Haberler:

Forum kuralları güncellendi LÜTFEN  okuyunuz:  https://bit.ly/2IjR3ME

Ana Menü

rolenin cikis vermemesi

Başlatan selvi, 31 Temmuz 2013, 19:34:56

selvi

pir dedektor sensoru pic(16f628) islemcisiyle kontrol ediyorum.sensorun kontak ayaklari pic'in portb.4 pinine bagli.sensor algilama yaptiginda rb4 pini lojik sifira cekiliyor.genel olarak bu sekilde calisiyor. picin ra3 ine role bagli.yani sensor algilama yaptiginda ra3 e bagli role cekiyor.
     sorun bazen bu rolenin cekmemesi olarak ortaya cikiyor.yani sensor algilama yaptiginda ra3 e bagli role cekmiyor.devrenin enerjisini iptal edip tekrar bagladigimda bile yine ayni sorun devam ediyor.en son pic i tekrar derledigimde sorun ortadan kalkiyor.normal calisiyor.
ta ki sorun tekrar ortaya cikana kadar.sorun sureli olamayipta bazen olmasinin nedenleri ve bu sorunu nasil giderebilirim.
Yaşam anlamlandırıldıkça kutsaldır....

kralsam

Yanlış hatırlamıyorsam RA3 pinini bir direnç ile Pull up yapmanız gerekiyor. Sorun ondan kaynaklanıyor.

İyi çalışmalar.

selvi

ra4 pini cikis olarak kullanildiginda pull up yapilir.

kralsam

Alıntı yapılan: selvi - 31 Temmuz 2013, 20:24:29
ra4 pini cikis olarak kullanildiginda pull up yapilir.

Doğrudur. O yüzden yanlış hatırlamıyorsam demiştim. :) Role bağlantı şeklin nasıl?

selvi

rolenin baglanma seklini sormussunuz.zaten picin cikisina bc548 transistoru tetikleyerekle roleyi aktiflesiyor .kontak uclarindan birine (com) ucuna arti besleme veriyorum.no ucundan arti cikisi aliyorum.klasik baglanti bicimi.
  devre uzerinde kalici(muhurlu) kantak bir role daha var ayrica.bu roleni fonksiyonu farkli.devreye enerji verildiginde bu rolenin kontaklari surekli aktif taki enerji kesilene kadar.
  sensorun kontak uclarindan pice bir baglanti var.ama burda bir sorun gozukmuyor.sensor algilama yaptiginda pic buna cevap veriyor.ama sorunda surekli olmayan bazen ortaya cikan bahsedilen rolenin aktif olmamasi.pic tekrardan programlandiginda sorun oprtadan kalkiyor.ta ki yeniden sorun artaya cikana kadar.sorunun ne zaman ortaya cikacagi belli degil.tabi bu durum istikrasiz bir sonuc aciga cikartiyor.manyetik alandan kaynakli bir durum mu.onuda nasil tespit edebilirim.

ete

PORTA.3 pini normal input/output pinidir ve pullup vs yapmak gerekmez. BAzen röleyi çektirmiyor ise pin bozuktur yada donanımsal başka bir sorun vardır. Bunun başka izahı yok maalesef. Anlamak için aynı pine röle yerine bir led bağlayınız. İstediğiniz gibi çalışıyor ise sorun pin de değil röle den kaynaklanan bir parazit etkisidir. Genelde röle bobin uçlarında bir diyot bağlı olmalıdır. Ayrıca bobin uçlarına  100nf bağlayın.
Normalde açık olup emir geldiğinde kapanan kontak uçlarınada 100 nf bağlayıp yeniden deneme yapın.

Hangi dil ile çalışıyorsunuz bilmiyorum ama Sigorta ayarlarında en azından aşağıdaki iki ayarın verdiğim şekilde olmasına dikkat edin.

@ DEVICE Pic16F628A, BOD_OFF
@ DEVICE Pic16F628A, LVP_OFF

Ete

Bilgi hazinedir paylaştıkça büyür.            http://etepic.com

selvi

hocam sigorta ayarlari belirtiginiz sekilde.ters emk dan gelecek gerileme karsi diyot bagli ama kondansator baglamamistim.baglayip deneyecegim.
  fotomos roleler(GH212) normal rolelere gore daha kullanisli mi acaba.fotomos role de opto kuplor mantigina gore calistigi icin daha saglikli bir tercih olabilir mi.

ete

Bu tür röleyi hiç kullanmadım bir yorum yapamayacağım.
Sigorta ayarlarında BOD mutlaka OFF olmalı. Diğerleri o kadar önemli değil.

Ete
Bilgi hazinedir paylaştıkça büyür.            http://etepic.com

Analyzer

Selam,

Fotomos röleler elbette daha sağlıklı çalışır ancak maliyeti sizi kurtarıyor mu? Sorunu anlamak için fotomosla devre kurulup tekrar denenebilir. Rölenin çekmediği anda, o ayakta lojik sinyal mevcut mu? Sinyal mevcut, röle mi enerjilenmiyor? Röle tetikleme akımı nedir? Başka röle ile denediniz mi?

Analyzer
Üşeniyorum, öyleyse yarın!

CaFFeiNe

program atmadan düzelmediğine göre picin programı siliniyor/bozuluyor, RB4 pini aynı zamanda low voltage programming girişi yani konfigürasyon ayarlarından LVP yi kapatmanız lazım

selvi

Alıntı yapılan: ete - 01 Ağustos 2013, 08:17:49
Hangi dil ile çalışıyorsunuz bilmiyorum ama Sigorta ayarlarında en azından aşağıdaki iki ayarın verdiğim şekilde olmasına dikkat edin.

@ DEVICE Pic16F628A, BOD_OFF
@ DEVICE Pic16F628A, LVP_OFF

Ete

onceden sigorta ayarlarin ete hocanin dedigi gibi yapilmisti zaten.pic i tekrar programladigimda o sorun gideriliyordu.ama programin diger kisimlari calisiyordu.yani sensor algilama yaptiginda pic cevap veriyor sadece role cekmiyordu.
  bir kac kez daha denedim bahsettigim o sorunla karsilasmadim.zaten belirtmistim.sorun surekli yasanmiyor.ne zaman sorunun ortaya cikacagi belli degil.yani soyle bir durum ortaya cikmiyor.su su islemleri yaptigimda hep ayni sorunla karsilasiyorum gibi bir sey yok.
  zaten belirli islemlerden sonra ortaya cikan bir sey olsaydi buyuk ihtimalle daha erken tespit edip giderilebilirdi.ne yazik ki o firsati tanimiyor ortaya cikan sorun sekli...

safaka123

Alıntı yapılan: Analyzer - 01 Ağustos 2013, 09:58:50
Selam,

Fotomos röleler elbette daha sağlıklı çalışır ancak maliyeti sizi kurtarıyor mu? Sorunu anlamak için fotomosla devre kurulup tekrar denenebilir. Rölenin çekmediği anda, o ayakta lojik sinyal mevcut mu? Sinyal mevcut, röle mi enerjilenmiyor? Röle tetikleme akımı nedir? Başka röle ile denediniz mi?

Analyzer

bence de analyzer in dediği gibi öncelikle transistörün beyz kısmında hata olduğunda çıkış varmı diye kontrol edin. mantıksal devrelerde kaynaktan itibaren lojik seviyeler kontrol edilir. Birde tecrübemi aktarayım Röle beslemesi röle çalışma voltajına yakınsa anlık da olsa rölenin çekmemesine sebep olabilir. Yada beyz direncine göre transistör aktifte çalışıyorsa bu da rölenin zaman zaman çalışmamasına sebep olur. Transistörün kollektöründe iletimde olduğu an sıfır volt gibi görmeniz lazım o zaman switch gibi çalışır.
Bu genellemen doğrumudur bilemem ama her programladığımda düzeliyor diyorsun. eğer entegreyi her defasında programlamak için söküyorsan ve tekrar takıyorsan temas problemi ağırlıklıdır. hele ki titreşimli bir yerdeyse bu rastlan sal durum her an olabilir entegre soketini ve lehimlerini kontrol et derim.