Kendi Kendine Elektrik Üreten Makine

Başlatan eml581, 01 Kasım 2013, 21:43:35

muhendisbey

Alıntı yapılan: trgtylcnky - 28 Aralık 2013, 01:08:13
Yani enerji diye bir şey yok
Bu kanıya nasıl ulaştınız anlamış değilim. Nereden bu eğitimi aldınız bunu da öğrenmek isterim.
Enerjinin farklı çeşitleri var. Temel olarak kinetik enerji ve potansiyel enerji olarak gösterildi. Mekanik enerji evet bunlar. Geri kalanlar mekanik enerjinin alt dalları. Ancak bunlar dışında enerjiler de var. Kimyasal enerji, nükleer enerji gibi...

F*x belirli bir kuvvetle cisime yol aldırırsanız verdiğiniz enerjidir.
(1/2)*k*x^2 mesela yayda sıkışan enerji. Ancak farazi rakamlar değil.

Kendi branşımıza bakalım P=IV
Güç formülü
Yanına bir de saat eklersek W/h enerji birimidir.

Elektrikte bir kişiyi öldüren ne akım nede gerilimdir. Enerjidir. Yani 9V pille (bitmediğini varsayarsak) bile çok uzun süre beklersen adamı öldürebilirsin.
Bir adama 400.000V verip öldürememen (elektroşok tabancası) bu yüzdendir. Anlık olarak kaç amperde akım geçer halbuki.
Ama adama bunu sürekli olarak belli bir süre uygularsan ölür. Bu verdiğin enerjiden kaynaklanır.

Deprem
Fay hattında biriken enerjidir. Bu da daha farklı bir boyut.
Zulmü alkışlayamam, zalimi asla sevemem; Gelenin keyfi için geçmişe kalkıp sövemem.

picusta

Verilen bilgilere lütfen biraz dikkat edelim.
Alıntı Yap
-> Yanına bir de saat eklersek W/h enerji birimidir.
W.h olacakti. 1 J = 1W * 1sn.
-> Elektrikte bir kişiyi öldüren ne akım nede gerilimdir. Enerjidir.
Akim olacakti.

-> Yani 9V pille (bitmediğini varsayarsak) bile çok uzun süre beklersen adamı öldürebilirsin.
çok zor ama imkansiz degil (90 sene beklersek örn.)

-> Bir adama 400.000V verip öldürememen (elektroşok tabancası) bu yüzdendir. Anlık olarak kaç amperde akım geçer halbuki.
1 ila 4 mili amper geçer.

trgtylcnky

@muhendisbey

Bunu aldığım eğitim bana doğrudan öğretmedi, ben yorumladım ama ülkemiz şartlarında nitelikli bir eğitim aldığımı düşünüyorum. Benim takip ettiğim öğrenme süreci parçaların bir araya gelerek bir bütün oluşturmasıdır. Büyük resme baktığınızda her şey birbiriyle uyum içinde olmalı. Bu resmin içinde sizin verdiğiniz bilgiler de elbette var ve yaptığım yorumla herhangi bir uyumsuzluk göstermiyor bence. Bu açıklamam bana da çok abartılı geldi, sanki çok önemli bir şey söylemişim gibi ama tabii ki öyle bir şey yok  ;D Böyle konuşuyorum ama haftaya gireceğim termodinamik sınavında ben de soruları 1. yasaya göre çözeceğim  ;D
Öncelikle size şu konuda katılmıyorum: insanı öldüren enerji değildir, akımdır. Mesela aynı enerjiyi insana farklı bir şekilde versek ölmez. Elektrik vücut sıvılarımızı elektrolit haline getirdiği için, iyon dengesini yerle bir ettiği için, sinir sistemimizi etkilediği için bu kadar büyük hasara sebep oluyor. Verdiğiniz örnekte 400.000 volt x 1 mA 400 watt yapar. Fakat aynı enerjiyi 220 volt ile aldığını düşünelim, 1.81 A anında götürür adamı. 50 mA'den fazla akımların öldürücü olduğunu hatırlıyorum. Tabii ki bunlar bağımsız değerler değil. Vücut direncini sabit kabul edersek zaten 220 volt adamın vücudundan o kadar büyük bir akım geçiremez ama vücut direnci de sabit değil zaten.
Mesela elektriksel güç P=IV. Yüklerin elektromotor kuvvet altında hareketini E=Fx formülüne vurursak bu sonucu elde ediyoruz.
Biraz saçma gelebilecek birçok örnekle de açıklayabiliriz: Evrendeki enerji neden bir araya gelip atom çekirdeğinde nükleer enerji olarak depolanmıyor? Nükleer santralde neden doğrudan hareket elde edemiyoruz da önce suyu ısıtıp onu elektriğe dönüştürüyoruz? Bize çarpan fotonlar neden bizi ısıtıyor da hareket ettirmiyor?
Mesela momentum, o da öyle alınıp verilen bir şey değil. Fakat biz diyoruz ki itme F*t olsun, bununla m kütleli cismi itersem hızı v olur, m/2 kütleli cismi itersem hızı 2v olur, o zaman m*v momentum olsun. Momentum korunuyor çünkü başka çaresi yok zaten. Dışarıdan bir kuvvet etki etmeyince nasıl değişsin? Enerji de böyle bir şey bence.
Ama nükleer enerjiyi bir türlü anlayamadım, dediğim gibi tam tersten düşünüyor olabilirim.

muhendisbey

Alıntı yapılan: picusta - 29 Aralık 2013, 03:03:55
Verilen bilgilere lütfen biraz dikkat edelim.
400000V verirsen bu hesaba göre kaç amper akım geçer.
1 ila 4mA dediğiniz olay şudur. Trafo çıkışıdır. Ancak pratikte 400000V'u 1k Ohmdan akıtırsanız anlık 400A geçer. Ancak bu akımı sürekli çekmeye çalışırsanız geçmeyecektir. Sizin hesabınız süreklilik için geçerli yani sürekli çekecekseniz o akım değerini kadar akım çekebilirsiniz daha fazlasını sağlayamaz. Dediğiniz hesapta zaten adamın ilk darbede kül olması lazım. Ancak böyle bir şey yok.
Enerji meselesini farklı bir örnekle açıklarsak:
Tavuk pişirmek. 500C'lik fırına 0.01sn girmesi var 10sn girmesi var 1 saat girmesi var. her birinde pişme miktarı farklı. Bu verdiğiniz enerjiden kaynaklanır.
Genel yanlış tek başına akım öldürmez. Anlık olarak çok yüksek akımlar görmekte muhtemeldir. Burada şebekeye kapılan ancak hiçbir şey olmamış arkadaşlarda vardır.

Üstelik akımın geçtiği yer, frekansı, gibi değişik parametrelerde vardır. Yeterince yüksek frekans kullanırsanız tamamen derinizin dışından gidecektir. Bu olaya deri etkisi yada skin depth adı verilir.
W.h' karışmış biraz o konuda haklısınız.
9V pil espirisine bir tanımdı. Ancak doğrudur: süreyi kısaltmak adına 50V kullanılabilir. Ama siz yine de kullanmayın.

Nükleer enerji değişimleri de bilinenin aksine vardır. Yarılanma süresi örneğin. Dünyadaki bütün elementler bir başka elemente dönüşüm süreci içerisinde. Bunlar radyoaktif elementlerde kısa, radyoaktif olmayanlarda ise uzun. Örneğin: 1kg elinizde toryum olsun. Yarılanma süreci sonunda elinizde sadece 0.5kg toryum kalır. Geri kalanı farklı bir elemente dönüşür. Bu sırada enerji değişimi de meydana gelir. Elementte de gördüğünüz gibi enerji sabit kalmıyor. Düşük enerji verdiğinizde elektronlar orbital dediğimiz yörüngelerde çekirdekten uzaklaşır. enerji aldığımızda da yakınlaşır. biraz fazla enerji verdiğinizde elektronları bir üst yörüngeye geçer. Çekerseniz eski konumuna geçerken ışın yayar. Lazerler bu mantıkla çalışır örneğin.
Ancak siz çok daha fazla enerji verirseniz elektronları kopar ve iyonlaşır. İyon haline geçmiş bir element kolayca eski haline dönemez.
Bunun dışında depremler sırasında fay hatlarından çıkan gazların bu enerjiyle değiştiği ve radyoaktif özellik kazandığına dair bir makale okumuştum.
Zulmü alkışlayamam, zalimi asla sevemem; Gelenin keyfi için geçmişe kalkıp sövemem.

Icarus

Alıntı yapılan: trgtylcnky - 29 Aralık 2013, 10:29:11
Nükleer santralde neden doğrudan hareket elde edemiyoruz da önce suyu ısıtıp onu elektriğe dönüştürüyoruz? Bize çarpan fotonlar neden bizi ısıtıyor da hareket ettirmiyor?
Aslında ettiriyorlar. Yani fotonların kütlesi olmamasına rağmen momentumları var. (Yani P = m*v değil mi? değil işte :) )
Dünya'dan başka gezegenlere birşeyler gönderirken Güneş'in ışınlarının uyduyu ne kadar rotasından saptıracağını hesaplıyorlar. Eğer ışığın bu etkisini önemsemeseler hedef gezegeni tamamen ıskalayabilirler.
Alıntı yapılan: trgtylcnky - 29 Aralık 2013, 10:29:11
Mesela momentum, o da öyle alınıp verilen bir şey değil. Fakat biz diyoruz ki itme F*t olsun, bununla m kütleli cismi itersem hızı v olur, m/2 kütleli cismi itersem hızı 2v olur, o zaman m*v momentum olsun. Momentum korunuyor çünkü başka çaresi yok zaten. Dışarıdan bir kuvvet etki etmeyince nasıl değişsin? Enerji de böyle bir şey bence.
Bisiklet tekerinin hareketini izleyin.
https://www.youtube.com/watch?v=NeXIV-wMVUk

Kabil ATICI

Öncelikle şu anki bilim ve teknolojimiz tabiat olaylarını anlayıp onların tekrarlanması üzerine çalışıyor! Eğer tabiat olaylarını iyi anlayıp yorumlayamazsak hatalı çıkarımlar olasıdır.  Sonuçta şu ana kadar gelen bilimsel buluş adımlarında bunu görebiliyoruz.

Öncelikle radyoaktif bir elementten alfa, beta ve gamma yayılımı vardır. (buna ek olarak reaksiyon halinde nötron) alfa ve beta tanecik gamma işe ışın halindedir.

Nükleer santrallardaki teknoloji nispeten yeni bir teknoloji.Dolayısı ile gelişmekte.
Nükleer santrallarda doğrudan hareket üretilmemesindeki ana unsur reaktörün su içinde olması, bu mecburi bir işlem soğutma için gerekiyor. Dolayısı ile her halükarda buhar meydana geliyor, hazır elimizde buhar varken bunu türbinden geçir ve elektriği üret.

Doğrudan reaktörde açığa çıkan ısı ile hareket üretimi mümkün böyle bir motor var,(stirling motoru) fakat bu motor hem karmaşık yapısı hemde pahalı oluşu nedeniyle ancak nükleer denizaltılarda kullanılıyor. Ticari uygulamalar için çok pahalı kalıyor.

İkinci yöntem termoelektrik çift veya bizim peltier gibi sistemler kullanılması ama bunlarda büyük güçler üretmek için bir verimsiz kalıyorlar. Ancak uydu veya başka gezegenlere giden cihazlarda atom pili olarak kullanılıyor.

Nükleer santrallarda temelde şu an için atom parçalanması ile açığa çıkan enerji kullanıyor. Ama burada bir atom parçacığı yok olmuyor.Proton, nötron, vs yok olmuyor. Sadece atom çekirdeği iki bölünüp 3 tane kadar nötron açığa çıkıyor. Ama açığa çıkan  nötronların bir bölümü grafit çubuklarla yutuluyor (yoksa nükleer santral bom) ama bir bölümü çevredeki nesnelere ulaşıyor. (birazı da diğer radyoaktif atomlara ulaşıyor) O yüzden özel üretim olmadıktan sonra yarı iletken malzemeler kullanılamıyor.

Fotonlar ısıtması ve hareket olayında seni hareket ettirebilecek yoğunluktaki foton karşısında çoktan buharlaşmış olursun.

Işığın ne olduğu ve olmadığı hala araştırma konusu diyebiliyorum. En azından fizikteki derslerden hatırladığım kadar ışığın enerji paketleri olduğu sonucunu çıkarmıştık. (çünkü hem tanecik hem dalga özellikleri gösteriyordu.)

Bu arada atom neden oluştuğu bilinse de (elektron,proton ve nötron) bilim bunlar neden oluşuyor sorusuna cevap arıyor.

Şu anki bilimimiz atomu tamamen enerjiye dönüştüremiyor.

Bu konular için ciddi bir atom fiziği gerekiyor...
ambar7

Ramiz

Alıntı yapılan: muhendisbey - 28 Aralık 2013, 23:09:27
Bu kanıya nasıl ulaştınız anlamış değilim. Nereden bu eğitimi aldınız bunu da öğrenmek isterim.
Enerjinin farklı çeşitleri var. Temel olarak kinetik enerji ve potansiyel enerji olarak gösterildi. Mekanik enerji evet bunlar. Geri kalanlar mekanik enerjinin alt dalları. Ancak bunlar dışında enerjiler de var. Kimyasal enerji, nükleer enerji gibi...

F*x belirli bir kuvvetle cisime yol aldırırsanız verdiğiniz enerjidir.
(1/2)*k*x^2 mesela yayda sıkışan enerji. Ancak farazi rakamlar değil.

Kendi branşımıza bakalım P=IV
Güç formülü
Yanına bir de saat eklersek W/h enerji birimidir.

Elektrikte bir kişiyi öldüren ne akım nede gerilimdir. Enerjidir. Yani 9V pille (bitmediğini varsayarsak) bile çok uzun süre beklersen adamı öldürebilirsin.
Bir adama 400.000V verip öldürememen (elektroşok tabancası) bu yüzdendir. Anlık olarak kaç amperde akım geçer halbuki.
Ama adama bunu sürekli olarak belli bir süre uygularsan ölür. Bu verdiğin enerjiden kaynaklanır.

Deprem
Fay hattında biriken enerjidir. Bu da daha farklı bir boyut.


Sizi hayretle takip ediyorum.. Bazen gerçekten çok iyi sallıyorsunuz..
Electrical & Electronics Engineering -> Step one

mistek

#37
1 us boyunca insan üzerinden 1A geçirelim ölür mü ? Bence ölmez

1 saniye boyunda 1A geçirelim ölür mü ? Muhtemelen ölür

1 dakika boyunca boyunca 1A geçirelim ? Kesin ölür

Akım aynı Gerilim aynı Güç aynı (P=V*I) Değişen ne ? Zaman yani Enerji...

Biyerden alıntı:

Normal şartlarda, yetişkin bir insanın ölüm riski olmadan sürekli olarak temasta kalabileceği maksimum gerilim değerinin 50 V olduğu görülmektedir. Aynı şartlarda kişi 100 V'luk gerilime maruz kaldığında, ölüm riski olmadan sadece 0,3 saniye temasta kalabilir.
boş işlerin adamı ---- OHM Kanunu: I = V/R ---- Güç Formülü: P = V*I = I^2*R = V^2/R

muhendisbey

Alıntı yapılan: Ramiz - 29 Aralık 2013, 13:12:10

Sizi hayretle takip ediyorum.. Bazen gerçekten çok iyi sallıyorsunuz..
Sallama kısmı neresinde?
Zulmü alkışlayamam, zalimi asla sevemem; Gelenin keyfi için geçmişe kalkıp sövemem.

LukeSkywalker

Başka bir konuda yine yazmıştım, kafanı çevirsen mucite çarpıyorsun güzel ülkemde ama  bu kadar mucite rağmen bir adım ilerlemiyoruz bilim ve teknolojide... Sebebide bence, kimsenin hiçbirşey bilmediğini bilmemesi.

muhendisbey

Alıntı yapılan: mistek - 29 Aralık 2013, 13:21:26
1 us boyunca insan üzerinden 1A geçirelim ölür mü ? Bence ölmez

1 saniye boyunda 1A geçirelim ölür mü ? Muhtemelen ölür

1 dakika boyunca boyunca 1A geçirelim ? Kesin ölür

Akım aynı Gerilim aynı Güç aynı (P=V*I) Değişen ne ? Zaman yani Enerji...

Biyerden alıntı:

Normal şartlarda, yetişkin bir insanın ölüm riski olmadan sürekli olarak temasta kalabileceği maksimum gerilim değerinin 50 V olduğu görülmektedir. Aynı şartlarda kişi 100 V'luk gerilime maruz kaldığında, ölüm riski olmadan sadece 0,3 saniye temasta kalabilir.
Buna katılırım. Çünkü aslında bahsedilen enerji ifadesi. İnsan yapısı gereği çevresel şartlarla baş edebileceği ve baş edemeyeceği miktarda enerjiler vardır.
Zulmü alkışlayamam, zalimi asla sevemem; Gelenin keyfi için geçmişe kalkıp sövemem.

bybik

Kubilay'ı gördükçe meslekten soğuyorum.

trgtylcnky

Elektrik çarpmasıyla ilgili okuduğum bir yazıda her voltajın belli sinirlere etki ettiğinden bahsediyordu. Yani belli seviyelerde farklı yerlerde etki gösteriyor. Neyse, benim bahsettiğim konu zaten bu değildi ama yine konuyu değiştireceğim. Şu videoya az önce rastladım: Fight Science - Qi Gong Tested


Okan AKÇA


pwm.c

Birisi perendev motor yapmış diğerleride bunu harmanlayıp duruyor...
_/\/\/\_ -[ı- -ı>|- -|ı|ı|ı- -ı< -||- -l[]l-