Merhaba yeniyim bir kaç sorum var :)

Başlatan onba55, 17 Ekim 2013, 22:52:11

onba55

Merhaba, 16 yaşındayım 2-3 yıllık c++ tecrübem var picede ilgi duyunca bu alandada gelişmek istedim :).1-2 ufak şey yaptım ama aklımı karıştıran şeyler oldu.

1)İlk izlediğim derste crystal kullanmadı adam bende ona uyup öle bir iki şey yaptım başka derslere bakınca kullandıklarını gördüm.Şimdi crystal ve onun yanında cap denilen bir şey daha kullanılıyor bunlar tam olarak ne işe yarar?

2)İsisde pice hiç enerji girişi yok gerçek hayata döktüğümdede enerji vermicekmiyim.(devre bu: http://prntscr.com/1xyjmu )

t2

Kristal kullanmak yerine pic içindeki osilatör kullanılabilir. Osilatör kalb gibidir. Onsuz pic çalışmaz.

Gerçek devrede pice besleme bağlanmalıdır.

OG


MCU'nun işlem yapabilmesi için adım adım ilerlemesi gerekir. Bu ilerleme haraketini verecek olan pulse lara ihtiyaç var. Onu üreten de MCU içindeki osilator veya hariçten verilen clock pulse ları.

Bu iş için ucuz ve kolay olması sebebiyle genelde MCU içindeki osilator kullanılır.

MCU içindeki osilator de farklı farklı yapılarda olabilir.

Kimisi hiç bir dış elemana ihtiyaç duymadan titreşebilirler ki, bunlara halk dilinde "dahili osilator" denir, timing (frekans) kendi içinden ayarlanır, timing ayarlayan malzemeler donanımsal olarak içinde mevcuttur, yazılımsal olarak da farklı secilebilir değerlere sahiptir (genelde).

Kimisi de osilatorun devreleri MCU içindedir ama timingini ayarlayacak ekstra malzemelere ihtiyaç duyarlar. O malzemeler MCU nun ilgili pinlerine dışarıdan bağlanır. Bu malzemeler RC (direnç kondansator) elemanları, Quartz kristal malzemesi gibi değişik materyallerdir.

Osilatorun kristalli şekilde seçilmesi, genelde frekansı yüksek doğruluklu osilasyon elde etmek içindir.  Eğer çok hassas salınımlara ihtiyaç yoksa MCU dahili osilatorlerle yetinilebilir.

Osilatorun yuksek doğruluklu olması demek, işlemcinin her attığı adımında gecen sürenin kararlı bir şekilde yüksek doğruluklu olması demektir. Yani her adımda ne kadar süre gececeğini doğru olarak tahmin etmek, hesaplamak demektir.

MCU'nun adımlarına "Instruction Cycle" denir ve hangi komutun kaç IC süreceği bilindiği için (asm dilinde) işlem aşamalarının timingleri buna gore hesaplanabilir. Kristal osilator yüksek doğrulukta titreştiğinden onu kullandığınız taktirde 1 IC süresi de yüksek doğruluktadır.

Microchip firması dahili osilatorler için %1 gibi bir doğruluğa sahip olduğunu söyler. Bu doğruluk yapacağınız iş için yeterli ise harici kristal olmadan çalışmanız işi kolaylaştırır ve ucuzlatır.

-------
MCU power pinlerinin gorunmemesi ISIS programının bir özelliği, onu var ve enerjiye bağlı kabul ediyor. Gerçekte ise bu pinleri bağlamanız şart ayrıca bu pinlere 100nF bir kapasite eklemeniz daha kararlı çalışma açısından şart gibi.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

onba55

#3
İkinizede teşekkür ederim yani picin içindeki osilatörü kullanarakda uygulama yapabilirim.Peki bir şey daha sorim enerjiyi hangi bacaklardan vermeliyim?Birde picin osilatörün MZ sini nasıl ayarlayacağım isisde 2 tık yapıp değiştiriyorum peki gerçek dünyada nasıl yapacağım?

Mr.Java

Önce temel elektronik öğreneceksin sonra kullanacağın MCU için datasheet açıp okuyacaksın sonra takıldığın yerleri soracaksın.Tek tek araştırmadan sorarsan kimseden ilgi göreceğini sanmam.

onba55

#5
@Fkarizmatik yarın temel elektronik için kitap almaya gideceğim :) ama bunlar kafamı karıştırıyodu sormak istedim :)

sadogan

Alıntı yapılan: onba55 - 18 Ekim 2013, 00:31:54
İkinizede teşekkür ederim yani picin içindeki osilatörü kullanarakda uygulama yapabilirim.Peki bir şey daha sorim enerjiyi hangi bacaklardan vermeliyim?Birde picin osilatörün MZ sini nasıl ayarlayacağım isisde 2 tık yapıp değiştiriyorum peki gerçek dünyada nasıl yapacağım?
Kristal kullanıyorsan kristali değiştirerek.
dahili osc kullanıyor isen yanlızca dahili osc nin çalıştığı frekanslarda değiştirebilirsin.
Kullanmak istetigin picin datasheet  ine bakman gerekiyor

onba55

#7
@sadogan 16f628a kullanıyorum http://ww1.microchip.com/downloads/en/devicedoc/40044f.pdf burda 5. ve 14. bacak olarak gösteriyor isisdede olmayınca biraz kafam karıştı ama sanırım gerçeğinde 5. ve 14. bacağı vardır :P teşekkürler :)

sadogan

Isıs te 16F628A nın üzerine gelip ctrl+E yaptığınızda gelen pencerede Hidden_Pins i tıkladığınızda
VDD ve VSS pinlerin gizli olduğunu görüyorsunuz.

fthdmrl

kullandığın 16f628 de var  ancak 16f84 dahili osilatör yok.onu kullandığın zaman harici bir osilatör olmalı

onba55

@fthdmrl verdiğiniz bilgi için teşekkür ederim :)

homer380

Alıntı yapılan: onba55 - 18 Ekim 2013, 01:09:45
... reelinde ...
yerine gerçeğinde kelimesi daha uygun Türkçemizi katletmeyelim.

onba55