UDN2981 sorunu

Başlatan frederic, 21 Eylül 2013, 18:37:05

frederic

Bir devrede bu entegreden kullandım, udn çıkışlarına ise 8 adet led bağladım. UDN2981'in vs ucuna 24V verdim fakat bunu harici bir kaynaktan beslerim diye klemens ile dışarıya çıkmıştım kartta.

Denemek için ufak bir kod yazıp attım, 2sn aralıklar ile tüm çıkışları flash yapıyordu ve çıkışındaki ledleri sorunsuzca yakıyordu. Yalnız pic beslemesini kesmeden, VS ucuna bağladığım 24V'u kesip tekrar verdiğimde pic aşırı ısındı ve duman atmaya başladı. UDN'yi değiştirip denedim yine olmadı ve pic yandı.

UDN2981'in girişlerine 5V gelirken, çıkışlarını besleyen 24VDC'yi kesmek nasıl bir soruna sebep olduda yaktı işlemciyi bir anlam veremedim.

frederic


ipek

güç kaynağın ile problemin olduğunu düşünüyorum.anlık spike falan gibi,çünki Arrar elementin içindeki pic'e bağlanan transistörün beyz ucunda 10Kohm gibi bir direnç mevcut.
bir izlenimimi paylaşayım DPS4005 mikrokontrolorlü bir dijital güç kaynağım var, ve bu alet nerede ise benim EMC test jeneratörüm çok pic yaktı bu güne kadar.voltaj on off tuşundan gerilimi kesip açarsam PIC emekli.fakat öndeki banana fişleri çıkarıp takarsam en ufak bir sorun yok.

LukeSkywalker

UDN sağlam mı peki hocam?

frederic

Evet udn sağlam, ipek hocam benimde aklıma geldi doğrusu söyledikleriniz. Şöyle ki program 8 pini birden 2sn aralıkla on-off yapıyordu, udn'ye giden 24v'u verir vermez ledler yandı, yani tam taktığım anda pic 8 bacağını birden high yapıp udn'yi tetikledi. Anlık bir aşırı akım durumu oluştu sanırım işlemcide ve duman attı.

Kabil ATICI




yukarıdaki şema kullanılan entegrenin içinin olduğu belirtiliyor. Giriş direnci ve 20k direncin altındaki direnç belirtilmemiş. En azından 20 k direncin altında 20V-0,8V olacağını görebiliyorum. Yanında only (hatta ikincisinde yok.)yazan direncin değerine bağlı olarak hemen alttaki transistör çiftinin durumuna bağlı olarak eğer ilk açılışta bu devrede besleme olursa açılışta işlemcinin çıkışlarından (gerilim dalgalanmalarına bağlı olarak) yüksek akım çekme ihtimali olabilir. (giriş direnç belli değil). Bu entegre ile işlemci arasına (bacaklara) 1k direnç bağlanabilir.


Tabii bu devre ne kadar doğru tam olarak bilemiyoruz.
ambar7

OG

Farklı voltajla beslenen bir devrenin mcu devresine bağlantı sırası önemli.

2 devrenin gnd leri birleştirilir sonra enerjileri verilir.
Enerji varken GND ler kesinlikle ayrılmaz.

Enerji varken GND bağlı iken UDN nin + voltajı kapatılıp açılabilir problem olmaz.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

frederic

Seri dirençler konusunda sizle hem fikirim Hocam, pcb'ye koymadığıma pişmanım. Og hocam şemanın bir kısmı aşağıda, j1 pic beslemesi, j2 udn beslemesi. Burda bahsettiğiniz sıra kavramı mevcutmudur sizce ?


LukeSkywalker

Hocam siz PIC ile UDN'yi farklı kaynaklardan mı beslediniz? Yani farklı iki güç kaynağından? UDN'nin şasesi ile PIC'in şasesi aynı olmalı.

frederic

Evet ben udn ile pic gnd lerini ayırdım, test yaptığım sırada tek güç kaynağı kullanmış olsamda, sonuçta J2 klemensini çıkardığımda udn gnd'siz kaldı. Bakmak ile görmek arasındaki fark işte, Siz bu uyarıyı yaptıktan sonra ambar hocanın eklediği şemaların ne anlatmak istediği yeni dank etti.

frederic

#10
Arkadaşlar gnd leri birleştirince sorun halloldu, fakat devrede 2 adet udn2981 kullandım ben ve işlemci 16 pini birden high yapınca aşırı ısınıyor ve bir müddet sonra bozuluyor. Bu udn iç yapısında seri direnç görünüyor diye devreye koymaya gerek duymamıştım, udn girişleri işlemci bacaklarını bozacak kadar akım çekmesi normalmi?

1 adet kullandığımda ise, yani işlemcinin 8 pinini high yapınca sorunsuz çalışıyor.

mesaj birleştirme:: 23 Eylül 2013, 18:16:00

Bu arada yukarıdaki devrede r11-r18 dirençlerinin değeri 330R olarak kalmış ama onun doğrusu 3k3'dür. Ledleri udn çıkışları ile yakıyorum devrede ve 24vdc ile yanıyorlar bu şekilde. Yeni bir kart bastırmadan nasıl aşarız bu meseleyi ?

Sorun bu ledlerin değerlerindemidir acaba, smd 1206 kılıf olarak kullanıyorum devrede.

Kabil ATICI

Kullanılan işlemcinin veri kağıtlarından
PIC18F2420/2520/4420/4520 işlemcisi için
bir tane bacak için maksimum akım 25mA
tüm bacaklar için 200mA
VDD için 250mA ve VSS için 350mA belirtilmiş.  Bunlar maksimum değerlerdir ki bu akımları uzun sürede çekemezsin. Isınma ve yanma!

ambar7

frederic

Anladım Hocam, 8 çıkış olarak kullansak bir sorun olurmu peki sizce. Çünkü anladığım kadarı ile iki seçeneğim var, ya tek udn kullanıp 8 output kullanıcam, yada yeni bir pcb tasarlayıp shift register entegreleri koyucam araya. Opto koysam 16'sı birden onlarda fazla akım çekecek çünkü.

OG

#13
UDN2981 girişine 5V verince PIC'den o kadar akım çekmez. Başka bir probleminiz var.


resim


resim yükle
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

frederic

Og hocam, başka bir problem olarak aklıma sadece udn çıkışlarındaki ledler geliyor, elimde 3k3 1206 kılıf dirençler vardı ve onları monte ettim karta. Udn çıkışları aktif olunca bu ledler 24VDC ile yanıyor. Fakat bu direnç değerinde sanırım 0,257W gibi bir dayanım kuvveti gerekiyor direnç için, 8 output olarak çalıştırdığımda ledler ve 3k3 dirençlerde ısınma görüyorum ama işlemcide ısınma olmuyor.

Bu direnç değerlerinimi yükseltmek lazım acaba, başka bir şey aklıma gelmiyor.