmu ?

ete

Li-Ion pillerin şarjı dikkat isteyen bir iştir. İki safhası vardır.
Başlangıçta Akım sınırlı (en azından kapasitenin %70'i kadarı verilebilir) Voltaj serbest
Sonrasında ise AKım serbest Voltaj sınırlı (4.2V tu geçmemesi gerekir.) şekilde uygulanır.
Li pil hiç bir zaman sıfırlanmamalıdır. Voltaj seviyesi 2,8-2,9 V seviyesine düşünce pil boşalmış sayılmaktadır.
Bu aşamada pili şarj etmeye başladığınızda isterseniz 15v verin voltaj 4V 'u aşamaz. tabiiki pil bozuk değil ise.
Bu konumda pil 3,9-4,0V oluncaya kadar şarj edilir. Bu aşamadan sonra pile sabit 4,2V verilir akım serbest bırakılır.
Voltaj 4,2V ta ulaşınca da şarj kesilir. İŞlem kısaca böyledir.
Akım ve voltaj ile oynama imkanınız yok ise sabit 4,2V ve sabit bir akım değeri ile şarj edebilirsiniz.
Bu şekilde bir şarj işlemi yukarıda tarif edilenden daha uzun sürede tamamlanır. Pil 4,0V dan 4,2V ta neredeyse 3-5 satte ulaşabilir.
Bunun sebebi 4,2V luk beslemenin gerekli potansiyel farkını oluşturamamasıdır. Ancak emniyetli bir yöntemdir.
Hemen belirteyim. Li piller şarj esnasında verilen besleme voltajına çok hassastırlar. Voltaj 4,2V tu aşar ise pil hemen bozulur.
Bunu dikkate alın lütfen.
Piyasada bu işi yapan entegreler var. Onlardan birisi ile şarj yapmak emniyet ve pil ömrü açısından önemli bana görede gereklidir.
Şu anda yeni piyasaya çıkan Lap-Top bilgiyasarlarda yeni bir şarj mantığı kullanılmaktadır. Açıklaması da aynen şöyle Pillerinizi %80 oranında şarj ederseniz  biraz kapasiteden dolayı sıkıntı olabilir ama pil ömrünü %50 artırırsınız diyorlar. Buradan da şunu çıkartabiliriz. Pil şarj voltajı kesinlikle 4,2V tu aşmamalı mümkünse 4,10 veya 4,15V da şarj kesilmelidir. Pil kapasitesi önemli ise elbette 4,2V ta kadar şarj edilmelidir. Bu voltaja ulaşan pil en fazla 100 ma akım çekmeye başladığında şarj işlemi kesilmelidir.

Ete

Bilgi hazinedir paylaştıkça büyür.            http://etepic.com

Bertan

Alıntı yapılan: ete - 27 Temmuz 2013, 12:25:52
Li-Ion pillerin şarjı dikkat isteyen bir iştir. İki safhası vardır.
Başlangıçta Akım sınırlı (en azından kapasitenin %70'i kadarı verilebilir) Voltaj serbest
Sonrasında ise AKım serbest Voltaj sınırlı (4.2V tu geçmemesi gerekir.) şekilde uygulanır.
Li pil hiç bir zaman sıfırlanmamalıdır. Voltaj seviyesi 2,8-2,9 V seviyesine düşünce pil boşalmış sayılmaktadır.
Bu aşamada pili şarj etmeye başladığınızda isterseniz 15v verin voltaj 4V 'u aşamaz. tabiiki pil bozuk değil ise.
Bu konumda pil 3,9-4,0V oluncaya kadar şarj edilir. Bu aşamadan sonra pile sabit 4,2V verilir akım serbest bırakılır.
Voltaj 4,2V ta ulaşınca da şarj kesilir. İŞlem kısaca böyledir.
Akım ve voltaj ile oynama imkanınız yok ise sabit 4,2V ve sabit bir akım değeri ile şarj edebilirsiniz.
Bu şekilde bir şarj işlemi yukarıda tarif edilenden daha uzun sürede tamamlanır. Pil 4,0V dan 4,2V ta neredeyse 3-5 satte ulaşabilir.
Bunun sebebi 4,2V luk beslemenin gerekli potansiyel farkını oluşturamamasıdır. Ancak emniyetli bir yöntemdir.
Hemen belirteyim. Li piller şarj esnasında verilen besleme voltajına çok hassastırlar. Voltaj 4,2V tu aşar ise pil hemen bozulur.
Bunu dikkate alın lütfen.
Piyasada bu işi yapan entegreler var. Onlardan birisi ile şarj yapmak emniyet ve pil ömrü açısından önemli bana görede gereklidir.
Şu anda yeni piyasaya çıkan Lap-Top bilgiyasarlarda yeni bir şarj mantığı kullanılmaktadır. Açıklaması da aynen şöyle Pillerinizi %80 oranında şarj ederseniz  biraz kapasiteden dolayı sıkıntı olabilir ama pil ömrünü %50 artırırsınız diyorlar. Buradan da şunu çıkartabiliriz. Pil şarj voltajı kesinlikle 4,2V tu aşmamalı mümkünse 4,10 veya 4,15V da şarj kesilmelidir. Pil kapasitesi önemli ise elbette 4,2V ta kadar şarj edilmelidir. Bu voltaja ulaşan pil en fazla 100 ma akım çekmeye başladığında şarj işlemi kesilmelidir.

Ete

Öncelikle ilginiz için teşekkür ederim.

Piller en fazla 100ma çekmeye başladığında şarj işlemi kesilmelidir demişsiniz.Ben 44ohm sınırlama direnci üzerinden düşen voltajı opamp ile yükseltip , pic in adc si ile okutsam yapabilirmiyim?

ete

Akım ölçmek için 44 ohm büyük bir değerdir ve yeterli hassasiyeti alamazsınız diye düşünüyorum.
Bence akım yerine voltajı kontrol ederek deneyin derim. Pil voltajını sürekli ADC ile (yük altında iken) ölçün.
4.2 yi görürseniz  şarjı kesin.

Akım ölçmeyi yapayım diyorsanız pil besleme hattına seri 0,1 Ohmluk (2 watt) bir direnç bağlayarak üzerindeki düşmeyi formüle ederek akımı ölçmeyi deneyin.

Bütün bu işleri otomatik yapan ve pil dolduğunda şarjı kesen entegreler var. fiyatlarıda 2-3 Tl gibi bir şey neden bunlardan birisini denemiyorsunuz?
http://www.expkits.com/?s=urun_detay&urun=mcp73831t_charge_controller.htm

Ete
Bilgi hazinedir paylaştıkça büyür.            http://etepic.com