Grounding

Başlatan cicjoe, 11 Kasım 2013, 19:31:17

cicjoe

Arkadaslar derste hoca kacaktan bahsetmis ve "G1 de 5volt kaçak varmış. Fazla voltaj G2 den toplağa geçer" diye not almis arkadas.

Burdaki olay nedir yardim ederseniz sevinirim.

z

A elektronik devresinin beslemesinden toprağa kaçağı olsun fakat bu devre topraklanmasın.

B elektronik devresi ise topraklı olsun.

Eğer A ve B devreleri birbirine data kablosu vs ile bağlanırsa A devresi topraksız olduğu için fakat artık toprağını data kablosu üzerinden A ya ileteceği için. A da topraklı olduğu için, A devresindeki toprak kaçağı B üzerinden toprağa akacak demektir.

Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

cicjoe

Tesekkurler hocam.. Peki G2 > G1 olsaydi, ama gene A devresinde kacak olsaydi gene B uzerinden mi akardi?
Bir de burda hangisinin toprakli oldugunu anlayabilir miyiz?

z

Kim topraklı ve kim kaçak yapıyor önemli olan bu.

G2>G1 olsaydıdan kasıt, G2 nin kaçağı var ve değeri G1 kaçağından daha fazla demek ise;

Bu durumda G2 kaçağı zaten toprağa akacaktı. (G2 topraklandığı anda kartın roprağa göre voltajı sıfır olacaktı.)  G1 de kaçağa sahip olduğundan ve G1 ile G2 arasında kablo vs olduğundan gene G1 kaçağı G2 ye doğru olacaktı.

F.T

burda avantaj g2 demi?
Hakk şerleri hayr eyler Zannetme ki gayr eyler Ârif anı seyreyler Mevlâ görelim neyler Neylerse güzel eyler.

cicjoe

Tesekkur ederim hocam.. Ben sag usk kosedeki V-t grafigini yorumlayamadigimdan G1>G2 gibi sacmaladim..

z

Alıntı yapılan: F.T - 11 Kasım 2013, 20:01:05
burda avantaj g2 demi?

Eger kacak varsa avantaj diye bir sey yoktur. Her iki cihaz da risk altindadir. Cunku fark eden tek sey akimin yonudur.

Universiteden sonra bilgisayar (PC, terminal..) printer vs vs tamiri yapan firmada o kadar cok kart onarimi yaptimki arizalarin buyuk cogunlugu topraklama sorunu nedeniyle olusmustu. Oyle kartlarla karsilastim ki kartin nerede ise dortte biris kavrulmustu.

Topraklama cok ama cok onemli.

OG

O sebeple dış dünyadan, uzaktan gelen hatlara artık trafo konmakta, RJ45 soket girişi gibi, Telefon Modemi hat girişi gibi.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

z

Diyelimki hic bir sorunu olmayan (toprak kacagi olmayan) elektronik cihazinizi (veya kartinizi) 3lu prize taktiniz. Bu ucluye bir de elektrikli isitici vs taktiniz ama bu cihazin onemli bir kacagi var.

Taktiginiz 3lu priz toprakli ama bu uclunun fisinin duvara takili oldugu priz topraksiz.

Devreniz sorunsuz calisacaktir fakat arizali isiticinin kacagi sizin devrenizin gnd'sinde gorunecektir. (Devrenizin GND'si prizin topragina bagli kabul ediyorum dogrusu da budur.)

Simdi bu cihaziniz mesela PC olsun. Bunun data kablosunu yan odadan toprakli prizden beslenen yaziciniza taktiginizi varsayin.

Tam bu baglama esnasinda PCniz, yaziciniz patlayabilir. (Dikkat edin yanabilir demiyorum cayir cayir yanabilir patlayabilir.)

Kagit kalemle sema cizmek isterseniz isiticinin rezistansinin  orta noktasindan bir yerden prizin toprak iletkenine kisa devre oldugunu varsayin.

Bu nedenle ulke ekonomisine katkida bulunmak istiyorsaniz hep yaptigim calismayi sizlerin de yapmasini oneriririm.

Birbirine data vs kablosu ile baglanacak PC-Yazici, TV-CD okuyucu, PC-Bilmemne cihazi gibi cihazlarlarin metal aksamindaki bir vidaya kolay kopmayacak bir iletkeni sikica tutturun. Boylece data kablosu takili degilken bile iki cihaz govdesi birbirine bu kablo uzerinden bagli olsun.

Bu sayede prizde, 3 lu uzatmada vs olusabilecek toprak kopuklugunun buyuk arizalara neden olmasini engellersiniz.

F.T

hocam detaylı yanıtlar için teşekkür ederim.
Hakk şerleri hayr eyler Zannetme ki gayr eyler Ârif anı seyreyler Mevlâ görelim neyler Neylerse güzel eyler.

M_B

Alıntı yapılan: OG - 11 Kasım 2013, 21:51:41
O sebeple dış dünyadan, uzaktan gelen hatlara artık trafo konmakta, RJ45 soket girişi gibi, Telefon Modemi hat girişi gibi.

İş yerindeki PC lerimize com port aracılığıyla cihazlar bağlı.  Belli dönemlerde PC nin com portları devamlı yanıyor. Hatta hava şartları bile etkiliyor.
Elektrik grubuna kontrol ettirdiğimizde ise her şeyin normal olduğunu söylüyorlar.  @OG hocam Yukarda bahsettiginiz gibi Comport ları icin bir aparat var mıdır. 

Bizim com port baglantılarımız  Arapatlı Yani bir ucu  RJ-485 kablo giriş yeri diğer ucuda dişi com port

Com port yanma olayına nasıl bir cözüm bulabiliriz.

İmkanın sınırlarını görmek için imkansızı denemek lazım.                                                             Fatih Sultan Mehmet

gtekdemir

Uygun değerde bir tvs kullanarak com portunuzu koruyabilirsiniz. Littlefuse markasının çok güzel ürünleri var.

M_B

Alıntı yapılan: gtekdemir - 12 Kasım 2013, 09:28:57
Uygun değerde bir tvs kullanarak com portunuzu koruyabilirsiniz. Littlefuse markasının çok güzel ürünleri var.
Hocam herhangi bir model var mı ?
Nette ne diye aratacam.
İmkanın sınırlarını görmek için imkansızı denemek lazım.                                                             Fatih Sultan Mehmet

Kabil ATICI

Aparat olarak belirttiğiniz cihazın durumuna göre;
Eğer aparat sadece DB9'u - RJ12 (konnektör) bağlantısını değiştirecek şekilde ise araya opto kuplör kullanılarak bir yalıtım devresi yapılabilir. Bununla ilgili internette örnekler olacak.

Eğer bu aparat doğrudan bir bir RS232-RS485 ise devre beslemesini bilgisayardan alıyorsa bu sorun olabilir. Aparat bilgisayardan güç çekilmesi iptal edilip harici besleme devresi kullanılabilir.

Harici besleme var ise, besleme devrenizi kontrol edin.
ambar7

M_B

@ambar7 Hocam;
Aparatı kullanmaktaki amac  RJ-45 kablolun istenilen yerlerden daha rahat gecmesi icin. 
Bahsettiğim aparat

gibi.
Yani hiç bir ek besleme donanım yok

Opto lu  cozumler icin yalnız kafama takılan kısım RX TX dısındaki pinlerde baglı o şekilde sema bulamadım. Araştırıyorum.
Aradığım sema PC com portu TTL 'le cevirecek sonra bu TTL kısım tekrar PC com port sinyaline cevrilecek şekilde. Com portundaki tum pinler kullanılmış olarak.
Kısaca İki PC yi izalasyon lu bir şekilde birine bağlamak gibi.