Haberler:

Forum kuralları güncellendi LÜTFEN  okuyunuz:  https://bit.ly/2IjR3ME

Ana Menü

Cortex M3 Linux

Başlatan Farukc, 12 Ağustos 2013, 08:53:41

Farukc

Arkadaşlar internette bu konu ile ilgili bir kaç kaynak buldum. ;D(Linki alta attım.) Fakat çoğu LPC1788 ile yapmış. Ben 1768 ile yapmaya çalışıyorum.  :-\ Birkaç sorum var:

[] Sizce nasıl bir donanım kullanmalıyım?
[] Sdram  pinlerini nasıl girmeliyim?
[] Mutlaka harici ram kullanmalımıyım?
[] Amacım sadece terminal üzerinden işleri yürütmek. Grafik kullanmayacağım sizce uygunmu?
[] Bir devre yapmayı düşünüyorum. Sizce yapmak istediğim şey zormu?


http://www.youtube.com/watch?v=rqaHkpbcT5s#
http://www.youtube.com/watch?v=0CB6BDwXKkI#ws



http://www.linux-arm.org/LinuxKernel/LinuxM3

Saygılar  :)

engineer

#1
Üstteki Embedded Artists boardunda 32MB SDRAM kullanılmış, nasıl bağlandığını şematik dökümanından bulabilirsin, diğer ucLinux çalıştıran boardlardada en az 16MB SDRAM kullanıldığını gördüm. Emcraft ucLinux kernel kodları ve u-boot kodlarını açık kaynak olarak paylaşmış, github'da var ordan kodlarıda temin edebilirsin. Bende heveslendim biraz, vakit bulursam STM32F4 ile bi board tasarlarım inşallah.

Bu arada LPC1768 bildiğim kadarıyla SDRAM desteklemiyor, SRAM kullanmanız gerek.

Farukc

Anladım sizce bunun gibi bir sistemde nasıl bir ram nasıl mir mikrodenetleyici gerekir?

MC_Skywalker

#3
NXP nin LPCWare sitesini inceleyin.  ucLinux, FreeRTOS ve MicrumOS III için uygulama notları ve örnekler var.
M3 ve M4 chiplerinin hangileri olduğu sitede anlatılıyor.

http://www.lpcware.com/content/project/lpcopen-platform-nxp-lpc-microcontrollers

http://www.lpcware.com/category/project-categories/lpc175x6x

engineer

SDRAM 'ler hem çok daha ucuz hemde SRAM 'e göre daha avantajlı. Ancak SDRAM destelemeyen mcu için PSRAM seçilebilir, oda bir çeşit SDRAM. En hızlısı elbette DDR RAM ancak bunu destekleyen mcu sınırlı, ayrıca frekans arttığından dolayı pcb tasarımıda önemli ve genelde bga kılıfta olduğundan çok katlı pcb tasarlanmalı. Minimum özelliklerde derlenmiş ucLinux için gerekli ram alanının 4mb olduğunu söylüyorlar, ideali ise 16mb ve fazlası. Ancak ne kadar ram olursa o kadar iyi olacaktır, initramfs 'yide ona göre büyük tutabilirsiniz.

MCU 'nun dahili flash rom'u ve sram'ide önemli elbette. u-boot ve kernel dahili flash rom'a yüklenip çalıştırılırsa daha fazla performans elde edilecektir. Bootloader yüklenirken ne kadar sram'e ihtiyaç duyar bilmiyorum ancak STM32 kullanılarak yapılan bir board'u düşünürsek 256kB ram yeterli sanırım. Çekirdek sdcard'a yüklenilerek oradan da boot edilebilir ancak bootloader ona göre düzenlenmeli. Kernel için dahili flash rom kullanılacaksa elbette oda yüksek olmalı. Örneğin emcraft'ın stm32 için derlediği çekirdek boyutu 2MB, dolayısıyla ya 2MB hafızalı stm32 serisi mcu kullandılar yada harici rom'dan boot ettiler. 600ms hızdan bahsettiklerine göre dahili flash rom'u kullanmış olsa gerek.

Birde bu işi öğrenmenin ve uygulamanın tek yolu bir mcu ve sistem için port edilmiş kernel ve bootloaderı kullanmak. Emcraft her ikisinide farklı birkaç mcu ve sistem için paylaşmış, burdan başlamak gerek. Tabi tüm bunlar ucLinux için geçerli, gerçek linux çekirdeği için diğer arm a serisi işlemcileri kullanmalı. O konuda ucLinux'tan çok daha fazla kaynak mevcut (beaglebone, raspberry, pandaboard yada s3c boardları gibi..) ancak kendim oturup bir pcb tasarlıyayım demekte o derece zor.

Sonuç olarak fiyat/performans değerlendirmek gerekirse ARM Cortex-A serisi işlemci ile Linux çekirdeği kullanan kitler, Cortex-M serisi mcu ve ucLinux'a göre hem daha ucuz hemde kat kat daha hızlı. Ancak bu bir tercih meselesi tabiki, cortex-m'e gönül verip kendim yapayım demek ve başarmak çok daha eğitici ve güzel olacaktır.

yldzelektronik

Lpc1788 sanırım st nin stm32f200xx lerine tekabül ediyor.Doğru mu?
Kişinin başına gelen hayır Allah'tandır. Kişinin başına gelen şer nefsindendir. Nefislerimizle kendimize zulüm ediyoruz.