60 Adet paralel bağlı Hangi transistör ile sürmeli

Başlatan Elektrik2012, 13 Eylül 2013, 16:00:41

Elektrik2012

Merhaba bi arkadaşım için kalpli led bir şey yapıcam ortasında a harfi var A harfinde 60 led var ben 60 ledi paralel bağladım bunu hangi transistör ile sürebilirim.Yani yangi transistör ile anahtarlamalıyım?Trainsistör olmazsa Röle sürebilirm.Ama röle biraz büyük olur ve röle enerji geldigind eçıt çıt ses çıkcak hoş olmaz. o yüzden direk transistör ile anahtarlayabilirmiyim.Kalbin dışındaki ledleri 3 seri bağladım Şimdiden Çok teşekkürler

Kabil ATICI

ambar7

Elektrik2012

Çok teşekkür ederim :)peki 60 tane paralel led kaç volt çalışır 12v çalışır mı :D

Kabil ATICI

LED'lere seri direnç bağlarsan evet.
12V kullanacaksan birkaç LED'i seri bağlayabilirsin. Bu şekilde daha az akım çeker.
ambar7

HexfeT

60 Ledi paralel bağlayarak hata yapmışsınız. Şimdi o ledleri sürmek için led iletim voltajında 1,2 Amper civarında bir kaynak gerekecek ve bu dirençle falan olacak iş değil. Ayrıca böyle bir kaynak sağlasanız bile ledler muhtemelen eşit parlaklıkta yanmayacaktır.

Öncelikle beslemeyi düşündüğünüz voltajı ve led sürme akımını belirleyip ona göre ledleri seri gruplar halinde düzenlemelisiniz.

safaka123

Ledler yaklaşık 3V ile sürülür. 0,020 mA akım çeker. şayet 12V ile sürecekseniz 3 led seri bağlayıp bunu 150R direnç ile seri bağlayıp 1 bağ yapabilirsiniz. bunun gibi 19 bağ daha yaparsınız. toplam 20 bağ oluşur bu da 20*0,02= 0,4A yapar bunun için 1A lik herhangi bir transistör olabilir. 60 led paralel bağlayıp tek direnç ve tek transistörle sürerseniz ledler bozulmaya başladığında akımlar diğer ledlere düşer buda diğer ledlerin bozulmalarına yada devre de başka problemlere sebep olabilir. Hem de akım fazla olduğundan ısınma olacak bunun yanısıra adaptör boyutu daha büyük olabilir. 60*0,02A= 1,2 A çekecektir ki bunun da üstünde bir adaptör seçmen gerekir. Bence zor değilse 1 yolu seçersen daha uygun olabilir. 
Adaptörün 12V olacağı varsayıldı.

Kolay gelsin.

Elektrik2012

Anladım çok teşekkürler bilgileriniz için.Dediklerinizi araştırıcam A harfi ortada oldugu için pcp seri bağlamam sorun oluyor :) PAralel bağlamak kolaydı :) Pcp ona göre çizdim yeniden değiştiricem :)

Buda pcp https://www.dropbox.com/s/ddt9tv3iclh0sih/AY%C5%9EEG%C3%9CL.LYT

MC_Skywalker

Kullanacağın Led in rengine göre direnç hesaplayacaksın  R= 12-(3x2)/0,02 R=300 Piyasada 330ohm diren buluabilirsin onu kullanacaksın

Elektrik2012

Anladım deniycem böyle ama Pcp yaparken a harfi ortada oldugu için fazla yer kalmadı :) İlgilendiginiz için Çok teşekkürler Benim sorunum pcp de :)