Yeni projeler baslatiyorum

Başlatan z, 06 Ekim 2013, 14:41:48

z

Evet o kapasiteyi kartlarin tamaminin giris kapasitelerini simule etmek ugruna bagladik. Belki ana islemcinin data hattina 100p civarinda bir kapasite ekleyerek 4K7 direnc ile birlikte olusturacagi filitreye ihtiyac duyabiliriz.

Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

z

Deneme amacli ilk mini karti yapmak icin malzemeleri toparlamaya basladim.

(Dokumanlarda daha once belki farkli yazmisimdir duzeltirim artik.)

0x04..0x07 adresleri Alfanumerik LCD karti olacak. Fakat bu karti birazcik yetenekli yapmak da fayda var.

Kart 2x16 LCD modul, buzzer, 4 tane led, 4 tane buton ve E2ROM icerecek.

Boylece bu modulu taktigimiz ana kartta kolayca display sorunu cozmus olacagiz hem de menulerde gezinti yapmaya yarayacak basit tus takimi ve sesli uyari icin buzzer ve ledlerin ugrasmadan baglayabilecegiz. Ustelik kucuk de olsa E2ROM da cabasi.

0x04..0x07 adreslerine benzeri daha guclu kartlar tasarlayabilirsiniz. Mesela 4x16 LCD 16 tus, 8 led 1K E2Rom gibi.

Fakat minimum yapi 2x16 LCD modul, buzzer, 2 tane led, 4 tane de buton olmalidir.

PPJ BUS'in ana kart tarafinda 3.3v islemci kullanacagim. (5v da kullanabilirsiniz)

Slave tarafinda ise 5v yada 3.3v islemciler karisik olarak kullanilabilmeli. (Bu amacla PPJ Interface'de kucuk bir degisiklik yapmamiz gerekebilir)

z

PPJ standarti icin referans tasarim. (Denenmedi)

Yukaridaki karti XXX firmasi urettiyse bu karta verecegi isim XXX - PPJ - 04 olacaktir.

PPJ, kartin PPJ standartinda oldugunu, 04 ise kartin ne ise yaradigini (Sinif bilgisini) gostermektedir.

Bu kartin iletisim rutinlerini C de yazip yayinlayacagim. Benzeri karti dilediginiz islemciyle tasarlayip programlarini herhangi bir dilde yazabilirsiniz.

PPJ Bus'imiz bu ornek tasarimla son halini almis durumdadir ve  slave islemcileri 3.3v yada 5v da calistirabilirsiniz.

PPJ LCD karti neler yapabilir?

Ana islemcimiz bu karta sadece 5 adet kablo ile baglanir ve;

2x16 LCD de text mesajlarinizi gosterir.

4 adet butonu okuyabilir.

Buzzerdan uyari sesi verdirebilir.

4 Adet ledle uyari verebilir.

E2Rom'una veri yazabilir yada okuyabilir.

Kartimiza J1 ve J2 jumperlariyla 4,5,6,7 adreslerinden herhangi birisini verebiliriz.

(PPJ interface'e 5v hatti daha ekledik ve toplam 5 pini oldu)

Klein

O transistörler Latch-Up için mi?

z

Yok hocam, islemci 5v ile calisiyor. Ana kart uzerindeki islemcim ise 3.3v. PPJ Bus uzerinden her ikisini de sorunsuz konusturmak adina o iki transistoru ekledim. Her hangi bir sorun goruyormusun?

Klein

Bu kartta B0 çıkış mı? giriş mi?  çift yönlü mü?

z

Klein

Tamamdır.
Bu kartı siz ürettiniz diyelim.  Bana üzerinde dsplay ve ledler olan bir kart lazım olduğunda  ben sizden bu kartı alıp. Kendi kartım ile haberleştireceğim. Buraya kadar her şey normal.
Peki benim kartım 3.3V ise  sizin kartınıza nasıl 5V sağlayacağım? Harici besleme mi kullanmam gerekecek? 
Örneğin ben böyle bir kart tasarladım. Bu kart PPJ yoluna bağlanabilir nitelikte ama aynı zamanda standalone çalışabiliyor.  HEm kendi işlerimde kullanıyorum , hem de PPJ kullanıcılarına sınıyorum. Bu durumda standalone kullanmak için muhtemelen üzerinde 12-24V civarında bir regülatör olacak. Kullanıcı ana besleme girişini kullanmayıp, kendi devresinden beslemek istediğinde , regülatör çıkışımın karşı tarafın beslemesini yüklememesi gerek.  Butip sorunlarla boğumamak için besleme konusunun bazı standartlara bağlanması gerek.

muhittin_kaplan

ben hala yanlış bir yol izlediğiniz kanısındayım.

z

@Klein

PPJ'ye 5. bir hat daha ekleyelim ve burdan 5v dagitalim. 5V ana kartimizda uretilir. Ana kart 3.3v u da buradan elde eder. Slave kartlardan 5v isteyen +5 hattindan, 3.3v isteyen de +3.3 hattindan beslemesini alir.
Bunlarin disinda voltaj ihtiyaci olan slave kartlar varsa bunlarin ayri bir konnektoru olur ve bunlar voltajlarini gene ana kart uzerindeki guc katindan beslemelerini alir.

Bu arada; PPC slave kart ne kadar ustun ozelliklerde olursa olsun. Master ana kart uzerindeki islemci,  slave islemcilerden cok daha yeteneksiz dahi olsa patron ana kart islemcisidir.

@Muhittinkaplan

Sistemde yanlislik nerede?

Yukaridaki ornek LCD kartinda 2x16 LCD, 4 led, 1 buzzer, 4 tus okumanin sadece 3 islemci pini ile yapilabiliyor olmasinin neresi kotu?

PClerde bazi anakartlar VGA, ses, modem, paralel port, seri port ne var ne yok iceriyor. Bazi anakartlar ise sadece CPU iceriyor. PCI busdan ne karti istiyorsan onu kendin ekliyorsun. Bizim yaptigimiz da buna benzer.
Elinin altinda PPJ kartlar olsun. Ana karti kucuk bir plakette olustur gerisini PPJ den bagla gec gitsin.

PPJ diye bir kutuphane de olusturacagimizi dusunursen yazilim kismi da cok rahatlayacak.

Bu, cok kisa surede teslim edilecek isler icin ideal cozum bence.

muhittin_kaplan

bence değil.
Kaç kişi Ardu yu bir projede kullanıp veriyor ? ardu kitini kutulayıp veriyor ? (ki düşünülen arduyu geçmiş durumda onda böyle bir standart yok)
önümüzde örnekler mevcut, Sparkfun gibi firmalar. belli standartlarda kitler üretiyor ve satışını yapıyorlar. kişi bunu alıp bilinen iletişim yollarını kullanıp tasarıma geciyor. ona göre PCB çiziyor ona göre pinleri bağlıyor ona göre besleme katı tasarlıyor vs vs.
Sizin yapmayı planladığınız yöntemle işlem yapan bir örnek gösterirmisiniz.

z

Alıntı YapSizin yapmayı planladığınız yöntemle işlem yapan bir örnek gösterirmisiniz.

PC en guzel ornek.

1) PPJ standarti, ivir zivir sayilacak isler icin ana kartinizdaki islemcinin degerli MCU donanimlarina el koymaz cok degerli I/O pinlerden calmaz.

2) Cok az sayida bacagi olan islemcilerle olmadik isler yapabilirsin. Mesela;

sadece 8 bacagi olan bir islemciyi ana islemci olarak kullandigini dusun. Mini slave kartlardan olusan orkestraya bu islemcin orkestra sefiligi yapabilir.

3) Ana kartintaki islemci PPJ BUS uzerinden slave islemciler cok hizli haberlesemese de slave islemcilerle paralel islem yapar.

4) Herseye senin kafa yorman gerekmez. Birilerinin kafa yorup cozum olarak sundugu slave kartlardan isine geleni alip takar gecersin.

Yukaridaki uygulamada  Muhittin 64 bacakli bir islemci kullanmis olsun. PPJ Bus kullandigi takdirde 64 bacakli cipin sadece 3 bacagi yukaridaki islere ayrilmis olacak. MCU'nun da sadece UART modulune el koymus olduk. Geriye kalan 61 bacaga Muhittin ne baglarsa baglasin.

Eger PPJ bus kullanmadan tum kartlarin islevini tek islemci ile yapmaya kalksaydi islemci pinlerinin ve islemci donanimlarinin buyuk kismini bu islere feda etmek zorunda kalacakti.

PCB cizerken tum kartlarin isini yapacak donanimlari da ana karta cizmek zorunda kalacakti.

Muhittin bir baska zamanda bir baska islemci ile benzer calisma yapacaginda gene ayni zorluklari yasayacakti. Fakat PPJ bus kullansaydi PCB si cok basit olacakti.

ErsinErce

mantık güzel ama donanım yerine yazılım kısmı asıl kafa yorulması gereken yer bence
donanımsal olarak gerekirse 485 üzerinden ekran ve tuşları x metre ileriye taşıma imkanı olur,

misal her ekranın sabit ana ve ayar sayfaları bulunur
bunun için aşağıdaki tarzda bir structure oluşturulabilir
bir kez programlanır sonra sadece değer göndererek işlemci çok yorulmadan işlem bu yapıya bırakılır

ayar programlanması kısmı şöle olabilir;

sabit sayfa içeriği
değişken sayısı
değişken degeri 1
değişken degeri 2
..
..

ayar sayfa sayısı
ayar sayfa içeriği 1
ayar sayfa içeriği 2
..
ayar sayfa 1 içeriği
-değişken sayısı
-değişken değeri 1
-değişken değeri 2
-..
-değişken 1 max
-geğişken 1 min
-..
-değişken tipi (sayısal giriş - alfanümerik giriş - text lerden seçim gibi)
-text1
-text2
-..

komut gönderiminde ise
3 ayarı şu değerde göster tarzı kullanılabilir
yada 3. sayfayı ekrana koy gibi

donanım kısmı açık olursa gerekirse ethernet bile birleştirilerek telefondan kumanda kısımları kolaylaşabilir

z

@Ersinerce

Slave kartlar ucuz olsun diye cok ucuz islemciler kullanilmak istenecektir. Ramlari da haliyle dusuk kalacaktir. Bahsettiginiz structer yapisi muhtemelen bu islemcilere sigmayacaktir.

Fakat LCD Slave islemcinin romunda yer varsa herkesin kullanabilecegi mesajlar konulabilir.

Bu durumda standart mesaj verdirmek icin tek komut yeterli olacaktir.

Eger LCD kartinda RAM'i buyuk islemci kullanirsaniz bahsettiginiz yontem super olur.

Ucuzluk ugruna 0x04..0x07 adreslerine yerlesecek LCD kartinin basit bir sey olmasinda fayda var.

Ote yandan 0x30..0x3F adresleri kullaniciya ozgu ozel tasarim kartlar icin ayrildi. Bu tip kartlarda komut seti tamamen size kalmis.

muhittin_kaplan

Tüm Sözlerimi geri aldım. Sistem Güzel olacak.
(Slave kartların okuma yazma komutları farklı olabilir değil mi ?)