Seri Bağlı LED devresi

Başlatan mfurkan7, 13 Ekim 2013, 13:59:45

mfurkan7

Merhaba arkadaşlar, 20 ledi seri bağlayacağım her ledin arasına direnç atmama gerek var mı ? yoksa + - gibi seri bağlasam ledleri direk bir sıkıntı çıkar mı?

blacklogic

20 tane led toplamda kaç watt çeker bilmiyorum ama 1/4 wattan fazla değilse tek bir direnç ile halledebilirsin.

polleme

Her LED in arkasına dirence gerek yok ama akım sınırlama için seri bağlı tüm LED'lerin toplam voltajı ile besleme voltajının arasındaki farkın LED akımına bölünmesi ile bulunan değerde bir direnç bağlanması gerekir.

mfurkan7

LED'lerin gerilimi akımını bende bilmiyorum ne yapacağım  :'(

mesaj birleştirme:: 13 Ekim 2013, 14:11:49

Hocam besleme voltajı Arduino'dan gelcek yani +5V'u geçemez.

polleme

Besleme 5V'u geçmeyecekse 20 adet LED seri bağlanamaz.

mesaj birleştirme:: 13 Ekim 2013, 14:37:30

Akım ise bilinmiyorsa 10mA varsayılarak direnç hesaplanıp bağlanır, yetmiyorsa direnç azaltılıp denenir. Ama 20mA uygundur diye tahmin ediyorum.

mfurkan7

Hocam şerit LED bağlasam sorunu bir nebze çözebilir miyim?

polleme

Şerit LED, üçer seri bağlı LED'lere seri bağlı dirençten oluşan grupların paralel bağlı halidir, 12V ile çalışır.

mfurkan7

12V'u 5V'a lm7805 kullanarak indirgeyemezmiyiz?

EGE

20 ledi seri bağlayacaksanız 10ma kabul edersek20X 2.2v =44volta ihtiyacınız var demektir, ve 1R direnç takmanız gerekir

10 ledi seri bağlayacaksanız 10ma kabul edersek10X 2.2v =22volta ihtiyacınız var demektir, ve 1R direnç takmanız gerekir

5 ledi seri bağlayacaksanız 10ma kabul edersek5X 2.2v =11volta ihtiyacınız var demektir, ve 100R direnç takmanız gerekir

5ad ledi seri bağlayıp bunuda guruplayarak istediğiniz adet de ledi çalıştırabilirsiniz 12 volt ile.

ege

polleme

Alıntı yapılan: mfurkan7 - 13 Ekim 2013, 17:01:14
12V'u 5V'a lm7805 kullanarak indirgeyemezmiyiz?

Bunu anlayamadım. Siz 5V'luk Arduino ile 12V'luk şerit LED beslemek istiyorsanız aksine yükseltmeniz gerekir.

mfurkan7

ledlerin çektiği enerjiyi düşüremez miyim? Çok saçma olabilir dediğim şuanda ama dediğinizi peki nasıl yaparım yani yükseltme işini?

polleme

Arduino çıkışını bir transistor ile sürüp 12V'luk LED şeridi bu şekilde çalıştırabilirsiniz. 12V LED şeridi beslerken 5V ile de Arduino beslenir, sorun kalmaz.

mfurkan7

Hangi transistörü kullanabilirim?

polleme

Şerit LED ne kadar akım çekecekse onu karşılayacak düzeyde bir transistör seçmek gerek. 500 mA altında ise BD139 olur, çok daha az ise daha düşük akımlı bir transistör de tercih edebilirsiniz.

mfurkan7

Tamam ben bir bakayım o zaman teşekkürler kolay gelsin.