PCB tasarımı için püf noktalar,tavsiyeler

Başlatan musti463, 06 Eylül 2013, 16:02:24

salihonur

Alıntı yapılan: Tanrın Oğlu - 10 Eylül 2013, 09:21:57
şuan tahmin edebiliyorum ki, trace kalınlıkları, uygun via boyları-delikleri, routing, polygonlama vs birçok konuda uygulama eksikliğine sahipsin. ekranda yaptın sanarsın. pcb basılıp eline gelir. çok yakın olmuşlar dersin.

Yazınızın tamamı iyi niyetli, çok güzel, açıklayıcı bir yorum olmuş. Ben de şunu ilave etmek isterim.

X memlekette çok iyi bir tasarımcı olsan da Türkiye'de çalışacağın çevre ile deneyim yoksa yine uğraşırsın. Türkiye'de kolay kolay yollar ve via'da 0,2mm altına inen firma bulamazsın. Hele ki prototip bastırıyorsan 0,2mm'yi hiç göremezsin. Yapan firma mutlaka vardır ama birkaç tane alayım dersen çok pahalıya gelir.

Bu nedenle tasarım yaparken de bir taraftan PCB firmalarından da bilgi alman gerekecektir.

Başlamak yolun yarısıdır.

Bir de EMC testi konusuna da fazla takılma. "A geçemedin, kaldın." diye bir durum söz konusu değil. Teste alırlar, düzeltmen için zaman geri dönüş yaparlar. ISO testi de böyle, arabaya yaptırdığın muayene de.

mechanil

#16
Alıntı yapılan: camby - 06 Eylül 2013, 23:19:46
Genel olarak PCB tasarım notlarında şu görsel görünür :

(Resim gizlendi görmek için tıklayın.)



Fakat şu görsel daha açıklayıcı :

(Resim gizlendi görmek için tıklayın.)


Keskin dönüldüğünde içte kalan kısımda köşeye en yakın bölgede akı yoğunluğu maksimum oluyor. Bu da bobin etkisini arttırıyor.

1W/2W şeklinde 45 derece dönerseniz bu etki biraz daha azalıyor

Yuvarlak dönerseniz minimum'a iniyor

Fakat hiç bir zaman 0'a inmiyor.

Eğer yolun L empedansının artmasını istemiyorsanız , dönüşlere dikkat edersiniz.

Fakat önce neden bu etki minimum'a indirilmek isteniyor onu cevaplamak lazım.


Aslında arkadaşlarında dediği gibi sorun çıktıkça çözümler aranıyor/bulunuyor , ( kabaca ) sorun yoksa hızlıca devam etmeye bakın.


DC akım kullanırken de dönüşlerde bunlara dikkat etmek önemli midir? İndüktans DC akım için sorun teşkil etmez derlerdi bize :)

-Hasan-

Akımın verilmesi ve kesilmesi anında endüktans etkisi olur. Sinyal nasıl olursa olsun, di/dt 0 ' dan farklı olduğu sürece endüktif reaktans meydana gelir. Yani akım değişim halinde olduğu sürece.

mechanil

anladım teşekkürler :) aslında bu akım değişimi DC de istenmeyen bir durum ama bundan kaçınmak için eğri dönüşler kullabiliriz